Automobili

Utorak, 05.04.2011.

08:25

Uskoro po autobanu do 120 km/h?

Izgleda da dolazi kraj jurnjavama po nemačkim autoputevima.

Izvor: B92

Default images

Dolazi kraj vremenima u kojima ste mogli da jurite nemačkim asfaltom brzinama većim od 300 km/h, piše Automotive News Europe.

Nemački mediji prognoziraju da će se to najverovatnije desiti, jer je lokalnu vlast u pokrajini Baden-Württemberg na izborima ove godine osvojila stranka Zelenih koja je obećala da će ograničiti dopuštenu brzinu na autoputevima na 120 km/h, a sve u cilju smanjenja potrošnje goriva i manje emisije CO2.

Pojedine deonice autoputa u Nemačkoj nemaju ograničenja brzine, najpre pokrajina Baden-Württemberg. Podsetimo, ova pokrajina dom je autokompanija Porsche i Mercedes.

Winfried Kretschmann, prvi čovek ove stranke, smatra da saobraćaj u ukupnoj emisiji CO2 učestvuje 30 odsto i da je vreme da se ta brojka smanji.

Verovatno će se protiv ove odluke pobuniti ljubitelji brze vožnje i tjunovanih automobila. Pre njih je Dieter Zetsche izjavio da bi ovo ograničenje brzine bilo loš potez za nemačke autokompanije koje proizvode brze automobile.

"Činjenica da su naši automobili napravljeni za brzu vožnju glavni je argument za kupce u drugim zemljama", rekao je Zetsche.

Međutim, neki delovi autobana već imaju ograničenja od 100 do 120 km/h kao što je deo koji prolazi kroz grad Bremen.

Hrvatska: Autoputem jurio 239 km/h

Hrvatska: Srbin vozio 248 km/h

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: