Novi Golf - prvi zvanični detalji

Volkswagen je odlučio da saopšti prve informacije o sedmoj generaciji modela Golf uoči njegove premijere zakazane za 4. septembar u Berlinu.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 23.08.2012.

08:55

Default images

Poput Greenpeace-a, i Volkswagen ima da kaže nešto o novom Golfu. Na kraju krajeva, ipak je on proizvođač tog automobila.

Za sada, nemačka kompanija objavila je tehničke detalje, ali ne i fotografije, tako da će izgled automobila najverovatnije ostati tajna do njegove premijere.

Golf VII dugačak je 4.255 mm, širok 1.799 mm, a visok 1.452 mm, što znači da je i ova generacija porasla u odnosu na prethodnu verziju. Novi Golf duži je za 56 i širi za 13 mm, ali i niži za 28 mm od šeste generacije ovog automobila.

Kao što smo više puta istakli, Golf je sada baziran na potpuno novoj MQB platformi VW grupe. Zahvaljujući tome, automobil ima za 59 mm veće međuosovinsko rastojanje u odnosu na još uvek aktuelnu verziju.
VW Golf VII GTI - test prototip; foto: carscoop.blogspot.com
Prostor u kabini povećan je po dužini na 1.750 mm, što se odrazilo na to da putnici na zadnjim sedištima imaju više mesta za noge. Prema preciznim podacima nemačkog proizvođača, oni koji sede pozadi imaće na raspolaganju 15 mm više nego što je to sada slučaj.

Zapremina prtljažnika veća je za 30 litara, tako da sada iznosi 380 litara.

U Volkswagenu kažu da su, uprkos većoj platformi, uspeli da postignu da novi Golf bude i do 100 kg lakši od svog prethodnika. Zahvaljujući pre svega upotrebi aluminijuma u izradi karoserije i šasije, automobil ima masu od 1.050 kg.

Sada dolazimo i do podatka koji je Greenpeace karikirao u svom videu o novom Golfu – potrošnji. Iz Volkswagena su saopštili da automobil, najviše zahvaljujući manjoj težini, troši prosečno oko 14 % goriva manje nego aktuelna verzija, dok je kod nekih modela potrošnja niža i do 23 odsto.
VW Golf VII GTI - test prototip; foto: carscoop.blogspot.com
Volkswagen još uvek nije otkrio sve karte kada je reč o pogonskim agregatima, ali je saopšteno da će se u Golf VII ugrađivati nova genaracija trocilindričnih i četvoroclilndričnih turbo-dizel motora.

Kada je reč o benzincima, osnovna verzija imaće 1.2 litarski TSI, a potvrđen je i 1.4 litarski četvorocilindraš sa direktnim ubrizgavanjem i deaktivacijom cilindara, koji razvija 140 ks. Prema fabričkim podacima, Golf opremljen ovim motorom, u kombinaciji sa sedmostepenim menjačem sa duplim kvačilom, trošiće 4,8 l/100 km uz CO2 emisiju od 112 g/km.

Novi Golf će nakon svetske premijere koja će se održati 4. septembra u Nacionalnoj galeriji moderne umetnosti u Berlinu biti prikazan široj javnosti na Sajmu automobila u Parizu, krajem septembra 2012.

Kako nezvanično saznaje Autocar magazin, na toj manifestaciji očekuje se i nova verzija Golfa GTI sa 2.0 litarskim turbo-punjenim motorom sa 225 ks. Prodaja Golfa VII počeće najpre u Evropi, u novembru 2012.

Vozili smo aktuelni VW Golf 1.6 TDI Flash.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: