Krediti za stan pojeftinjuje vrtić

Cene boravka 9.859 mališana u 365 beogradskih vrtića zavisiće od mnogo faktora, a popust će moći da dobiju i oni roditelji koji otplaćuju kredit za stan.

Izvor: B92

Petak, 01.07.2011.

10:01

Default images

Potpisivanje ugovora za najveći broj novoprimljenih mališana koji će krenuti od 1. septembra biće do 10. avgusta, dok će za decu koja će u vrtić krenuti od 1. avgusta, potpisivanje biti organizovano od 1. do 15. jula.dok

Cene boravka u vrtićima za svako dete ponaosob zavise od mnogobrojnih faktora. Rođenjem deteta porodica se širi, a prihodi se po članu domaćinstva smanjuju, pa se menjaju i obaveze prema vrtićima, a u vremenu krize roditelji se sve češće javljaju i kada izgube posao.
Pravo na smanjenje cene za boravak u vrtićima imaju i roditelji koji odu u podstanare ili podignu kredit za kupovinu stana, ali i oni koji su u svoj dom primili stare roditelje ne čuvanje. Njima se najčešće cena umanjuje za 10 odsto po detetu.

Popust imaju i podstanari, a kako stanodavci većinu ne prijavljuju kao takve, potreban je bilo kakav dokaz da stan u kome žive nije njihov, ali da plaćaju njegovo korišćenje, poput izjave predsednika skupštine stanara.

"Porodice sa detetom sa smetnjama u psihofizičkom razvoju, detetom obolelim od autizma, distrofije, paraplegije, hemiplegije, cerebralne paralize i dijabetesa imaju popust od 20 odsto pre utvrđivanja prava na ostala smanjenja troškova. Vrtić ne plaćaju deca ratnih vojnih invalida, deca korisnika socijalne pomoći ili dete koje boravi u Sigurnoj kući. Porodicama kojima u vrtić kreće treće i četvrto dete, roditelji trojki, četvorki i duplih blizanaca mesečna cena umanjuje se za 50 odsto po detetu ", navode u Sekretarijatu za dečju zaštitu.

Grad Beograd rešio je da pomogne samohranim roditeljima, pa oni odnedavno imaju pravo i na dodatni popust od 50 odsto na prethodno utvrđenu cenu vrtića.

"Primera radi, ako se po Pravilniku utvrdi da samohrani roditelj na osnovu mesečnih prihoda i po članu domaćinstva treba da plati vrtić 4.250 dinara, što je i neka prosečna cena koju roditelji plaćaju, ona će biti umanjena za 50 odsto i iznosiće 2.125 dinara ", kaže Jovčićeva. Ovaj popust ne isključuje mogućnost daljih smanjenja cene vrtića na osnovu ostalih olakšica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: