Najgore za Rusiju je prošlo, a evo i zašto

Direktor sektora za trgovanje fiksnim prihodima u Sakso Banci Simon Fasdal istakao je u svojoj novoj analizi da veruje da je najgore za Rusiju prošlo.

Fokus

Izvor: B92

Subota, 21.11.2015.

11:37

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Rublja je počela da se stabilizuje i kako on navodi očekivanja su da bi ruska valuta mogla dodatno da ojača. Iako je cena nafte žestoko uticala na Rusiju, Fasdal veruje da bi čak i malo povećanje cene ovog energenta uticalo na pomoć ruskoj ekonomiji. Visok nivo inflacije koji je mučio ovu zemlju je takođe po zapažanju stručnjaka Sakso banke dostigao svoj vrhunac i sada dolazi do boljih nivoa što je takođe potpomognuto veoma niskom inflacijom u ostatku sveta. Fasdal je izrazio nadu da bi BDP u Rusiji takođe mogao da poraste u narednim mesecima.

Geopolitički pejzaž se poslednjih dana menja i po očekivanjima Simona Fasdala Rusija bi mogla od toga da ima koristi. Ako bi haos na Bliskom istoku doveo do dodatnih razgovora između Vladimira Putina i Zapada, povlačenje sankcija bi moglo da bude na stolu, što bi u velikoj meri pomoglo ekonomiji ove zemlje.

Tržišta i deonica i obveznica izražena u rubljama su se stabilizovala, a Simon kaže da će i ako se tako nastavi ruska kapitalna sredstva izgledati privlačnije. On takođe razmatra i indeksne vrednosne papire (ETF), državne obveznice denominovane u rubljama, kao i obveznice ruskih kompanija sa cenama u američkim dolarima za koje je izrazio verovanje da predstavljaju dobre izglede za investicije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: