"Imponuje što Srbija ima takve institute"

Ministar poljoprivrede Kine Han Čangfu posetio je Institut za kukuruz u Zemun Polju, sa kojim će kineske naučne institucije unaprediti saradnju.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 18.01.2017.

10:21

Foto: Thinkstock

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Željko Radošević je rekao posle sastanka sa rukovodstvom Instituta i delegacijom Kine da su otvorene brojne teme i da ima dosta prostora za veću saradnju sa Institutom i drugim domaćim naučnim institucijama.

"Dobili smo kao obećanje da će Čangfu iskoristiti svoj autoritet i podržati unapređenje saradnje Instituta za kukuruz i naučnih institucija u Kini", rekao je Radošević.

Kako kaže, Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine imponuje što Srbija ima takve institute kao što je Institut za kukuruz u Zemun Polju i što je kineski ministar iskazao interesovanje za saradnju i sa ostalim naučnim institucijama u oblasti poljoprivrede.

"A, mi ćemo biti dobri domaćini i potruditi se da dostavimo sve tražene podatke", istakao je državni sekretar.

On je dodao da Institut za kukuruz već sarađuje sa pojedinim naučnim institucijama u Kini.

Delegaciju Kine na čelu sa ministrom Čangfuom, koja je u dvodnevoj poseti Beogradu, sa radom Instituta za kukuruz u Zemun Polju upoznala je direktorka Branka Kresović.

Ministri poljprivrede Srbije i Kine Branislav Nedimović i Čangfu potpisali su u utorak memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede, koji predviđa dolazak kineskih investitora u Srbiju i veći izvoz srpskih poljoprvirednih proizvoda na to veliko tržište.

Reč je o investicijama i dolasku velikih kineskih kompanija iz prehrambene i predađivačke industrije voća i povrća, kao i preradi mesa. Nedimović je naglasio da taj memorandum predvidja veći izvoz junećeg i jagnjećeg mesa, kao i mleka i mleko u prahu, što će biti konkretizovano i prošireno na sledećem sastanku.

To je prva poseta ikada ministra poljprivrede Kine našoj zemlji, a koja je usledila nakon potpisivanja sporazuma o strateškom partnerstvu dve zemlje u junu 2016, kada je Beograd posetio predsednik Kine Si Đinping.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: