Ucene teraju brendove iz Srbije

Naše tržište još uvek preplavljeno posrednicima koji utiču na to da građani kupuju skuplju robu.

Izvor: B92

Subota, 24.11.2012.

15:05

Default images

Zašto Srbiju zaobilaze svetske trgovinske kuće i proizvođači, istraživale su Novosti.

Dugo najavljivani dolazak čuvenih proizvođača i trgovaca u Srbiju, ipak, ostaje pusta želja. Razloga za njihov izostanak je mnogo - od malog tržišta, malih plata, komplikovane i spore administracije, loše infrastrukture do - korupcije.

Kako "Novostima", naravno samo nezvanično, priznaju predstavnici ozbiljnih svetskih brendova, za ulazak na ovdašnje tržište imaju pozive, ali su oni, često, praćeni i reketaškim zahtevima pojedinih predstavnika vlasti, opozicije, biznisa... Zato ih, kažu, i raduju najave da je, trenutno, jedan od prioriteta srpskih institucija - iskorenjivanje korupcije na svim nivoima.

Otud su kod nas glavni akteri na tržištu, zapravo, posrednici koji imaju računicu kako zaraditi ma gde došli. Zato građanima Srbije brojnu robu i usluge nude po znatno višim cenama nego u okruženju.

Zašto u našu zemlju ne dolaze veliki svetski trgovinski lanci, poput "Karfura", "Teska, "Bile", koji su zaoštrili konkurenciju i sigurno uticali na ponudu i cene? Zašto "Ikea" već godinama odlaže otvaranje svojih salona i fabrika kod nas. Američki "Aberkrombi" trebalo je da ponudi svoju garderobu u inđijskom autletu, ali od toga ništa nije bilo. Švedski modni gigant "H i M", poznat po garderobi po pristupačnim cenama, za sada Srbiju ima "u planu". Oni već duže vreme proučavaju naše tržište i žele da otvore radnje najpre u Beogradu, a zatim i u Nišu i Kragujevcu.

Čuveni američki "Epl" prisutan je ukupno u 155 zemalja, među kojima su i skoro sve naše komšije, ali ne i kod nas. Njihovi modeli mogu da se kupe u srpskim radnjama. Naravno, po cenama znatno viši od onih u Americi, a ne mogu ni da se servisiraju. Sva tri najveća operatera mobilne telefonije u Srbiji, pokušavaju na sve načine da uspostave saradnju sa ovim američkim gigantom moderne tehnologije. Do sada nikome to nije pošlo za rukom.

Svi oni u širokom luku još zaobilaze Srbiju, a za pojedine čak nema ni naznaka da će u narednih 10 godina doći na naše tržište.

"Neozbiljno je očekivati da "Epl" ima svoju proizvodnju u Srbiji, kada je poznato da ta kompanija čitavu proizvodnju ima u Kini i odatle se šalju proizvodi u ceo svet", kaže Aleksandar Miloradović iz SIEPE.

"Ako pričamo samo o prodajnom objektu, to je svakako na strategiji same kompanije da li će biti prisutna kroz zastupnika na nekom tržištu ili kroz svoj lanac. Rukovode se zakonima platežne moći određenog tržišta. Srbija očigledno još nije dovoljno atraktivna. Kada je reč o drugim kompanijama koje se bave proizvodnjom, ne bih se složio da nisu prisutne. Najbolji primer su Boš i Svarovski, kompanije koje su vodeće u svojim oblastima, proizvode u Srbiji. Kada pričamo o automobilskoj industriji, vodeće kompanije su ulagale u jugoistočnoj Evropi devedesetih godina. Tada smo mi imali građanski rat. Sada je situacija takva da je čitav tonus investicionih aktivnosti pao. Atraktivne su neke druge lokacije."

Atraktivnost drugih lokacija nije, prema mišljenju eksperata, zasnovana samo na platežnim mogućnostima građana. Riziko premija za Srbiju, da podsetimo, nezvanično iznosi i 25 odsto, odnosno ulagač koji odluči da dođe ovde kalkuliše svoj profit za četvrtinu više nego u uređenijim ekonomijama.

"Sve više je onih koji rade u Srbiji, ali samo preko posrednika", tvrde za Novosti konsultanti koji posluju u našoj zemlji.

"Najčešće rade preko firmi iz regiona. Recimo, poznati proizvođač bele tehnike nije spreman i pored odlične prodaje da u Beogradu otvori predstavništvo. Papirološki sve radi preko Ljubljane. Naravno, uz ozbiljnu proviziju slovenačke firme. To i čini da roba ovog proizvođača uglavnom košta skuplje u Beogradu nego u Minhenu. Ali, ne žele da rizikuju."

LIMUZINE PREKO KATALOGA

U Srbiji mogu da se kupe automobili vredniji i od 100.000 evra, ali nema najekskluzivnijih brendova poput "rols-rojsa", "ferarija", "bentlija"... Njihove limuzine se mogu naručiti, ali se nigde u našoj zemlji ne mogu videti u auto-salonima, kao skoro svuda u Evropi.

"Razlog je jednostavan" - kaže jedan od uvoznika luksuznih automobila u Srbiji.

"Nema potencijala na tržištu. Teško da se "Ferariju" isplati da otvori salon, da plaća sve troškove a da proda dva--tri komada godišnje. Znaju oni koji u Srbiji imaju para da kupe takvo vozilo, nemaju nikakav problem da skoknu do najbliže evropske prodavnice."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

5 h

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: