Automobili

Ponedeljak, 02.12.2013.

09:36

Norveška: Svaki dvadeseti novi automobil - na struju

Svaki dvadeseti prodati automobil u Norveškoj je električni, a samo tokom 2013. godine prodato ih je više od 4.000, što na prvi pogled deluje neobično budući da je ta zemlja poznata po naftnim nalazištima.

Izvor: B92

Default images

U poslednjih nekoliko godina prodaja ekološki prihvatljivih vozila u toj skandinavskoj zemlji povećala se nekoliko desetina puta, pre svega zahvaljujući subvencijama i drugim povlasticama za koje su se izborili građani.

Reč je tome da kupci električnih vozila u Norveškoj ne plaćaju porez na uvoz i prvu registraciju, a mogu računati i na besplatno parkiranje širom zemlje. Takođe, vozači ne moraju da plaćaju putarinu, a u gradovima mogu da se voze i žutom trakom.

Nedavno smo objavili vest da je u prvoj polovini septembra 2013. u Norveškoj najprodavaniji automobil bio Tesla Model S i da je u tome periodu prodajom nadmašio čak i najnoviju generaciju modela Golf, dok je isti rezultat u oktobru ponovio još jedan električni model koji je popoularan u toj zemlji - Nissan Leaf. Leaf je ujedno i četvrti najprodavaniji model automobila u Norveškoj u 2013.

Izvor: B92, Tanjug

Saznajte više o tome zašto su elektromobili toliko popularni u Norveškoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Nova pravila

Putnici iz Srbije neće moći u EU bez ovog odobrenja

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS) podsetila je danas da će srpski putnici od 2025. godine morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno "putno odobrenje" za ulazak u zemlje članice EU.

13:35

30.5.2024.

1 d

Podeli: