Automobili

Sreda, 14.04.2010.

19:57

BMW City stiže 2014.

Bavarski odgovor na Audi A1 biće protegnut na četiri metra i pogonjen živahnim turbobenzincima, a kada ugleda svetlost dana 2014. godine, postaće prvi BMW sa prednjim pogonom.

Izvor: B92

Default images

Stara uzrečica kaže da pravila postoje da bi se kršila, a sa delom tradicije spreman je da raskrsti i BMW. Bavarski proizvođač dosad se držao pogona na zadnje točkove kao Svetog pisma, no u pripremi je prvi model sa kojim će to postati prošlost.

Za četiri godine svetlost dana ugledaće gradski automobil s pogonom na prednje točkove, koji će se dimenzijama smestiti ispod sadašnje serije 1.

Na određeni način takav model već postoji u ponudi Bavaraca i nosi ime Mini. No, reč je o zasebnom brendu, kog veliki šef Norbert Reithofer želi dodatno da osnaži i osamostali. S druge strane, upravo će baby BMW pod radnim imenom City stvoriti dodatnu vezu s Minijem. Platforma na kojoj će nastati poslužiće pre toga kao podloga za novu generaciju Minija, koja se očekuje 2013. godine.

Ako izuzmemo pogon na prednje točkove, City će po svemu biti pravi BMW, spreman da konkuriše Audiju A1. Mališan iz Ingolstadta tek treba da se dokaže, ali čini se da niko ne sumnja u ambiciozne planove (80.000 primeraka godišnje). Iz BMW/-a zato ne nameravaju da mirno čekaju i 2014. godine žele spremno da uđu u segment gradskih minija.

Osim što će premium mališanom osnažiti imidž, BMW njime rešava i pitanje ekologije, jer će tako da kompenzuje emisiju štetnih gasova i potrošnju većih modela (u prvom redu X5, X6 i serija 7).

Na ozbiljne pripreme ukazuje i intenziviranje saradnje s PSA, započete još 2006. Nakon zajedničkih benzinaca, Francuzi bi sad trebalo da daju svoj doprinos i u realizaciji platforme.

U isto vreme, Bavarci su samostalno krenuli u slaganje trocilindričnog benzinca 1.0, koji će u najsnažnijoj verziji razvijati 100 KS.

Snažnije verzije pokretaće dorađeni benzinci 1.6, sa ili bez turba.

Izvor - AutoKlub.hr

Pročitajte više o modelima:

2011 BMW 5 Touring

BMW X6 M

BMW-u serije 5

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Svet na ivici: Amerika ulazi u veliki rat?

Bajdenova administracija je sve više zabrinuta da bi se eskalacija sukoba i razmena raketa između Izraela i Hezbolaha mogla proširiti na čitav region, rekli su američki zvaničnici za CBS Nevs u petak.

22:13

15.6.2024.

1 d

Podeli: