Srbija

Ponedeljak, 19.01.2015.

20:30

Od "švajcarskog" kredita boli glava

U Vladi i u Narodnoj banci kažu da će naći rešenje za građane sa kreditima u francima. U menjačnicama je prodaja "švajcaraca" skočila za 50 odsto.

Izvor: B92

Default images
Ilustracija (Foto: Michael Faes/Freeimages.com)

Fiinansijski zemljotres sa epicentrom u Švajcarskoj. Kurs franka menja se iz sekunde u sekundu, a situacija nije ništa bolja ni u Srbiji. Menjači kažu da formiraju kurs u zavisnosti od toga kako se prema njima ponašaju poslovne banke i predviđaju blagi pad "švajcarca".

Strani analitičari predviđaju da bi novi udar "švajcarca" na deviznom tržištu mogao da se dogodi već za tri dana, posle sastanka guvernera Evropske centralne banke. Tada će se odlučiti da li će i koliko novca biti ubrizgano u sistem evrozone, radi povećanja likvidnosti i podsticanja privrede.

Svakako treba sačekati da prođe neko vreme, recimo nekih mesec dana, da javnost ali i finansijska tržišta apsorbuju ovaj šok i sagledaju nove okolnosti, i da tek tada imaju jasniju sliku kretanja franka u odnosu na evro i domaću valutu, kaže Mališa Đukić iz Beogradske bankarske akademije.

Procena je da oko 22.000 građana ima kredit u švajcarskoj valuti. Vlada ne snosi odgovornost za odnos evra i franka, ali je spremna da pomogne, poručuje premijer.

Pokušaćemo da nađemo neko rešenje i u razgovoru s bankama i sa NBS šta bi nekako pomoglo građanima, poručio je Vučić.

Mađarska se, nesumnjivo, najbolje odbranila. Konverzija švajcarskih kredita u forinte po dogovorenom kursu, u kojoj građani, banke i država dele gubitak jeste moguće rešenje i za Srbiju. Treba nam samo analiza na temu, ima li novca i ko će to da plati

Pre odluke da ukine ograničenje rasta svoje valute, Švajcarska centralna banka potrošila je milijarde franaka na odbranu takvog kursa. Sada je kasno reći da je tokom godina neko trebalo da nas nauči da će nas kad-tad od švajcarskog kredita jako zaboleti glava.

Više o tome u prilogu ispod:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

16 h

Podeli: