Volvo: Do punih baterija pomoću bežičnog punjača

Volvo je uspešno završio istraživački projekat budućeg bežičnog indukcionog punjača baterija na električnim vozilima, saopštila je ta kompanija.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 29.10.2013.

13:24

Default images

Projekat je izveden u saradnji sa lokalnim vlastima u Flandriji, u Belgiji, koje su delimično učestvovale u finansiranju istraživanja. Testiranje bežičnog punjača sprovedeno na modelu Volvo C30 Electric, pokazalo je da je baterije na ovom električnom automobilu moguće potpuno napuniti bez korišćenja kabla za 2 sata i 30 minuta.

Volvo smatra da ova vrsta punjača ima perspektivu u svakodnevnoj primeni u budućnosti. Najpre, smanjuje se mogućnost da vandali oštete kablove i drugu opremu za punjenje dok je automobil parkiran na javnoj površini. Takođe, postoje i opravdani praktični i estetski razlozi. S obzirom da se instalacije za indukcioni bežićni punjač nalaze ispod zemlje, punjač je vizuelno moguće zamaskirati tako da izgleda poput običnog šahta na ulici ili parkingu.
Volvo je do sada napravio značajne pomake u razvoju hibridnih i električnih pogonskih tehnologija i sistema. Osim električne verzije modela C30 koji ima radijus kretanja do 150 km, u 2012. godini predstavljen je i dizel-električni Plug-in Hybrid V60.

Nedavno je ovaj proizvođač automobila u saradnji sa još nekoliko kompanija započeo razvoj novog sistem napajanja električnih vozila. U osnovi, ideja je da se struja za napajanje elektomotora dobija iz tankih panela koji sačinjavaju karoseriju vozila. Kombinovanjem ugljeničnih vlakana sa polimernom smolom, istraživači su uspeli da razviju novi tip nanomaterijala i super kondenzatora.

Ojačana struktura od ugljeničnih vlakana praktično u sebi krije novu vrstu baterija, a ovi paneli mogu da se oblikuju tako da sačinjavaju elemente karoserije vozila.

Pročitajte više o ovoj tehnologiji u posebnoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: