Starim kolima preti isključenje, ne prolaze test

Zdravlje građana u Federaciji BiH ozbiljno je ugroženo zbog emisije čvrstih čestica i gasova, a značajan deo zagađenja potiče od starih automobila.

Region

Izvor: B92

Utorak, 21.11.2017.

10:42

Starim kolima preti isključenje, ne prolaze test
Foto: Thinkstock

Ovi automobili su neprilagođeni modernim normama zaštite životne sredine i zaštite vazduha.

Uvođenje eko-testa prilikom registracije vozila u Federaciji BiH usklađeno je s direktivama Evropske unije koje regulišu tu oblast i neophodno je za osiguranje postizanja ciljeva smanjenja emisija štetnih gasova motornih vozila, saopštilo je Federalno ministarstvo prometa i komunikacija.

Jedan od ciljeva eko-testa je isključenje vozila s nezadovoljavajućom emisijom štetnih gasova koje je planirano nakon prelaznog razdoblja testiranja od 2020. godine, kada će eko-test postati eliminatoran prilikom registracije vozila.

Iz Federalnog ministarstva saobraćaja i komunikacija navode kako je 2016. godine, pre uvođenja eko-testa, samo 131 vozilo identifikovano kao ono koje ne zadovoljava eko-normu, dok u prvih 10 meseci ove godine, prema novom pravilniku, čak 78.150 vozila nisu prošla testiranje.

Podaci o pregledanim vozilima takođe ukazuju na nepovoljno stanje domaćeg voznog parka, tako da je evidentirano 86.067 vozila koja su ispod ekološke norme 1, 23.358 vozila s normom jedan i 49.162 vozila s normom 2.

U saopštenju se dalje navodi kako se protekle zime, zbog velike zagađenosti vazduha, u Sarajevu primenjivao neselektivni sistem zabrane vožnje “par-nepar” što je izazvalo talas ogorčenja građana, dok će se u slučaju ponavljanja situacije iz saobraćaja moći selektivno isključivati najveći zagađivači, vozila s eko-oznakom <1, 1 ili 2, zavisno o potrebi.

Federalno ministarstvo saobrćaja i komunikacija svesno je postojanja objektivne potrebe da se učine konkretni koraci po pitanjima zaštite okoline koja potiču od saobraćaja, te je na temelju zahteva Evropske unije, ali i vođeno ciljem zaštite životne sredine i zdravlja izradilo i usvojilo pravilnik o eko-testu, piše Fokus.

Sam pravilnik je donesen u skladu sa propisanim procedurama u FBiH i na njega je dobijeno pozitivno mišljenje Kancelarije za zakonodavstvo Vlade Federacije BiH i Federalnog ministarstva finansija, podsećaju iz Ministarstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: