Ima li Alfa 4C budućnost?

Automobil kojim je Alfa započela dugo najavljivani povratak na severnoameričko tržište, za sada nije opravdao očekivanja. Autoline se pita kakva će biti sudbina Alfe 4C?

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 21.07.2016.

11:22

Ima li Alfa 4C budućnost?
Alfa Romeo 4C Spider

Alfa 4C predstavljena je u Coupe verziji 2013. godine, a 2015. lansiran je i Spider sa otvorenim krovom. Sa ova dva modela italijanska automobilska marka probila je led u Sjedinjenim Državama, nakon dužeg odsustva sa ovog tržišta.

Međutim, Autoline navodi da Alfa Romeu 4C baš i ne cvetaju ruže, pozivajući se pre svega na prodajne rezultate Spider verzije. Naime ovaj automobil je u 2016. isporučen u svega 309 primeraka, što je rezultat koji nikako ne može da zadovolji kompaniju, s obzirom da je SAD važno tržište za taj brend.

Ako bi se ovaj trend nastavio, Autoline smatra da bi Alfa 4C Spider teško preživela posle 2020. godine. A ako bi kompanija ukinula varijantu sa otvorenim krovom, pitanje je kakva bi bila sudbina Coupe varijante, zaključuje Autoline.
Dizajniran i projektovan u Alfa Romeu, 4C se proizvodi u Maseratijevoj fabrici u Modeni. Ovaj sportski dvosed dugačak je 4 m, a obe verzije (Coupe i Spider) pogonjene su 1.75 litarskim turbo benzincem koji razvija 240 ks. Snaga se prenosi na zadnje točkove pomoću šestobrzinskog TCT menjača koji osim automatskog imati i sekvencijalni režim rada.

Inače, kada je lansiran 4C Coupe, planirano je da se godišnje proizvode 3.500 automobila, od čega je samo 1.000 bilo namenjeno evropskom tržištu.
Alfa Romeo 4C Coupe
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: