Ko gradi hotel, ne plaća komunalije

Opština Budva uvešće stimulativnu meru za sve one koji nameravaju da grade turističke kapacitete, pišu podgoričke "Vijesti".

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 21.11.2013.

17:49

Default images

Nakon što je pre godinu i po dana uvela povoljnosti da investitori koji grade hotele sa četiri i pet zvezdica plaćaju 30 evra po kvadratu na ime komunalija, ček desetostruko manje nego za stanove za tržište, kako najavljuje gradonačelnik Lazar Rađenović, novom odlukom taj iznos biće sveden na nula evra.

Povoljnosti će biti, kako je najavio i za meštane koji grade hotele, kao i za izdavaoce privatnog smeštaja, a posebne povoljnosti su za one koji će graditi u selima luksuzne vile za iznajmljivanje.

"Opština Budva je prva u Crnoj Gori na fonu dobre komunikacije i preporuke Vlade pristupila davanju značajnih stimulansa za sve investitore koji nameravaju započeti izgradnju novih hotelskih kapaciteta", podseća Rađenović.

"To se odnosilo na gradnju hotela sa četiri i pet zvezdica u ekskluzivnoj i prvoj zoni, odluka je bila ograničena na 18 meseci, verujući da će upravo takav rok isprovocirati investitore da to iskoriste i ugovore komunalije. Odlukom su od olakšica bili isključeni kondo i apart – hoteli. Razlika u komunalijama je bila ogromna , primera radi na lokaciji u centru grada, ko investira u stambenu izgradnju plaćao bi komunalije po kvadratu 320 evra, kondo hotel 256, a u hotel visoke kategorije svega 30 eura", navodi on.

Gradonačelnik Budve kaže da nameravaju da produže trajanje ove odluke , čak i da je dodatno razrade u nekoliko smerova.

"Sledeći zakon o izgradnji objekata , kojim će potpuno biti oslobođeni komunalija oni koji grade nove hotele sa četiri i pet zvezdica. Ministarstvo održivog razvoja i turizma je zajedno sa našom Službom za naplatu komunalija i Sekretarijatom za prostorno planiranje u fazi pripreme odluke koja treba da bude reper i za ostale opštine", kaže Rađenović.

"Vrlo brzo, do kraja godine imaćemo odluku koja će pre svega svim investitorima koji grade isklljučivo hotele sa četiri i pet zvezdica, isključujući apart i kondo hotele, omogućiti plaćanje komunalija na niovu nule. Kroz tu odluku želimo i da favorizujemo i meštane koji žele da dograde , rekonstruišu ili povećaju svoje kapacitete u privatnom smeštaju. Oni koji budu želeli da grade nove kapacitet biće tretirani kao i hoteli i oni će biti oslobođeni plaćanja komunalija", istako je on.

Rađenović je dodao da će biti definisan precizni model koji će osigurati Opštinu Budva da će takav kapacitet biti isključivo u službi turizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: