Referentna kamatna stopa 9,5 odsto

Monetarni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je da zadrži referentnu kamatnu stopu na 9,5 odsto godišnje.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.12.2007.

13:35

Default images

Monetarni odbor je ocenio da su, posle kratkotrajnih poremećaja kursa dinara, stabilizovana i kretanja na deviznom tržištu i da u novembru nisu porasla inflatorna očekivanja.

Kako se precizira u saopštenju, pored značajnog rasta cena hrane i nafte u novembru inflatorna očekivanja nisu bila veća nego u prethodnom mesecu, što pokazuje da i preduzeća procenjuju da je taj "šok" privremenog karaktera.

"Obim međubankarske trgovine se stabilizovao, a kurs dinara se vratio na prethodni nivo što potvrđuje ocenu NBS da rast kursa nije bio rezultat povećane tražnje za evrima i realnih ekonomskih tokova, već da je bio izazvan psihološkim razlozima", navodi centralna banka.

NBS očekuje efekte mera koje će država preduzeti radi smirivanja cena poljoprivrednih proizvoda, ulja i mleka, kao i da li će biti povećanja budžetske potrošnje u 2008. zbog socijalnih pritisaka, da bi videla uticaj na rast inflatornih očekivanja.

NBS će restriktivnost monetarne politike na prelazu iz 2007. u 2008. godinu, kada su inflatorni pritisci snažni, odrediti u skladu sa ciljem da bazna inflaciju u narednoj godini bude od tri do šest odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: