SAD: Veće privredne stimulacije?

Američki ekonomisti žele da vlada u Vašingtonu troši više novca na podsticanje privrednog rasta.

Izvor: B92

Utorak, 25.09.2012.

17:24

Default images

Oni veruju da je podizanje poreza jednako važno kao i budžetska štednja da bi se smanjio javni deficit, pokazala je anketa Nacionalne asocijacije za poslovnu ekonomiju (NABE).

U vreme kada se dvojica kandidata za predsednika SAD sukobljavaju oko načina na koji treba smanjiti deficit, asocijacija ekonomista stala je na stranu demokrata i aktuelnog predsednika Baraka Obame, prenosi agencija AFP. Anketa u kojoj su učestvovali članovi grupacije pokazala je da 45 odsto njih podržava ideju da se sledeće godine pokrene stimulativna potrošnja, dok 22 odsto želi da trenutni nivo potrošnje ostane nepromenjen.

Svega jedna trećina ispitanika želi restriktivniju fiskalnu politiku u 2013. Međutim, većina ekonomista, njih 54 odsto, veruje da bi potrošnju ponovo trebalo smanjiti u 2014, dok samo četvrtina njih smatra da te godine treba sprovesti dodatne stimulacije.

"U globalu, ne postoji velika podrška medju anketiranim ekonomistima za stezanje budžeta u narednih 12 meseci", navodi NABE. Od 236 članova asocijacije koji su učestvovali u anketi, 45 odsto veruje da bi kresanje deficita trebalo da uključuje kako budžetsku štednju, tako i povećanje poreza.

Drugih 31 odsto smatra da smanjenje deficita treba ostvariti "uglavnom" budžetskom štednjom, dok 14 odsto veruje da to treba učiniti najvećim delom putem podizanja poreza.

Kandidat republikanaca na predsedničkim izborima, Mit Romni, zalaže se za smanjenje potrošnje i protivi se podizanju poreza, dok demokratre propagiraju rast poreza da bi se uvećali državni prihodi. Većina ekonomista takodje je podržala poresku reformu koja bi uvećala prihode vlade, eliminišući brojne poreske rupe i subvencije koje primaju mnoga bogata domaćinstva i velika preduzeća.

NABE, medjutim, napominje da "ogromna većina" anketiranih veruje da je glavni problem koji koči američku privredu neizvesnost izazvana sukobima izmedju dve političke partije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: