Region

Sreda, 19.05.2010.

12:05

Srbija razmatra gradnju NE Belene

Srbija razmatra ponudu Bugarske da učestvuje u izgradnji nuklearne elektrane Belene, kaže srpski ministar energetike Petar Škundrić.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images

"Odluku nismo doneli, ali se pripremamo da je donesemo jer bi to bilo u interesu Srbije, zemalja regiona i Evropske unije", rekao je Škundrić.

On je kazao i da je sa partnerima u Kini razgovarao o mogućoj finansijskoj kreditnoj podršci Srbiji za učešće u projektu izgradnje nuklearke u Bugarskoj.

Ministar je ukazao da, ako bi Srbija odlučila da učestvuje u izgradnji nukelarke u Bugarskoj, time ne bi bila narušena zakonodavna obaveza koja se tiče moratorijuma o izgradnji nuklearke na teritoriji Srbije.

Škundrić je rekao da bi se Srbija time uvrstila u red zemalja koje su "ozbiljne, sposobne i odgovorne da mogu da učestvuju u takvom projektu".

Kako je podsetio, ponudu da Srbija učestvuje u izgradnji nuklearke u Bugarskoj izneo je bugarski predsednik Vlade Bojko Borisov u vreme posete Srbiji. Škundrić je naveo da bi se tim projektom uspostavila regionalna saradnja i partnerski odnosi Srbije i Bugarske.

EPS posredno u izgradnji nuklearke

Učešće Srbije u izgradnji nuklearne elektrane u Bugarskoj, omogućilo bi Elektroprivredi Srbije (EPS) da na posredan način, odnosno u uslovima važećeg moratorijuma za izgradnju nuklearke u Srbiji, "uđe u tu tehnologiju, koja nas čeka u budućnosti".

Generalni direktor EPS-a Dragomir Marković kaže da "postoji problem sredstava, jer EPS nema potencijal da značajno učestvuje u tom projektu". On je napomenuo da u trenutnoj situaciji treba sačekati da se vidi kako će se taj projekat realizovati i dodao da je još previše rano da se detaljnije govori o tome.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju

Ruski milijarderi koji su se našli pod zapadnim sankcijama postepeno su počeli da premeštaju svoje aktivnosti u domovinu.

15:26

11.5.2024.

1 d

Podeli: