MK Grupa dobila kredit od 80 mil. €

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je sa drugim međunarodnim komercijalnim bankama, odobrila srpskoj kompaniji "MK Grupa" kredit od 80 miliona evra.

Izvor: B92

Subota, 06.08.2011.

15:29

Default images

Od ukupno 80 miliona evra, EBRD će dati 40 miliona evra, dok će preostali iznos obezbediti međunarodne komercijalne banke. Sredstva su prvenstveno namenjena unapređenju poljoprivrednih aktivnosti "MK Grupe" i njene filijale "MK Komerc", navedeno je u saopštenju.

Banka je dodala da će, od ukupnog iznosa, deset miliona evra biti uloženo u modernizaciju opreme fabrike šećera "Sunoko", što bi trebalo da rezultira smanjenjem emisije ugljen-dioksida i potrošnje toplotne energije.

Ovo je prvi sindikovani zajam koji je EBRD odobrila u Srbiji nakon finansijske krize iz 2008. godine, kao i drugi zajam banke "MK Grupi". EBRD je 2007. odobrila kredit od deset miliona evra kompaniji "Agroinvest", delu "MK Grupe", za podršku razvoju primarne poljoprivrede u Ukrajini.
Predsednik "MK Grupe" Miodrag Kostić je povodom odobravanja zajma EBRD-a izjavio da će novi zajam "pomoći kompaniji da proširi poljoprivredne aktivnosti i podržaće lokalne primarne proizvođače, a takođe će unaprediti naše napore za prikupljanje kapitala na međunarodnom tržištu."

Direktor EBRD za poljoprivredu Žil Meteta rekao je da će "odobreni zajam obezbediti 'MK Grupi' stabilnu finansijsku platformu i sredstva za mere uštede energije. Taj projekat će takođe doprineti većoj produktivnosti poljoprivrednog sektora Srbije, unaprediti konkurenciju i postaviti više ekološke standarde."

EBRD je od početka svoje aktivnosti u Srbiji odobrila više od 2,5 milijardi evra za različite sektore srpske ekonomije, od toga blizu 600 miliona evra u 2010.

Ta banka je od 1991. samo u sektor poljoprivrede direktno uložila više od šest milijardi evra u preko 420 projekata širom centralne i istočne Evrope i centralne Azije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: