Ikarbus izvozi minibuseve u Rusiju

Beogradska fabrika autobusa "Ikarbus" je počela sklapanje 50 mini-buseva, koje će izvesti na tržište Rusije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.04.2007.

12:19

Default images

Ukupna vrednost posla za ruskog partnera iznosi oko tri miliona evra, navodi se u saopštenju.

Mini-autobusi se sklapaju za rusku firmu "Rusikar", sa kojom je isporuka ugovorena do jula.

Kompanija "Ikarbus" osnovana je 1923. godine, kao prva fabrika aviona na Balkanu, a prvi autobus proizveden je 1954. godine.

Ukupno zapošljava oko 720 radnika, a godišnji kapacitet joj je 1.000 vozila.

Ikarbus sa Italijanima ugovorio zajedničku proizvodnju

Nijemèeviæ: Otvorili smo kanal za plasman autobusa na tržište EU
Beogradska kompanija "Ikarbus" saopštila je da je sa italijanskim proizvođačem autobusa i trolejbusa firmom "Bredamenaribus" iz Bolonje potpisala strateški ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji.

Ugovorom je predviđena zajednička proizvodnja autobusa, industrijska saradnja, transfer tehnologija, zajednički razvoj novih proizvoda i komponenti, kao i zajednička prodaja autobusa i komponenti na međunarodnom tržištu, navodi se u saopštenju.

"Ikarbus" i "Bredamenaribus" su predvideli zajedničku proizvodnju do 200 autobusa godišnje, koji će biti sklapani u Beogradu. Italijanski partner će, kako se navodi, obezbediti tehničku i drugu dokumentaciju, kao i stručnjake koji će sarađivati sa "Ikarbusovim" inženjerima u toku proizvodnje.

"Bredamenaribus" je, ističe se, pokazao i veliko interesovanje za najnovije "Ikarbusove" modele i za septembar ove godine ugovoren je izvoz 40 do 50 niskopodnih autobusa, a u toku su pregovori o izvozu još toliko autobusa, koji bi trebalo da budu isporučeni u oktobru.

Partnerstvo dve kompanije oročeno je na 10 godina, odnosno do 2017. godine, sa mogućnošću produženja.

Generalni direktor "Ikarbusa" Srećko Nijemčević je ocenio da je ugovor sa kompanijom "Bredamenaribus" jedan je od najznačajnijih koje je zemunski proizvođač autobusa sklopio sa nekim stranim partnerom u svojoj novijoj istoriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

8 h

Podeli: