Mazda MX-5 Roadster Coupé

Da li znate priču o Bendžaminu Bredoku? Nevinom i zbunjenom mladom čoveku kojeg dekadentna, starija generacija iskorišćava, zavodi i izdaje? Bendžamin je glavni lik u filmu „Diplomac“ i vraća se kući, u južnu Kaliforniju, posle završenog koledža. Malo je nesiguran u svoju budućnost.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.06.2003.

16:03

Default images

Tekst i foto: Nemanja Pantelić

Konstantan pritisak sredine da odredi smer u kojem će se njegov život dalje razvijati samo pojačava Bendžaminov impuls da bude drugačiji i da odbaci korumpirane vrednosti visoke klase. Na poklon dobija i sjajno crveni Alfa Romeo Roadster koji ne odbija.

Nevolje počinju kada ga jedne večeri zavede gospođa Robinson, žena očevog poslovnog partnera, koja, iako mu pruža brojna telesna zadovoljstva, vremenom mu pretvara život u noćnu moru.
Dužina x Širina x Visina: 4,02 x 1,72 x 1,25m; Masa: 1.155kg sa vozaèem teškim 75kg
Bendži je takođe doprineo tim nevoljama jer svoj ljubavni pohod nije zaustavio na gospođi već je prešao i na njenu ćerku... Kada određene informacije procure, nerešeni problemi koji mogu da unište ugled dve uspešne kalifornijske porodice moraju se brzo rešavati.

Tu na scenu stupa crveni Roadster zahvaljujući kojem Bendžamin uspeva da u dramatičnoj završnici dobije ljubav svog života i ujedno odbaci sve pogrešne vrednosti koje su ga do tada sputavale i gušile.



Bez obzira na mišljenja filmskih kritičara i drugih stručnjaka, ja mislim da Bendži ništa ne bi uspeo da promeni u svom životu bez svog brzog, malog, sportskog dvoseda. Obavezno pogledajte Youtube klip u kojem glavni junak maskiran u sveštenika juri da spreči svadbu devojke u koju je zaljubljen.

Mislite da bi tako nešto mogao da izvede u Chevroletu Impali ili u Lincolnu Continentalu? Nema šanse, slupao bi se na prvoj krivini a ostao bi bez goriva mnogo brže nego što se to u filmu desilo.
Sluèajno sam jednog popodneva u Beogradu naleteo na parkiranu Mazdu MX-5 prve generacije. Prilika za fotografisanje koja nije smela biti propuštena
Da nije vozio ovakav auto, ne bi ni znao za šta je sve sposoban i na šta je sve spreman.

Mislim da danas, 43 godine kasnije, jedini automobil koji nosi isti duh jednostavnosti, sporta i uzburkane krvi jeste Mazda MX-5.

Lotus Elise mi je suviše egzotičan, Mercedes SLK je duplo skuplji, a kupe kabrioleti poput Renaulta Megane, Peugeota 307 ili BMWa suviše su veliki, fensi i luksuzni da bi bili pobunjenički. Čak ni Alfini kabrioleti danas ne nose nasleđe starih modela.
Motor: Benzinac, 4 cilindra; Zapremina motora (ccm): 1798; 126 KS; 167nm; Ubrzanje: 9,9; Maksimalna brzina: 194km/h
Moje mišljenje će potvrditi najmanje 850 000 ljudi koji su tokom 20 godina postojanja Mazde MX-5 kupili ovaj auto i učinili ga najprodavanijim Roadsterom u istoriji.

Dizajneri nisu prihvatili najnovije trendove kada su dizajnirali treću generaciju Mazde MX-5. Pre svega mislim na trend da ovakav sportski dvosed treba da izgleda veoma agresivno kada ga vidite na ulici, poput nekog vozila koje bi negativac vozio u SF filmu.
Mazda MX-5 RC Challenge: 22.890 evra + 420 za metalik boju. Garancija je 3 godine a Mazda pruža uslugu pomoæi na putu.
Velika maska hladnjaka sada je kao i kod drugih Mazdi u obliku osmeha, farovi svojim oblikom nadovezuju se na tu dobro raspoloženu sliku. Duga hauba, mala kabina, proširena karoserija oko sva četiri točka i dve izduvne cevi na automobilu formata džepnog izdanja ključni su sastojci za dobar Roadster.

Takođe, kako su godine prolazile tako su se Roadsteri udaljavali od svoje izvorne ideje. Tipovi sa kompjuterima polako su sa sastanaka u automobilskim kompanijama izbacivali dobre, stare inženjere i mehaničare. Odlučeno je da se u mala vozila ugrađuju veliki motori čija je snaga prevelika za takvu koncepciju, pa je to dalje povuklo razne kompjuterske sisteme i blokade, elektronske menjače i aktivne sisteme oslanjanja.
Mazda MX-5 koju sam vozio ima motor zapremine 1800 kubika, klasičan, petostepeni menjač, motor napred i pogon na zadnjim točkovima. Od elektronskih sistema ima ABS i ESP. Masa vozila ravnomerno se raspoređuje na obe osovine (savršeni odnos 50:50).

Zahvaljujući svojim rešenjima, Mazda MX-5 je pokretna kao mačka, ima motor koji je veoma voljan da se vrti do maksimalnih obrtaja i hirurški precizno upravljanje.

Tokom vožnje najviše mi je smetala vremenska prognoza. Kiša, kiša, kiša i 10 stepeni celzijusa krajem maja 2010. godine dok ja imam auto kojem se krov sklapa. Ovo nije prvi put da me ne služe vremenske prilike dok vozim Mazdu MX-5.
U Italiji sam u februaru učestvovao na MX-5 trci izdržljivosti tokom koje je kiša non stop padala a temperatura vezduha se nije dizala preko 2 stepena. Krov je bio potpuno uklonjen sa auta kako bi imao što bolje performanse na stazi. Tom prilikom sam potvrdio tvrdnju Mythbustersa da ukoliko vozite kabriolet dovoljno brzo po kiši nećete pokisnuti.

Saznajte kako izgleda voziti trkačku Mazdu MX-5 na stazi.
Ovo je dvosed, sve stvari koje nosite sa sobom (torbu, ranac ili sl...) morate smestiti u prtljažnik. U kabini postoji prostor iza sedišta ali nije skladište za vaše stvari već za sklopivi krov.

Mazda ne preporučuje ovaj auto vozačima koji su viši od 1, 90m a ja sam visok oko 1,95m. Sa podignutim krovom Mazda MX-5 visoka mi je do pupka pa mi je bilo teško i da se ukrcam i da pronađem prihvatljivu poziciju za sedenje. Osećao sam se kao da oblačim sako koji mi se jako sviđa ali je dva broja manji.
Da biste otvorili poklopac rezervoara morate prvo otvoriti kasetu izmeðu naslona sedišta i tamo povuæi polugicu za otvaranje. Rezervoar je zapremine 50 litara
Kompromis je bio da su mi noge bile vrlo savijene a kolena u visini upravljača. Da ne bih glavom lupao u krov morao sam da se savijem u sedištu pa je rupa između mojih leđa i naslona bila prečnika Mikase.

Kada sam zatvorio vrata stvari su ozbiljno počele da liče na bunker ali takvo stanje i treba da bude u Roadsteru.
Upravljač je jako izvučen prema vozaču i skoro pod pravim uglom izlazi iz table sa instrumentima. Presvučen je kožom i preko njega se može kontrolisati audio uređaj.

Instrument tablom dominiraju veliki obrtomer i brzinomer. Vrednosti na njima nisu ispisane kao na klasičnim automobilima već kreću sa pozicije „6 sati“ na časovniku. Na taj način vozaču u vidnom polju uvek ostaju visoke vrednosti koje su ključne za sportsku vožnju (od 3 500 do 6 000 obrtaja). Na tabli se nalazi i merač pritiska ulja u motoru.
Dugme za spuštanje/podizanje krova morate držati tokom èitavog procesa. Ako ga pustite krov se zaustavlja u mestu. Metalni krov je samo 37kg teži od platnenog. Ne zauzima prostor u prtljažniku veæ se pakuje u prostor iza sedišta.
Na vrhu centralne konzole nalaze se dva dugmeta za podizanje i spuštanje krova. Da biste pokrenuli proces pomeranja krova, motor mora biti uključen, menjač ne sme biti u brzini i morate stajati (na bezbednom mestu).

Pre nego što pritisnete dugme na centralnoj konzoli, potrebno je da otpustite mehaničku bravu na samom krovu. Posle ispunjenih uslova i 12 sekundi kasnije imate kabriolet. Isti proces je i u kontra smeru.
Audio sistem neæe baš protresti èitavu ulicu ako ga pojaèate na maksimum ali je reprodukovani zvuk veoma dobrog kvaliteta.
Audio sistem smešten je u centru konzole. Čita mp3 i WMA fajlove, a možete ga spojiti sa prenosnim uređajem. Ispod njega je automatski klima uređaj i dugmići za grejanje kožnih sedišta.

Zbog niske pozicije sedenja, tunel između prednjih sedišta, u kojem su smešteni kardan i menjač, u Mazdi MX-5 znatno je uočljiviji nego na standardnim automobilima. Taj prostor je iskorišćen za držače čaša, dugmiće za spuštanje stakala i ručice menjača i ručne kočnice.
Prvih nekoliko kilometara vožnje po kišnom danu bio sam obuzet malim prostorom u kojem se nalazim i ograničenim pogledom na stanje oko auta. Neobično mi je bilo i što više ne vidim druge vozače nego samo točkove njihovih kola a ljude samo od struka na dole. Ukoliko po kiši klima nije uključena, i to malo stakala što imate jako lako zamagli.

Vrlo brzo sam se privikao na sve elemente Mazde MX-5 i počeo da uživam u vožnji. Iz centra grada sam autoputem otišao prema Avali. Kroz gradske gužve sasvim je dovoljna prva brzina, možda po nekada i druga. Manevrisanje je izuzetno lako zahvaljujući upravljaču koji vaše misli prenosi na drum brzinom od 4 milisekunde.
Ključno je da tokom vožnje što pre postanete svesni sistema „ja okom, a ti skokom“ kako ne biste bili preveliki rizik za saobraćaj.

Morate konstantno kontrolisati brzinu kojom se krećete, jer veoma lako kliznete na drugu stranu zakona. Motor vodi dvostruki život – od 0 do 3 500 obrtaja i od 3 500 do 6 500 obrtaja na kojima motor isporučuje maksimalnih 126 KS.
Veliki retrovizori pomažu prilikom parkiranja ali i pomažu bezbednijoj vožnji
Papučica gasa izizetno je osetljiva na najblaži pritisak desne noge. Ostale komande su jako prijatne za korišćenje. Ručica menjača nudi pet opcija za kretanje u napred i poput klik-klak prekidača, kratkog je hoda i vrlo je precizna.

Najveći obrtni moment se isporučuje na 4 500 obrtaja i iznosi 167nm.

Zvuk koji motor ispušta pri visokim obrtajima je fenomenalan, bilo da dodajete ili oduzimate gas.

Kao što i treba da bude u sportskom autu, buka je na jako visokom nivou. Čak se čuju i kamenčići koje točkovi izbacuju u pod ili koševe Mazde. Prosečna potrošnja po gradu kretala se između 10 i 10,5 litara na 100km.
Žene veoma pozitivno reaguju na Mazdu MX-5. Najbolje je da im ne opisujete MX-5 pre nego što jednu dovedete pred auto. Vaš izbor motorizacije biće pohvaljen kroz prijatan osmeh i dobićete onaj moćni pogled tipa „a ha, samo da znaš da sam i ja puna iznenađenja“.

Kada počnete da se vozite sa očaranom damom, savetujem vam da ostanete džentlmen i da ne prezentujete sve performanse mašine u gradskim uslovima.
Zbog toga sam sa svojom suprugom organizovao vikend izlet van grada do vodopada Lisine, nedaleko od Resavske pećine. Tura je obuhvatala 100km vožnje autoputem i oko 50km vožnje regionalnim i lokalnim putevima.

Optimizam se isplatio jer se napokon petog dana test vožnje prolepšalo i vreme.

Brdovita i krivudava deonica autoputa na izlazu iz Beograda je odlična za posmatranje svakog auta. Ograničenje je 100km/h, veoma je zahtevna i za sistem oslanjanja i za motor. Mazdica je odlično vukla u četvrtom stepenu prenosa uzbrdo na samom vrhu gasa.
Kada sam krenuo sa naplatne rampe, do zakonskog maksimuma od 120km/h stigao sam u trećem stepenu prenosa na oko 5 000 obrataja. Ovo ipak nije idealan auto za dugačka putovanja – prtljažnik je mali, bučno je u kabini a vožnja je dosta tvrda. Prosečna potrošnja iznosila je 7,8 litara na ovoj deonici puta.

Čim sam sišao sa autoputa, zaustavili smo se pored jedne pečenjare i spustili krov. Ravnomerno smo naneli kremu za sunčanje i krenuli dalje.

Sa spuštenim krovom pogled iz kabine puca na sve strane, čuju se zvuci prirode i vožnja dobija novu dimenziju – uživanje.
Most na ulazu u Strmosten, nedaleko od vodopada Lisine
Sve vreme sam vozio sa podignutim staklima i malim štitnikom protiv vetra koji se nalazi iza sedišta. Gornja granica komfora sa spuštenim krovom je 80 km/h jer je udaranje vazduha preko ove granice prilično neugodno. Dobro je imati kačket kao dodatnu opremu.

Mazdu lokalnim putevima možete voziti istom brzinom i na pravcima i kroz krivine. Ne dolazi do naginjanja karoserije a ni stepene prenosa nije potrebno često menjati.
Kada iz obiènog auta sednete u MX-5 sa podignutim krovom primetiæete da postoji samo jedan par boènih stakala i da je zadnje staklo odmah iza naslona sedišta.
Kada smo stigli u Lisine, prosečna potrošnja iznosila je 6,8 litara. Ispostavilo se da je tog vikenda bila seoska slava pa je iz svakog dvorišta izlazio miris svinjskog pečenja pravo u kabinu bez bilo kakve prepreke.

Iako je priroda lepa, nezagađena signalima mobilnih operatera, a smeštaj pristojan i čist, ugostitelji su više nego drski sa cenama koje su formirali. Laka večera (2 pića, salata, sir i pogača) košta 980 dinara sa sve fiskalnim računom. Prenoćište u bungalovima košta 1500 dinara po osobi a podrazumeva „bekendeks“ ili „hemendeks“ i kafu.
Zapremina prtljažnika: 150 litara. Umesto rezervnog toèka tu je komplet za krpljenje.
Mislim da su jedan od najvećih problema kabrioletima u Srbiji psi lutalice. Kada su jednom prilikom pojurili za točkom dok sam se polako kretao, uopšte mi nije prijao pogled na oštre očnjake pasa koje niko ne želi.

Prosečna potrošnja na kraju testa, posle pređenih 780 kilometara iznosila je 7,8 litara.
Bez obzira na to koliko ste imali loš dan, kakvo je vreme napolju, poenta ovog auta je da vam nabaci osmeh na lice kada sednete u njega. Sportski automobil, posebno Roadster, ljudima znači mnogo više nego samo prevozno sredstvo posebno kada tokom vožnje imate utisak da ste "jedno sa autom".

Pogledajte kompletne tehničke karakteristike na Mazdinom sajtu.

Upoznajte se sa cenama Mazde MX-5 kod nas.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

11 h

Podeli: