"Ovo su cipele svih koji su napustili Hrvatsku"

Dan zaštite na radu, 28. april, sindikati u Hrvatskoj su obeležili performansom.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 28.04.2016.

19:54

(Foto: Thinkstock.com)

Naime, u parku Zrinjevac donete su i postavljne cipele i patike svih onih koji su napustili Hrvatsku, prenela je agencija Hina.

Sindikati su pozvali građane da dođu na Zrinjevac i donesu cipele onih koji više nisu u Hrvatskoj, "onih koje su vlastodršci i besramno bogati iscipelarili iz zemlje", rekla je izvršni sekretar Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Dijana Šobota poručivši kako im je dosta "cipelarenja i gaženja prava onih koji žive od rada".

Sindikati performansom žele da upozore vlast da odlazak mladih iz Hrvatske treba da bude izbor a ne nužda.

Dok je glumac Žarko Savić čitao Ujevićevu "Svakidašnju jadikovku", aktivisti su čitali imena ljudi, mladih iz svojih porodica i prijatelja, koji su otišli iz Hrvatske jer nisu mogli ekonomski da opstanu.

Na transparentima koje su sindiklaci nosili pisalo je "Od 2005. do 2014. godine iselilo se više od 111.000 osoba", "2015. iz Hrvatske se iselio grad veličine Varaždina", "U Hrvatskoj su mladi na tržištu JADA", "Ko radi boji se gladi"...

Nezadovoljni stanjem, mladi su napisali na letke: "Ovde nema reda ni pravde, samo nepotizam i korupcija, znanje je na marginama društva, da mogu vratiti vreme nikada se ne bih vratio iz SAD-a, - neurokirurg", "Već pet meseci nisan dobia plaću, nikoga nije briga za to. ODLAZIM".

Dijana Šobota rekla je da, suprotno ustaljenom mišljenju, nezaposlenost nije glavni već tek treći razlog odlaska, posle malih plata i loših uslova rada.

"Zbog plata i uslova rada posebno odlaze visokoobrazovani, a puno ih odlazi odmah nakon škole ili fakulteta, pre nego što uošte dođu do berze rada. To je, nažalost, verovatno put bez povratka. A Vlada ni da trepne okom, već im svojim reformama širom otvara vrata da odu", kazala je Šobot.

"Poručujemo odgovornima da bez radne i socijalne sigurnosti, održivog radnog mesta ili podrške za pokretanje vlastitog posla, stambene politike, povoljnih kredita, cenovno i teritorijalno dostupnih društvenih servisa - jaslica, vrtića, škola, domova za brigu o starima i nemoćnima, ne može postojati pravedna zemlja", kazala je Šobot.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

10 h

Podeli: