Automobili

Ponedeljak, 30.09.2013.

20:00

Prva vožnja: Toyota Corolla

Toyota je novu generaciju svog najpopularnijeg i najprodavanijeg modela namenila prodaji na čak 150 svetskih tržišta. Da li je automobil koji je podešen za svačiji ukus izgubio na kvalitetu? Ne, nije!

Izvor: B92

Default images

Tekst - Ivan Katunac; Izvor - Auto Magazin

Jedanaesta generacija globalnog hit modela Toyota Corolla donela je evoluciju, a ne i revoluciju. Naravno, ovakav potez smo i očekivali od Toyote.

Zbog koncepta, tradicije i želje da ovaj model prodaju praktično u svim državama sveta, nisu hteli ni smeli da eksperimentišu ekstremnim dizajnerskim idejama, ili promenom klasične limuzinske koncepcije.

Prema rečima glavnog inženjera Corolle, Šiniči Jasutija, prilikom razvoja jedanaeste generacije rukovodili su se principima koji su postavljene još prilikom predstavljanja prvog modela davne 1966. godine - "Corolla je zamišljena tako da pruža zadovoljstvo svim ljudima na svetu".
Dakle, u pitanju je globalni model i kao takav donosi sa sobom neke kompromise. Da li ti kompromisi smetaju Toyoti da bude ono što očekujemo od nje - dobar auto, saznali smo na promociji koja je održana u Španiji, na ostrvu Majorka.

Nismo bili iznenađeni kada smo dobili poziv za predstavljanje nove Corolle, jer nam je od ranije poznato da Toyota voli da svoje nove modele prikaže na Iberijskom poluostrvu, zbog lepog vremena, dobrih puteva i odličnih pejzaža idealnih za fotografisanje.

Iz Srbije ne postoji direktna avionska linija za Majorku. Ovaj put smo imali sreće, konekcija je bila sa samo jednim presedanjem, pa smo na odredište stigli nakon pet sati puta.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4620/1775/1465 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2700 mm
Dočekao nas je pejzaž koji više podseća na Maroko, nego na Evropu, što ne iznenađuje previše ako se prisetimo istorije ovog pondeblja.

Gradići su podignuti u tipično mediteranskom stilu, a lokalne farme kraj puteva imaju starinske ograde od zemljanog naboja. Celim ostrvom dominiraju žuta i oker boja, što zbog tradicionalnih fasada, što zbog gole zemlje i požutele trave u centru ostrva.

Iako je bilo leto, turista nije bilo previše, bar ne na drumovima i mestašcima kroz koja smo prolazili, pa je vožnja bila prijatna, a ruta tako isplanirana da smo se kroz nekoliko stotina prevezenih kilometara dobro upoznali sa automobilom.
Vraćamo se na našu konstataciju da je Corolla auto koji sa sobom jednostavno mora da nosi pojedine kompromise. Naime, ako želite da udovoljite očekivanjima i navikama kupaca i u Evropi i u Aziji, ali i Africi i Americi, moraćete da zaboravite na sportski podešeno ogibljenje kakvo mi volimo, ili recimo dizajnerske poteze koji prolaze samo u Aziji.

Upravo zbog toga je pre sedam godina, prilikom predstavljanja prethodne generacije napravljen radikalan i smeo rez i odvojena je posebna linija hečbeka (Auris) koja je prilagođena pre svega Evropljanima.

Na svu sreću, nakon preliminarnih vožnji, sa zadovoljstvom kontatujemo da Corolla itekako ispunjava sve što se očekuje od jedne moderne limuzine i pruža dobar komfor i osećaj u vožnji, uz primesu prestiža i osećaja kvaliteta, odnosno da kompromisi nisu preveliki i primetni.
Zapremina: 452 l
U odnosu na prethodnu generaciju, ali i aktuelni Auris sa kojim delimično deli mehaničku platformu, produženo je međuosovinsko rastojanje za 100 milimetara.

Ovaj potez je oslobodio obilje prostora za kolena putnicima na zadnjoj klupi. Oni sada sede vrlo komotno, bez obzira na visinu, što se ne može baš reći za Auris.

Iako je zadnji prepust kraći nego ranije, prtljažnik je ostao veliki i upotrebljiv sa zapreminom od 452 litra. Poklopac prtljažnika je sa unutrašnje strane dobio praktičnu ručku za zatvaranje.

Kao što smo već rekli, oslanjanje točkova je podešeno tako da pruža dobar komfor u vožnji. Kruća karoserija i izmene na geometriji prednje osovine omogućile su konstruktorima da ugrade još mekše opruge i amortizere, a da pri tome ne izgube na upravljivosti.
Povećano međuosovinsko rastojanje je doprinelo da se promeni utisak u vožnji. Umesto mladalačkog sportskog ponašanja Aurisa, u Corolli se vozite "ozbiljno" i ušuškano kao u mnogo većim limuzinama. Ovakvom osećaju doprinosi i vrlo dobra zvučna izolacija.

U odnosu na prošli model potpuno je izmenjen i način sedenja. Sedište je niže i udobnije, a mogućnost podešavanja položaja sedišta i volana je veće nego ikada, tako da ćete u ovoj Toyoti uspeti da pronađete gotovo idealan položaj za vožnju.

Za tržište Evrope, Toyota nudi tri proverena motora, benzince od 1.33 i 1.6 litara, kao i dizel od 1.4 litara.

Nemojte se zbuniti ako vidite neku Corollu opremljenu većim motorima. Oni su namenjeni drugim tržištima.
Ponuđeni motori su isti kao u modelu Auris, a to znači da su detaljno obnovljeni u odnosu na prethodu generaciju. Benzinci od 1.33 i 1.6 litara imaju mnoge delove izrađene od lakih metala, unapređen im je sistem varijabilne kontrole ventila, pri čemu je smanjen i unutrašnji otpor, a tu su i lakši klipovi i drugačiji profili bregastih vratila.

Kompresioni odnos je povećan na čak 11,5:1, a efikasnost je povećana i hlađenjem EGR ventila, kao i posebnim hlađenjem klipova mlazom ulja sa donje strane.

Prodaja nove Corolle u Srbiji počela je krajem septembra. Osnovni model 1.33 Terra koja u opremi pored ostalog sadrži manuelni klima uređaj, 7 vazdušnih jastuka i LED dnevna svetla košta 14.990 evra.

Pola veka i 40 miliona primeraka

Toyota Corolla je zvanično najprodavaniji model na svetu. Nedavno je prodat četrdeset milioniti primerak koji pripada desetoj generaciji.

Nova generacija Corolle se pravi u šesnaest fabrika, a prodaje se u 150 država na svetu. Toyotin plan je da prodaje oko 100 hiljada ovih limuzina mesečno.

Telefon na ekranu

U Corolli je debitovao Touch 2 multimedijalni sistem koji je dosta napredniji u odnosu na uređaj u Aurisu.

Na kolor ekranu osetljivom na dodir dijagonale 6,1 inč i rezolucije 800x480 piksela, sistem je sposoban da u potpunosti prenese sadržaj ekrana smartphone uređaja, čime je olakšana njihova upotreba tokom vožnje.

Malo zagađuje

Uz vrlo povoljnu aerodinamiku sa koeficijentom otpora vazduhu od 0,27 i 1.4 D-4D turbo-dizel u verziji sa stop-start sistem, Corolla postiže emisiju ugljen-dioksida od samo 99 g/100km.

Više tehničkih detalja o novoj Corolli možete saznati na zvaničnom sajtu Toyote.

Kompletan cenovnik nove generacije modela Corolla možete pogledati ovde.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Toyota Corolla
Motor 1.33 VVT-I 1.6 Valvematic 1.4D-4D
Zapremina (ccm) 1329 1598 1364
Snaga (kW/KS) pri o/min 73/100 pri 6000 97/130 pri 6400 66/90 pri 3800
Maks. obrtni moment (Nm) 128 160 205
Menjač manuelni, 6 stepeni ili CVT
Dimenzije (mm) 4620/1775/1465
Međuos. rastojanje (mm) 2700
Zapremina prtljažnika (l) 452
Maks. brzina (km/h) 180 200 180
Ubrzanje 0-100 km/h (s) 12,6 10,0 12,5
Potrošnja (l/100 km) 4,7/7,2/5,6 4,9/8,0/6,0 3,6/4,9/4,1

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: