Šuković: U Srbiji zarobljena država

Veći priliv stranih investicija u Srbiju ne treba očekivati ukoliko se ne reši problem korupcije, kaže član Saveta za borbu protiv korupcije Danilo Šuković.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.01.2011.

19:05

Default images

Veći priliv stranih investicija u Srbiju ne treba očekivati ukoliko se ne reši problem korupcije, kaže član Saveta za borbu protiv korupcije Danilo Šuković.

"Imamo dokaze ljudi koji nisu mogli da realizuju legalno i transparentno svoje, nego je na njih vršen pritisak da odustanu ili im nije data mogućnost da kupe određeno preduzeće", kazao je Šuković.

Šuković je napomenuo da su sve projekcije o razvoju Srbije "mrtvo slovo na papiru", ukoliko se ne stvori povoljniji ambijent i ukloni praksa da strani investitor pregovara sa nekim van institucija sistema - tajkunom, ili nekom političkom partijom, već da ode u instituciju i tamo rešava svoj zahtev. Kada se investitori suoče sa nemogućnošću realizacije investicije u Srbiji, oni se vraćaju u svoju zemlju, ali ukazuju drugim kompanijama da nije dobro da se upuštaju u avanturu zvanu - ulaganje u Srbiji, naglašava Šuković i dodaje i da je i to jedan od prolema zbog koga je nivo priliva investicija u Srbiji veoma mali.

Šuković je kazao da je posle demokratskih promena indeks percepcije korupcije u Srbiji bio 1,3 i da je u zadnje tri godine taj indeks dostigao 3,2, što znači da je došlo do nekog blagog poboljšanja, ali je naglasio da to još uvek nije dovoljno.

"Svaka korupcija do nivoa četiri, smatra se endemskom, odnosno korupcijom koja je zahvatila celo društvo, a mi smo na tom nivou u poslednje tri godine. Dok su, u međuvremenu, druge zemlje u okruženju napredovale, mi padamo na toj lestvici sve niže i niže i ne uspevamo da napravimo nikakav pomak", predočio je Šuković.

"Kad imate takvo stanje, onda je to prema definiciji Svetske banke slučaj - zarobljene države, u smislu da je država zarobljena i da joj institucije nisu efikasne, već da rade za nečije partikularne interese", dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: