Automobili

Ponedeljak, 16.05.2011.

00:00

Nissan Micra 1.2 Acenta

Važeći trend u auto-industriji je da se sa svakom novom generacijom podiže letvica – automobili narastaju i počinju da prevazilaze granice svoje klase. Postaju sve veći, teži, usložnjeniji i – skuplji.

Izvor: B92

Default images

Piše: Nenad Ćosić

Da li zbog ekonomske krize ili nečeg drugog, Nissan je novom Microm istupio iz mejnstrima. Napravili su automobil koji je po dimenzijama neznatno veći od prethodne generacije, ali je zato čak 35 kg lakši.
Dužina 3.780 mm, Širina 1.665 mm, Visina 1.520 mm
Izbor motora su sveli praktično na jedan - benzinski sa 3 cilindra i radnom zapreminom od 1,2 l (na testu sam vozio slabiju verziju od 80KS, postoji i jača od 98KS) uz samo jedan oblik karoserije (sa 5-ora vrata) i dve vrste menjača (manuelni 5-stepeni – u vozilu sa testa, i automatski CVT, koji nažalost nisam imao prilike da probam).

Emisija CO2 smanjena je na 115g/km (kod slabijeg motora), odnosno 95g/km (na motoru od 98KS). Tako je Micra ponuđena tržštu kao pojednostavljen i ekonomičan mali gradski automobil, prijateljski naklonjen životnoj sredini.
Kada Micru dobro osmotrite sa svih strana, uočićete dominaciju oblina i krivih linija. Nema oštrih ivica na koje biste se mogli povrediti, a nema ni očekivanog “cutting edge” dizajna kao na Nissanovim modelima Juke ili Qashqai.

U Nissanu nisu nastavili tamo gde su stali sa prethodnom verzijom Micre, koja je svojim jedinstvenim izgledom i zaobljenom siluetom bila jedan od najprepoznatljivijih automobila na našim ulicama – i nepravedno deklarisana kao auto za žene.
Zbog toga su novu Micru pokušali da plasiraju kao unisex automobil – bez rodne ili starosne determinacije. Rezultat? Pitajte 100 ljudi – dobićete isto toliko odgovora. Ali, verovatno će se većina složiti da je stara Micra bila vizuelno ubedljivija.
Prvi susret na parkingu sa Microm ostavio me je prilično ravnodušnim – ništa neobično, mnogi novi automobili izazivaju takvu reakciju, ali se vremenom ili naviknete na njih, ili ne. Ono što sam odmah primetio je da izgleda veće nego stara.

Tom utisku najviše doprinosi produžena kontura krova koja se, umesto da prati zaobljenu liniju zadnjih vrata, kao kod prethodnog modela, nastavlja paralelno sa tlom i prelazi u lepo uklopljen spojler na vratima prtljažnika.
Ovim potezom omogućeno je povećanje korisne zapremine vozila, pre svega putnicima koji sede na zadnjoj klupi – sada i oni visine od 180 cm mogu da isprave vrat.

Vozilo koje sam imao na testu opremljeno je paketom opreme Acenta (postoje još i osnovni paket Visia i premijum Tekna). Kao srednji model, kada je oprema u pitanju, ima zavidan spisak dodataka uključujući i tempomat.

Uz Acentu, dobio sam i mini-paket Look, u koji spadaju 15-inčne alu felne i svetla za maglu. Izabrana boja karoserije naziva se „mandarina“ i veoma podseća na zalazak sunca. Inače, Nissan iz palete boja uz „prolećno zelenu“ izdvaja baš ovu nijansu – obe unose vedrinu u spoljašnjost vozila i popravljaju njegov imidž.
Od dva savremena trenda oblikovanja prednje maske i svetlosnih grupa, Nissan se ostao pri onom koji „umekšava“ linije na ovom delu vozila, tako da na Micri i dalje nema izduženih, oštrih farova niti agresivne maske hladnjaka. Neko je u ovoj rubrici povodom prezentacije nove Micre dobro primetio da ona zbog toga spreda podseća na hibrid Punta Eva i Minija.

Kada prilazite autu sa ove strane ne osećate uzbuđenje kao kad ugledate nov i revolucionaran model, ali definitivno primećujete skladnu celinu. Potpuno drugačije je kada ga sagledate sa boka i od pozadi – ovi delovi su anemični i dizajnerski manje uspešni.
Kada sam otključao Micru i smestio se u vozačevo sedište, lako sam pronašao idealan položaj za upravljačem. Sedište se podešava i po visini, a upravljač samo po visini.

Preglednost napred je veoma dobra, dok pogled preko ramena otkriva neprijatno velike mrtve uglove koje stvaraju masivni C stubovi – u grozničavoj potrazi za parking mestom u ulicama oko Kalenića, shvatio sam da sa lakoćom uspevaju da sakriju baku zajedno sa kolicima za pijacu.
S obzirom na to da parking senzori serijski stižu tek u najluksuznijem paketu (ili se moraju doplatiti uz Acenta paket) dok se nisam navikao, bio sam veoma oprezan pri parkiranju ili vožnji u rikverc.

Ipak, Micra je i dalje dovoljno mala (3780 mm) da uz pomoć servo upravljača može lako da se uglavi tamo gde vozila dužine preko 4 m i ne pomišljaju da pokušaju.
Unutrašnjost nove Micre stiže u dva trima: crnom i boje slonovače. U vozilu sa testa zatekao sam crnu varijantu koja dominira u enterijeru do visine prozora automobila, dok su stubovi i nebo svetlo sivi.

U odnosu na verziju sa „slonovačom“, kod koje su sedišta i pojedine aplikacije na vratima i kontrolnoj tabli u svetloj nijansi, crna kombinacija izgleda konzervativno.

Uvek bih pre izabrao svetliji trim zbog vedrine i prostornosti koje unosi u automobil, ali to znači da bih Micru češće morao da vozim na tretman Kirby-jem.
Završna obrada upotrebljenih materijala je dobra, ali na njihovom odabiru očigledno se štedelo – izgled kontakt brave i ključa nije na nivou brenda i mogao bi da se oprosti jednoj Daciji ali ne i Nissanu.

Čini mi se da će takvi materijali sve više biti uslovljeni ekološkom erom u koju smo ušli, jer, promovišući novu Micru japanski proizvođač se pohvalio podatkom da se čak 98% svih materijala na vozilu može reciklirati - bez obzira koju boju izaberete, vi ćete voziti „zeleni“ automobil.
Kupci verzije Acenta nagraðeni su preklopnim naslonom za odmaranje desne ruke vozaèa, pretincem skrivenim u suvozaèevom sedištu i kožom obloženim upravljaèem i ruèicom menjaèa.
Kad se pripremite za vožnju i pogledate ispred sebe, uočićete da su komande pregledne i jednostavne za upotrebu. Servo upravljač sa T kracima lepo leži u rukama, obruč je dobro dimenzionisan, poslušan je i lak za korišćenje u gradu, gde je Micra na domaćem terenu.
Instrument tabla je klasičnog izgleda, sa tri kružna segmenta (obrtomerom, brzinomerom i kružnim isečkom u kome su smeštene signalne lampice) i pravougaonim displejom na kome se smenjuju podaci putnog računara o prosečnoj i trenutnoj potrošnji, informacije o parcijalnoj i ukupnoj kilometraži, o voznoj autonomiji, kao i one koje pokazuju stanje na tempomatu i u rezervoaru goriva.
Svi parametri značajni za vožnju grupisani su u relativno malom vidnom polju, u rasporedu koji je dobro poznat većini vozača, tako da korisniku olakšavaju adaptaciju na nov automobil.

Panel centralne konzole je od mat metalizirane plastike u kontrastu sa ostatkom table i enterijera. Na samom vrhu nalazi se radio CD (nažalost bez mp3 opcije, ali sa aux in priključkom) koji reprodukuje zvuk preko četiri zvučnika – svaki u po jednim vratima.

Ispod displeja radija nalazi se kombinacija prekidača za audio-uređaj i onih kojima se mobilni telefon preko bluetootha povezuje sa zvučnim sistemom. Ove komande lako su dostupne i na upravljaču, zajedno sa cruise control tasterima. U donjoj polovini centralne konzole nalazi se grupa dugmića, raspoređena po obimu kružnog displeja, kojima se kontroliše klima uređaj. Postoji i par komandi-prečica za određeni set-up, kao što je dugme koje služi za brzo odmagljivanje prednjeg stakla, a na čiji pritisak se klima automatski uključuje na tempiranu temperaturu i vazduh usmerava ka ventilacionim otvorima ispred vetrobrana.
Pretinac u suvozaèkom sedištu
Acenta paket podrazumeva podešavanje položaja spoljnih retrovizora pomoću džojstik dugmeta koje se nalazi sa leve strane upravljača, dok elektropodizače prozora na prednjim vratima dobijate već u početnom paketu Visia (komande su smeštene na naslonu za ruku u vozačevim vratima).

Uz svetla i pokazivače pravca, na levoj ručici na upravljaču nalaze se i prekidači za maglenke – koje ne spadaju u osnovni Acenta paket, ali su uključene u Look nadgradnju.
U novoj Micri ima sasvim dovoljno pregrada i pretinaca za odlaganje sitnica, ali samo ako sedite napred. Oni koji se nalaze pozadi, bilo da su deca ili odrasli, bukvalno i figurativno su putnici drugog reda – svoje konzerve sa sokovima i flašice sa vodom, moraće da drže u rukama, a u vratima im je dostupan jedino otvor veličine "Snickersa".
Još na početku testa, čim sam seo u automobil, primetio sam da Micra ima tvrda sedišta, što je godilo mojoj kičmi. Ali, ako je takav utisak možda bio subjektivan i izazvan time što sam prethodnih sat i po proveo stisnut u rashodovanom i propalom sedištu JAT-ovog ATR72 iz 1991. godine, osećaj tvdoće i krutosti u vožnji u danima testa koji su usledili bio je zaista prisutan.

Auto kao da je trimovan za strukturu naših puteva i onoga što je ostalo od kolovoza u gradu posle ovogodišnje zime.

Rupe, pukotine, neiznivelisani šahtovi, poprečne i uzdužne neravnine, zatrpani, a neasfaltirani kanali i bog-te-pita-šta-još, sve je peglano 15-inčnim točkovima i ogibljenjem uz prijatnu vibraciju unutrašnjih organa.
Udubljenja bumerang oblika na krovu pomažu vazduhu da diže manje buke, posebno pri višim brzinama
Pomaže pri uklanjanju kamena iz bubrega, a da bubreg ostane netaknut. Tvrdo truckanje, ali ne i neudobno – etalon za nemačka vozila u jednom Japancu. Stabilnost Micre u krivinama i pri naglim skretanjima na testu je bila veoma dobra, a vozačko sedište u tim situacijama držalo je telo na mestu.

Micru sam vozio uglavnom u gradu, po terenu sa dosta uzbrdica i padova, u saobraćajnim uslovima koji su diktirali česte promene stepena prenosa, nagla ubrzanja i frekventna kočenja.
Automobil je dobro prihvatao gas, ali je kod većih uspona i pod većim opterećenjem bilo neophodno jače nagaziti papučicu i naterati motor da radi u višim obrtajima. Po ravnom terenu, za promenu brzine, dovoljno je bilo blago ubrzanje i 2000 o/min. U tim trenucima, precizna ručica menjača sa lakoćom je pronalazila potreban stepen prenosa.
Trebalo mi je nekoliko pritisaka na papučicu kočnice, da bih se navikao na njen duži hod, ali sam ubrzo stekao osećaj za potrebnu silu i dužinu pritiska stopala. Savetujem opreznost, jer nekom ko je navikao na savremenu kratkohodnu komandu kočnice, može se desiti u početku da ne odreaguje na vreme.

Potrošnja na testu iznosila je 7,1 l na 100 pređenih kilometara sa uključenom klimom većim delom vožnje i na vrhuncu rekonstrukcije mosta Gazela.
Nova Micra se na testu pokazala kao automobil dobrih voznih karakteristika. U skladu sa trendom rastuće ekološke svesti ona je politički korektna, ali vizuelno neizražajna.

Ne obraća se nikom posebno, ali cilja na veliki rezervoar potencijalnih kupaca. Na crtaćoj tabli ta ideja dobila je prednost u odnosu na onu o „lifestyle“ automobilu namenjenom samo određenoj ciljnoj grupi.
Prtljažnik 265 l
Kako će funkcionisati u stvarnom životu i da li će je i u kolikom broju vozači prepoznati kao svoj izbor - vreme će pokazati. Dok sam se vozio ulicama Beograda izgledajući ponosno i dostojanstveno za upravljačem verovatno prvog registrovanog primerka u Srbiji, željno sam isčekivao radoznale poglede i reakcije drugih učesnika u saobraćaju.

Na kraju, bio sam pomalo razočaran – uočio sam samo nekoliko, uglavnom ženskih.

Gledale su sa interesovanjem u Micru, ali ne i u mene.
U Nissanovom katalogu cena Micre Acenta sa testa je 11.490 evra (u dinarskoj protivvrednosti) na šta treba dodati još 350 evra koliko košta Look dodatak.

Ova kombinacija logično je odabrana, jer tako dobijate i alu felne, čime se estetski zaokružuju spoljni Acenta dodaci (retrovizori, zaštitne lajsne i kvake u boji karoserije).
Startna Visia, sa visoko bezbednosnim serijskim kompletom od 2 prednja i 2 bočna vazdušna jastuka i sa air-bag zavesama, ima cenu od 10.490 evra. U standardnu opremu spadaju još i ABS, EDB, Brake Assist i ESP sistemi kao i gomila stvari koje biste kod sličnih automobila u klasi morali da doplatite.

Više fotografija nove Nissan Micre pogledajte u našoj Galeriji

Upoznajte se sa tehničkim karakteristikama Nissana Micre.

Pogledajte cenovnik.

Pročitajte prikaz sa evropske promocije u Kopenhagenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin pobesneo; "Kazna je zaslužena"

Ruski predsednik Vladimir Putin besan je zbog napada dronom na vojni aerodrom u kome su pogođena dva napredna borbena aviona Su-57, rekao je portparol ukrajinske obaveštajne službe.

8:28

13.6.2024.

1 d

Svet

Orban je kažnjen, i to žestoko

Najviši sud Evropske unije doneo je odluku da Mađarska mora da plati kaznu od 200 miliona evra zbog nepoštovanja politike migracija i azila, javlja Dojče vele.

10:55

13.6.2024.

1 d

Podeli: