ENHL uprkos tužbi na A listingu?

Tužba manjiskog akcionara firme Komfitrejd ne bi trebalo da ugrozi izlazak Energoprojekta na A listu Beogradske berze.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 29.05.2007.

15:17

Default images

Poslovodstvo tog građevinskog holginga očekuje da će Komisija za hartije od vrednosti 31. maja dati dozvolu da se Energoprojekt (ENHL) nađe na A listi, nakon čega bi kompanija već narednog dana podnela zahtev Beogradskoj berzi.

Komfitrejd u kojem je generalni direktor Žarko Blanuša, jedan od članova Upravnog odobra Energoprojekta, u tužbi osporava dokapitalizaciju i konverziju akcija zavisnih preduzeća u akcije holdinga završenu u decembru prošle godine.

Kroz tu zatvorenu emisiju akcija, koja je okončana krajem decembra prošle godine, završena je konsolidacija preduzeća, pa hodling sada ima preko 90 odsto vlasništva u svojim zavisnim preduzećima, dok je broj akcionara povećan sa oko pet na preko devet hiljada.

Poslovodstvo objašnjava da je krajem prošle i početkom ove godine postojao pokušaj "neprijateljskog preuzimanja" Energoprojekta u kojem je učestvovao Komfitrejd i da je tužba deo tog procesa. Naime, kao što je B92 tada pisao, postojala je sumnja da je organizovana kupoprodaja većih paketa akcija te kompanije pred kraj trgovanja po znatno nižim cenama od aktuelnih tokom istog trgovanja.

Energoprojekt planira i reorganizaciju kompanije kojom će biti formirana korporacija za projektovanje, investicije i izgradnju, uvođenje informacionih tehnologija u sistem upravljanja i uspostavljanje saradnje sa domaćim firmama u oblasti energetike, bankarstva i osiguranja. Na taj način biti poboljšano poslovanje i povećana vrednost kompanije, a samo kotiranje na zvaničnom listingu Beogradske berze bi moglo da dovede do povećanja tržišne vrednosti kompanije za 30 do 40 odsto, izjavio je direktor za razvoj Slobodan Dinić.

Menadžment kompanije objašnjava da „kompanija ispunjava sve uslove“ za izlazak na A listing Beogradske berze.

Naime, iako akcijama iz zatvorene emisije ne može da se trguje u roku od 12 meseci zakon dozvoljava da se, na inicijativu izdavaoca i uz saglasnost Komisije za hartije od vrednosti, akcije iz zatvorene emisije oslobode za trgovanje i u kompaniji očekuju odobrenje po tom zahtevu.

Istovremeno, Vladi Srbije je predloženo da se početkom 2008. godine organizuje sekundarna javna ponuda akcija u kojoj će manji paketi akcija u vlasništvu države i malih akcionara biti ponudjeni na prodaju preko berze, sa promenljivom cenom i u roku od dva ili tri meseca.

Energoprojekt trenutno zapošljava oko tri hiljade radnika i ima deset zavisnih preduzeća u Srbiji i oko trideset u inostranstvu. Od ukupno 8,8 miliona akcija holdinga 33 odsto je u vlasništvu države, oko 37 odsto imaju građani, a oko 30 procenata pravna lica. Paket akcija u državnom vlasništvu trenutno vredi oko 129 miliona evra.

Mali akcionari traže prijem u Vladi Srbije

Mali akcionari holdinga Energoprojekt zatražili su hitan prijem kod ministra ekonomije Mlađana Dinkića i ministra za infrastrukturu Velimira Ilića zbog pokušaja obezvređivanja akcija i preuzimanja te kompanije.

"Članovi Komisije za hartije od vrednosti su neprestano pod pritiskom tajkuna kriminalne prošlosti koji špekulativnim radnjama nastoje da veštački obore vrednost akcija Energoprojekta i ulažući novac sumnjivog porekla preuzmu upravljanje nad kompanijom", navodi se u pismu koje su akcionari uputili ministrima.

Mali akcionari su naglasili da je Energoprojekt jedina velika srpska kompanija koja se uspešno transformisala iz društvene firme u akcionarsko društvo i sačuvala međunarodni ugled i profitabilnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

18 h

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: