Srbija

Petak, 02.03.2007.

17:21

Potpis na prodaju RTB Bor 5. marta

Ugovor o prodaji RTB Bor rumunskoj kompaniji Kuprom za 400 miliona dolara biće potpisan 5. marta.

Izvor: Beta

Default images

Tender za prodaju RTB-a Bor u celini raspisan je 1. septembra prošle godine, a minimalna cena za kupovinu rudnika bakra Bor i Majdanpek i preduzeća Topionica i rafinacija u Boru bila je 266,7 miliona dolara.

Predstavnici sindikata RTB-a i Kuproma postigli su dogovor o socijalnom programu, koji će stupiti na snagu pošto ta rumunska kompanija postane vlasnik RTB-a, saopštila je Agencija za privatizaciju Srbije.

Predsednik Samostalnog sindikata RTB-a i član Tenderske komisije Dragan Aleksić izjavio je da je postignut dogovor o visini otpremnina za oko tri stotine radnika koji predstavljaju tehnološki višak. "Naš zahtev je bio da budući vlasnik zadrži svih 4.500 radnika koji su ostali u RTB-u nakon dva dobrovoljna izjašnjavanja o sporazumnom raskidu radnog odnosa, ali su u Kupromu ostali pri broju od 4.200 radnika, koliko je predvidela strategija Vlade Srbije", kaže Aleksić.
Sindikati su "uspeli" da sa firmom Kuprom postignu sporazum prema kome će se radnicima koje ta firma proglasi tehnološkim viškom isplatiti 400 evra po godini radnog staža, objasnio je Aleksić.

Menadžment Kuproma "jedva" je pristao na predlog sindikata da zarade zaposlenima ostanu u visini one koje su bile na dan potpisivanja ugovora, kaže Aleksić i dodaje da je "sa Rumunima dogovoreno i da se ubuduće plate usklađuju sa minimumom rasta troškova života u republici".

Lider Samostalnog sindikata metalaca Borskog okruga Zvonko Živaljević zapretio je, međutim, da će pozvati radnike na ulicu, ukoliko se potpiše ugovor u kojem zaposleni neće imati akcije i ako se ne revidira procena vrednosti imovine RTB-a.

„Direktorima smo jasno rekli da niko ne sme da potpiše kuporpodajni ugovor bez saglasnosti sindikata. Ako taj posao prođe bez nas, obećavam budućem vlasniku da neće ući u posed imovine“, kazao je Živaljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: