Putnik preuzet na Berzi?

Transakcijom vrednom 41,5 miliona evra je na Beogradskoj berzi dobijen novi većinski vlasnik turističke organizacije Putnik (PTNK)

Srbija

Izvor: B92, ac-broker.co.yu

Petak, 20.04.2007.

12:36

Default images

Po nepromenjenoj ceni od 6.000 dinara po akciji istrgovano je 561.754 komada akcija Putnika te se sa sigurnošću može reći da je državni Akcijski fond prodao svoj udeo u ovoj kompaniji. Ukupan promet akcija Putnika je bio 3,37 milijardi dinara.

Juče i danas na Beogradskoj berzi se desio obrt te je samo za dva dana realizovano skoro 77 odsto akcijskog kapitala Putnika u korist za sada nepoznatnog kupca. Njegovo ime će se saznati za tri dana, kad se u Centralnom registru upišu podaci o promeni vlasničke strukture tog preduzeća.

Pre samo dva dana Komisija za hartije od vrednosti odobrila je samo jednu dostavljenu ponudu u korist ruskog biznismena Lucenka koji je ponudio 5.500 dinara po akciji za 85 odsto akcijskog kapitala Putnika. Budući da za vreme trajanja ponude za preuzimanje akcija ponuđač ne može da kupuje akcije tog preduzeća na berzi, njegova ponuda je propala.

Pravni zastupnici Dimitri Lucenka najavljuju da će tražiti odštetu, a najavljuju i protest preko ruske ambasade. Pravni zastupnici Lucenka objašnjavaju da on po zakonu nije mogao da učestvuje u kupovini akcija i da je na taj način oštećen.

Miroslav Boras, pravni zastupnik Dimitrija Lucenka, kaže da je „neki misteriozni kupac kupio sve. Kod Lucenka se sve dovodi u sumnju, a ovaj kupac koji je sve kupio u jednom danu u saradnji sa državnim organima on uopšte nije sumnjiv. Ministri privrede i ekonomskih odnosa sa inostranstvom, Predrag Bubalo i Milan Parivodić, tražili su od Komisije za hartije od vrednosti da ne dozvoli da Lucenko kupi Putnik, ali je Komisija odelela tom pritisku i, postupajući u skladu sa zakonom, odobrila njegovu ponudu”.

Boras kaže da je Akcijski fond, pored toga što je na nezakonit način uključio akcije Putnika u berzansko trgovanje, naneo i veliku štetu državi time što je dao nalog da se te akcije prodaju po ceni od šest hiljada dinara, umesto za 7.200 dinara, koliko je danas cena mogla da se uveća u odnosu na jučerašnju.

Predsednik Skupštine Udruženja manjinskih akcionara Putnika Darko Šuković je izjavio da je, prema njegovim saznanjima, ceo paket Putnika kupila ruska firma Metropol. On kaže da su "mali akcionari zadovoljni što je Putnik preuzela jedna ozbiljna kompanija“ i dodaje da se nada da će ona ispuniti sve obaveze koje je dala, kao i da akcionari očekuju da buduća saradnja sa Metropolom bude na dobrobit zaposlenih, Putnika i države.

Menadžment Putnika je saopštio da je postignuta očekivana cena i da se nadaju da je kompanija najzad došla u prave ruke i da će novi vlasnik preuzete sve obaveze i platiti sva dugovanja. Direktor Putnika Miša Marković kaže da će izjavu u vezi prodaje tog preduzeća moći da da tek nakon 23. aprila kada se zvanično završava proces preuzimanja tog preduzeća.

Po zakonu, novi kupac će morati da raspiše ponudu za preuzimanje preostalih akcija koja neće biti niža od cene po kojoj je kupio većinski paket akcija.

Komisija: Zakon o preuzimanju nije dobar

Komisija za hartije u vrednosti Srbije je u postupku preuzimanja akcija Putnika u svemu postupala u skladu sa zakonom, kažu u Komisiji.

Onemogućavanje ponude Dimitri Lucenka za preuzimanje kupovinom akcija Putnika na berzi je, kako tumače u Komisiji, posledica nedorečenosti Zakona o preuzimanju i njegove neusaglašenosti sa drugim zakonima koji regulišu finansijsko tržište.

"Na te propuste Komisija je odavno ukazivala, ali nadležni državni organi nisu ništa preduzeli da se usvoje bolja zakonska rešenja", navode predstavnici Komisije.

Dimitrijević: Ne znam ništa o prodaji akcija

Putniku je potreban pravi vlasnik, koji æe nastaviti život kompanije, kaže Dimitrijeviæ
Ministar trgovine, turizma i usluga Srbije Bojan Dimitrijević kaže da "ne zna ništa" o iznošenju paketa državnih akcija Putnika na berzu u toku trajanja ponude za preuzimanje.

"To nije moj posao i ja o tome ne znam ništa. O tome odlučuju Akcijski fond, Komisija za hartije od vrednosti i Agencija za privatizaciju", rekao je Dimitrijević i kazao da vlasnik turističke agencije Putnik treba da postane onaj ko je spreman da investira u razvoj agencije.

"Putniku je potreban pravi vlasnik, koji će nastaviti život kompanije, jer ona ima ključni značaj za razvoj srpskog turizma", kazao je Dimitrijević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: