Naftni divovi knjiže gubitke

Pojeftinjenje sirove nafte izazvalo je veliki pad prihoda i zarada najvećih svetskih naftnih kompanija u prvom tromesečju ove godine u odnosu na isti period lane. Kako bi se prilagodili novim, otežanim uslovima poslovanja, naftni divovi prodaju deo imovine.

Fokus

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.05.2015.

12:21

Default images
Foto: Thinkstock

Zbog oštrog pojeftinjenja nafte od juna prošle godine u fokusu ulagača na svetskim berzama poslednjih su dana bili poslovni izveštaji naftnih divova, a svi su oni, od američkog Exxona do francuskog Totala, zabeležili oštar pad prihoda i zarada.

Prihodi Exxon Mobila iznosili su u prvom tromesečju ove godine 67,6 milijardi dolara, 36 odsto manje nego u istom lanjskom periodu. Pritom je dobit najveće svetske naftne kompanije - po tržišnoj vrednosti pala za 46 odsto, na 4,9 milijardi dolara, piše portal croenergo.eu.

Cene 'crnog zlata' iznosile su u prvom tromesečju 2015. godine, u proseku 55 dolara za barel, dok su se u junu prošle godine kretale oko 115 dolara.

Poslednjih su godina naftne kompanije zatvorile niz rafinerija zbog prevelikih kapaciteta, i jer je prerada nafte, ili 'downstream' poslovanje, kako se to naziva u industrijskom žargonu, bila manje profitabilna od 'upstreama', odnosno istraživanja i proizvodnje nafte.

Međutim, zbog oštrog pojeftinjenja 'crnog zlata' sada rafinerije mogu prerađivati znatno jeftiniju naftu i ostvarivati veće profite na goriva, kao što su benzini i dizeli. Tako je, na primer, dobit Exxona od rafinerija u prvom tromesečju skočila na 1,7 milijardi dolara, dok je lane iznosila 854 miliuna. S druge strane, zarada američkog diva od 'upstreama' potonula je 63 posto, na 2,9 milijardi dolara.

Sličan trend beleže i druge integrisane naftne kompanije, kao što je Royal Dutch Shell. Dobit te kompanije od rafinerijskog poslovanja skočila je u prvom tromesečju 68 odsto u odnosu na isti lanjski period, na 2,65 milijardi dolara, dok je dobit od upstreama “potonula” 88 odsto, na 657 miliona.

Ukupno je u prvom tromesečju zarada Royal Dutch Shella pala za 56 odsto na godišnjem nivou , na 3,2 milijardi dolara.

Kako bi se prilagodile novim, otežanim uslovima poslovanja, naftne kompanije prodaju deo imovine, pa je tako Shell samo od početka godine prodao imovinu vrednu 2 milijarde dolara.

"U očigledno teškom okruženju za industriju, nastojimo dodatno povećati našu konkurentnost povećavajući napore na smanjenju troškova, kako bismo povećali zaradu", kaže Ben van Beurden, izvršni direktor Shella.

Exxon je, pak, u prvom tromesečju smanjio troškove proizvodnje nafte i gasa iz škriljca u SAD za 20 odsto, tražeći diskont od naftnih uslužnih kompanija.

"Očekujemo, s vremenom, i dodatne uštede", poručio je Jeff Woodburry, potpredsednik Exxona.

No, to loše utiče na uslužne firme. Tako je, na primer, Schlumberger, najveća svetska kompanija koja iznajmljuje tehnologiju i opremu za crpljenje nafte petroleskim kompanijama, u prvom tromesečju ostvarila pad prihoda za devet odsto, na 10,25 milijardi dolara.

Uz objavu poslovnih rezultata, ta je kompanija najavila i ukidanje dodatnih 11.000 radnih mesta, nakon što je već nedavno podelila 9.000 otkaza širom sveta, pripremajući se, kako je poručila, za duže razdoblje slabije aktivnosti i pritiska na cene nafte.

Kako bi zadržao visok nivo dobiti i dividende kao i tok gotovine, drugi po veličini američki naftni proizvođač Chevron od početka godine je prodao imovinu vrednu 4 milijarde dolara.
Foto: Thinkstock
Uprkos tome čista dobit Chevrona “pala” je u prvom tromesečju za 43 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period (na 2,57 milijardi dolara). Kompanija je u izveštaju poručila kako pregovara s gotovo 3.000 dobavljača i partnera od čega ove godine očekuje uštede od oko 900 miliona dolara.

"Nastavićemo prodavati imovinu, ako možemo dobiti dobru cenu. Povećanje konkurentnosti i dividende su naši prioriteti", poručila je Pat Yarrington, finansijska direktorka Chevrona.

Naftni div British Petroleum (BP) izvestio je u utorak o oštrom padu dobiti u prvom ovogodišnjem tromjesečju uslijed dramatičnog pada cijena nafte.

Britanski naftni div, Britich Petroleum (BP) ostvario je u prvom tromesečju dobit od 2,58 milijardi dolara, što je 20 odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Pritom je dobit kompanije od downstreama više nego udvostručena, na 2,2 milijarde dolara, dok je zarada od upstreama “potonula” s lanjskih 4,4 milijarde na samo 600 miliona dolara.

BP je, od kada je lane cena nafte počela padati, pokrenuo restrukturiranje poslovanja i srezao kapitalne investicije za 13 odsto.

Najveći evropski prerađivač nafte Total, takođe, je ostvario manji pad zarade od nekih konkurenata zahvaljujući snažnom downstream poslovanju. Zarada Totala od rafinerija porasla je u prvom tromesečju više nego trostruko, na 1,1 milijardu dolara, dostigavši gotovo isti nivo kao dobit od istraživanja i proizvodnje, koja je pala za 56 odsto, na 1,36 milijardi dolara.

Ukupno je u prvom tromesečju dobit francuskog naftnog diva pala za 22 odsto, na 2,6 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

19 h

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: