"Opel astra" u Zastavi krajem 2008.

Sklapanje automobila "opel astra" u pogonima kragujevačke "Zastave" počeće u trećem kvartalu 2008. godine.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 19.07.2007.

14:29

Default images

Kompanija Dženeral Motors i fabrika automobila Zastava potpisali su ugovor koji omogućava da sklapanje automobila "opel astra klasik" u Kragujevcu počne u trećem kvartalu 2008. godine, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

On je na konferenciji za novinare kazao da je prema petogodišnjem ugovoru planirano da se do 2012. dostigne godišnja proizvodnja do 10.000 vozila.

Đelić je precizirao da će se po prvi put u Zastavi sklapati jedan svetski model, što je obaveza i šansa za Zastavu da radi po najvišim svetskim standardima.

"Sledeći test za Kragujevac i za Srbiju će biti privlačenje jedne od sledećih velikih fabrika proizvodnje automobila, koje će dvanaestak vodećih proizvođaca automobila hteti da smeste u jugoistočnoj Evropi", kaže je Đelić.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić kazao je da je Vlada napravila sličan ugovor kao i sa Fiatom, što podrazumeva da se u prve dve godine omogući uvoz gotovih vozila "opel astre klasika" bez carine.

"Vlada je dozvolila da se bez carine uveze 8.300 vozila, od kojih 3.300 do kraja ove godine i 5.000 u 2008. godini", kazao je Dinkić i naglasio da će cena osnovne verzije tog automobila biti 10.800 evra sa PDV-om, umesto dosadašnjih 13.250 evra.

On je ponovio da će tender za privatizaciju Zastave biti objavljen u decembru i da će saradnja Zastave i Dženeral Motorsa omogućiti veće šanse da Zastava dobije dobrog stateškog partnera.

Ministar trgovine i usluga Predrag Bubalo naglasio je da restruktuiranje fabrike još nije završeno, jer Zastava mora biti rešena bez dugova i viška radnika i mora biti atraktivna za strateškog partnera.

"Ja mislim da bi bilo dobro da Dženeral Motors, koji sada prema mojim informacijama traži lokaciju i državu u jugoistočnoj i centralnoj Evropi za novu fabriku, ne žuri sa odlukom. Neka požuri sa montažom Astre u Zastavi, kako bi mogli da procene kakve su mogućnosti, pa da onda donesu odluku o novoj fabrici. Ja sam ubeđen da na taj način možemo relativno brzo pričati i o strateškom partnerstvu", smatra Bubalo. Direktor prodaje, marketinga i postprodaje Dženeral motorsa za centralnu i istočnu Evropu Dankan Aldred (Duncan Aldred) kazao je da je ugovorom predviđeno sklapanje još jednog modela u Srbiji, ali da će tek nakon ispitivanja tržišta biti odlučeno koji će to model biti.

"Dženeral Motors je povećao prodaju u Srbiji za prvih šest meseci ove godine za 93 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a udeo
na srpskom tržistu povećan je sa 6,4 u celoj prošloj godini na 10,6 odsto u prvoj polovini 2007.", kazao je on.

Dankan je rekao da ta kompanija iduće godine očekuje prodaju preko 3 hiljade vozila u Srbiji, što, prema njegovim rečima, znači da će 60 odsto svih prodatih vozila u Srbiji biti "opel astra klasik". On je kazao da je još rano da bi se govorilo o stateškom partnerstvu sa Zastavom.

Generalni direktor Zastava vozila Zoran Radojević kazao je da je odluka Dženeral Motorsa da investira u Srbiju pozitivan signal srpskoj ekonomiji i drugim stranim investitorima.

Goran Nikolić iz Centra za naučno-istraživački rad i ekonomske analize Privredne komore Srbije smatra da je sklapanje ugovora između Zastave i Dženeral motorsa jako dobra vest jer će pozitivno uticati na dolazak novih stranih investicija.

„Iako će proizvodnja početi tek sledeće godine mislim da je to jako dobar signal za strane investitore i već vidim da strane agencije to povoljno javljaju. Kada jedna firma kao što je Dženeral Motors koji je u svojoj oblasti najveća firma u svetu, kada dođe u Srbiju na bilo koji način i u bilo kom vidu aranžmana mislim da to neminovno sa sobom povlači i druge ino investitore jer oni tumače da je Srbija ekonomski stabilna“.

Goran Nikolić smatra da danas potpisani ugovor neće imati prevelik značaj na srpsku industriju jer domaća autoindustriju čini manje od 2 posto ukupne industrijeske proizvodnje. Ipak to je jako dobor za samu Zastavu i radnike u Kragujevcu koji će sačuvati posao.

„Ključno je šta će se u decembru desiti, znači kako će Zastava naći partnera. Danas nemamo indikacije da će to biti Dženeral Motors iako bi bilo dobro da to tako bude. Ja mislim da je njihov glavni motiv bio ulazak na naše tržište budući da nisu među glavnim prodavcima na našem tržištu, nisu čak ni među prvih 7-8 prodavaca. Ovo je dobar način da se bez carine od 20 posto uđe na tržište. Opel astra klasik je vozilo srednje klase koji bi trebalo da bude jako zanimljiv za naše građne jer su navikli na lošije i polovne automobile. Očekujem da će već od sutra banke krenuti sa jakom aktivnošću jer je od danas počinje uvoz opel astre“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: