Mercedes E 280 CDI Avantgarde

Ukoliko još uvek niste rešili stambeno pitanje, šta mislite o ovom autu?

Zaista sam pregledao online oglase, rubriku „nekretnine“ pre test vožnje, da bih utvrdio kakav stan u Beogradu možete kupiti za cenu ove limuzine (64 000 evra)?

Tekst i foto: Nemanja Pantelić

Automobili

Izvor: B92

Subota, 27.03.2004.

15:28

Default images

Spektar nekretnina je veliki, od 30-ak kvadrata na boljim gradskim lokacijama, oko 40 kvadrata (novogradnja) kod Kluza na Zvezdari, pa sve do dvoiposobnih stanova oko „perifernih terminusa“ autobusa na linijama 26 ili 37. Svi stanovi imaju CG a prodavci često nude i opciju doplate za parking mesto u podzemnoj garaži. Ako je reč o novogradnji ponudiće vam i kablovsku TV i Internet, klimu i centralni sistem usisavanja.
Sa druge strane, za isti iznos možete kupiti skoro 9 kvadrata Mercedesa E 280 CDI Avantgarde u kojem sam, sa sebi dragim ljudima, proveo vikend.

Linije koje oblikuju crnu limuzinu poznate su nam još od 2002. godine. One linije koje su se najviše opustile, zategnute su 2007. godine kako bi auto izgledao savremeno do 2009. kada stiže naslednik.

Velika hromirana maska oko koje se sa svake strane nalaze po dva okrugla fara i zvezda na vrhu haube zaštitna su obeležja prednjeg dela, ujedno i najagresivnija na čitavom autu. Vozači znaju kako opisani elementi prednjeg dela ponekada grubijanski izgledaju dok se E klasa približava u retrovizorima.



Pogledajte galeriju fotografija

Ostatak siluete i zadnji deo limuzine klasično su izvajani. Glavna obeležja ovih delova su lajsne oivičene hromom koje zaokružuju čitav auto i velika stop svetla na zadnjem delu između kojih se nalazi velika trokraka zvezda.
Veliki ključ E klase pažljivo je dizajniran, hromiran sa uobičajenim komandama „otključavanje/zaključavanje“ i otvaranje prtljažnika.

Plastični vrh ovog priveska morate staviti u kontakt bravu i okretati po položajima da biste pokrenuli motor (metalni ključ za nuždu skriven je u telu priveska). Čudan je osećaj kada treba izvaditi ključ iz kontakt brave jer taj proces izgleda kao da se borite sa autom koji neće da pusti ključ napolje.
Enterijer E klase koju smo odabrali za prikaz dizajnirana je u kombinaciji crne i konjak braon boje. Crna boja dominira, pa je i „nebo“ auta crne boje. Da bi se razbilo toliko crnilo na nebu se nalaze dve velike lampe koje, između standardnih funkcija osvetljavanja čitave kabine i fokusiranog svetla za čitanje, imaju tanke polukružne lampe za ambijentalno osvetljenje koje sijaju tokom čitave vožnje a čiji intenzitet možete podešavati preko centralnog kompjutera.
Na dizajniranju osvetljenja dosta se radilo. Pored centralnog osvetljenja, lampice su smeštene svuda oko putnika: na unutrašnjoj strani vrata gde obasjavaju bravu za otvaranje, ispod centralne konzole u predelu stopala, ispod prednjih sedišta i u centralnoj konzoli kako bi osvetljvale sitnice koje se nalaze u pregradama.

Kožna sedišta i aplikacije na vratima boje su konjaka i dodatno razbijaju dominaciju crne boje u unutrašnjosti.

Nagibi naslona i visina sedišta podešavaju se elektronskim komandama koje su smeštene na donjem delu sedišta, dok se udaljenost sedišta i visina aktivnog naslona za glavu moraju ručno podešavati.
Na centralnoj konzoli ispod komandi klima uređaja kojima možete podešavati temperaturu u sva četiri ćoška auta, nalazi se multimedijalni centar koji sadrži komande navigacionog sistema, telefona, i audio-video uređaja. Sve komande manje-više su iste kao na daljinskom upravljaču koji imate kod kuće pa ne morate trošiti sate na proučavanje novih sistema, kao što je recimo slučaj kada hoćete da vozite BMW sa I-Drive sistemom.

Ako pustite DVD, sliku ćete gledati na TFT ekranu koji je smešten na sredini centralne konzole pa ga lako mogu videti svi putnici. Ekran dobro reprodukuje sliku na dnevnom svetlu dok se noću i prilikom prolaska kroz tunele automatski zatamnjuje.
Reprodukcija slike moguća je isključivo dok je auto parkiran. Čim pustite kočnicu i pokrenete auto slika se gasi kako vam ne bi odvlačila pažnju tokom vožnje. Obaveštenje koje zamenjuje sliku napisano je sitnim slovima tako da i ono odvlači pažnju sa druma jer naravno, želite tačno da znate zašto vam je neko ukinuo TV.

Ljubitelji automobila često se tokom razgovora ili pri susretu sa ovakvim sistemima žale kako im je glupo što će im auto prekinuti film i ostaviti samo ton tokom vožnje. Mislim da je u kolima ipak primerenije puštati recimo koncerte na DVD-ju nego filmove.

Slika koncertne bine nije toliko važna tokom vožnje a kvalitet reprodukcije zvuka u ovom autu možete podesiti na 5.1 Surroud ili 5.1 DTS a opet ćete na svakom semaforu moći da vidite svog omiljenog izvođača.
Na zadnjoj klupi, iako imate ventilacione otvore koji izlaze iz B stuba i iz centralne konzole, displej i komande za podešavanje temperature vazduha, iako ste sa svih strana okruženi kožom i brojnim zvučnicima, nedostaje prostora za noge a višim punicima nedostaje prostora i za glavu.
Ispod haube nalazi se dizel V6 motor koji razvija 190KS. Menjač je automatski sa mogućnošću ručne promene stepeni prenosa. Odmah pored ručice menjača nalazi se prekidač za odabir udobnog ili sporskog stila vožnje.

Auto koji je širok preko dva metra (ako računamo retovizore) najteže je provući kroz uske prolaze. Parkiranje na malom prostoru jednostavno je jer točkovi imaju veliki ugao okretanja a parking senzori nalaze se i napred i pozadi. Vozač osim zvučnog signala parking senzora dobija i vizuelno upozorenje putem LED lapmpica smeštenih na vrhu centralne konzole (za prednje senzore) i iznad zadnjeg vetrobrana (za zadnje) tako da su vidljivi i u unutrašnjem retrovizoru prilikom vožnje u nazad.

Kada kliznete ručicu menjača iz „P“ u položaj „D“, odmah po otpuštanju kočnice auto će krenuti.
To je karakteristika svih automobila koji imaju automatski menjač i ona olakšava vožnju u „kreni-stani“ uslovima gradskih gužvi, prilikom polazaka sa uzbrdica (auto neće nekontrolisano krenuti u nazad) i prilikom parkiranja, jer kretanje auta kontrolišete samo kočnicom - ne morate dodavati gas a time smanjujete mogućnost da čuknete vozilo ispred kojeg se parkirate.

Prvi kontakt sa papučicom gasa iznenađuje jer je dosta tvrđa nego na drugim automobilima. Drugi kontakt sa papučicom gasa ponovo iznenađuje - ukoliko na raskrsnici poželite da se oštro uključite u saobraćaj, dok se ne uvežbate, vrlo lako vam se može desiti da drmnete potiljkom u naslon za glavu usled snažnog starta. Ovde nije reč o nameri nekog trkačkog starta već o svakodnevnom kretanju sa beogradskih raskrsnica.
Potrošnja goriva (L/100km): grad: 10, otvoren put: 6,5, prosek testa: 7,5
Na otvorenom putu automobili ove klase već bi trebalo da imaju ugrađena zvučna upozorenja za vozača, koja će se aktivirati na magistralnim i regionalnim putevima pri brzini od 70, 80, 100 km/h. Fini ženski glas koji dolazi sa zvučnika trebalo bi da nam šalje poruku „podsećamo vas da vozite 80km/h. Obratite pažnju na ograničenje brzine“.

Vožnja je izuzetno tiha, oslanjanje upija neravnine na asfaltu, pa ako se zamislite ili zapričate tokom vožnje, neprimetno možete prekoračiti ograničenje brzine na tom delu puta.

Ubrzanja koja ostvarujete prilikom preticanja su jaka i nagla. Dovoljna je dužina jednog šlepera i već po povratku u vašu traku vozićete preko 100km/h. U povratku sa Zlatibora shvatio sam da nije potrebno držati gas tokom čitavog procesa preticanja. Sasvim je dovoljno lupiti po gasu na početku, katapulirati se i zatim odkrstariti nazad u svoju traku.

Vožnja planinskim putevima je kao vožnja kroz Vojvodinu - krivine ne predstavljaju problem, uspone je poravnao V6 motor a nije potrebno voditi računa o promeni brzina.
zapremina: 2987ccm, snaga: 190KS, brzina: 238km/h
Ono što može predstavljati problem, a ne može se iskusiti vikend vožnjom, jeste podatak da je ova generacija E klase zaradila reputaciju nepouzdanog i kvarljivog vozila. Iako je ostvaren veliki napredak u odnosu na prethodni model, u Americi, na primer, potrošači su E klasi dali „lošu ocenu“ i proglasili je „najnepouzdanijim luksuznim autom“.

Sve izmene izvršene na generaciji 2007 E klase, kakvu smo mi vozili, prema izveštajima raznih istraživanja podigla su reputaciju E klasi do mere da joj je marketinška firma JD Power dodelila titulu najboljeg auta u klasi.



Inteligentni sistem osvetljenja automatski se prilagođava različitim uslovima u saobraćaju i brzinama i putevima kojima se krećete. Dok vozite autoputem svetla će povećati domet koji obasjavaju dok u gradu, do brzine od 40km/h, u zavisnosti od toga da li skrećete levo ili desno, uključivaće se odgovarajuće svetlo za maglu kako bi dodatno obasjalo slabo osvetljeni deo.
Zapremina prtljažnika je 540l
Koje obaveze čekaju vlasnike auta u Srbiji?

Mercedes-Benz je 2006. godine uveo program Forte 5 besplatnog održavanja za sva vozila kupljena u okviru dilerske mreže u Srbiji, do 100 000 pređenih kilometara ili 5 godina upotrebe.

Od septembra 2006. godine uveden je fiksni servisni interval shodno ponuđenom dizel gorivu na našem tržištu koji iznosi 20.000 km.

Postoje dva servisa jedan mali, na pomenutih 20.000 km, i jedan veliki na 40.000 km. Na njima se uvek menjaju filter ulja i motorno ulje. Sve ostale dodatne zamene proračunava kompjuter motora na osnovu načina eksploatacije i prilikom posete servisu izlistavanjem radioničkog koda tačno se vidi šta je još za zamenu.

Ono što se kontroliše na određenim kilometražama odnosno vremenskom roku i menja je:

30.000 km: provera kuke za vuču

60.000 km: provera klinastog kaiša, filtera vazduha, kombinovanog filtera, zamena menjačkog filtera i menjačkog ulja

2 godine: zamena kočione tečnosti

250.000 km: zamena rashladne tečnosti
U toku je akcija u kojoj kupac E klase za isti iznos dobija i 4 Matic (pogon na svim toèkovima)
Cena auta, kada se preračuna u domaću valutu, iznosi vrtoglavih 5 321 000 dinara. Ako nemate neki jako, jako unosan posao, neće vam biti dovoljna ni sva dobra volja Ivana Zeljkovića u Milioneru da kupite E klasu Avantgarde. Kasko osiguranje na teritoriji Srbije i u inostranstvu, bez učešća za ovaj auto košta oko 440 000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: