Četvrtak, 17.07.2014.

12:58

Zemlja koja želi da potpuno pređe na električna vozila

Vlasti male azijske države Butan, smeštene na padinama Himalaja, planiraju da zamene automobile sa konvencionalnim motorima vozilima na električni pogon.

Izvor: B92

Default images

Na putevima kraljevine Butan nema mnogo automobila, a najveći grad, prestonicu Thimphu, naseljava tek 80-ak hiljada žitelja.

U ovom gradu osim kraljevske porodice žive i mnogi vladini činovnici i drugi zaposleni državnoj administraciji, koji predstavljaju malobrojnu, ali rastuću srednju klasu.
Vlada je već izrazila želju da električna vozila uđu u široku upotrebu, ali do sada se nije otišlo mnogo dalje od ideje.

Plan podrazumeva i zabranu prodaje automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Kako prenosi AsiaNews, vlasti Butana su u međuvremenu zatražili pomoć od japanskih proizvođača Nissana i Mitsubishija, koji imaju dosta uskustva u proizvodnji električnih automobila.
Premijer Butana, Tshering Tobgay, u društvu prvog èoveka Nissana, Carlosa Ghosna
Prvi čovek Nissana, Carlos Ghosn, u februaru je bio gost Butana, a premijer te zemlje, Tshering Tobgay, nedvano je posetio Japan.

Detalji o eventulnoj saradnji sa japanskim auto-kompanijama za sada nisu obelodanjeni, a Tobgay je tom prilikom izjavio da je benzin skup kao gorivo i ekološki neprihvatljiv.

"Cilj nam je imamo drumski saobraćaj sa održivim razvojem, jer će to doneti sreću našim građanima u budućnosti", rekao je Tobgay.

"Naši izvori električne energije su čisti i obnovljivi, a struja koju dobijamo iz hidroelektrana jeftina", objašnjava on.
Elektrièni Nissan Leaf tokom promotivne vožnje kroz Butan
Butan trenutno izvozi veći deo električne energije koju proizvode hidroelektrane u toj zemlji, a deo zarađenog novca troši na uvoz benzina i drugih fosilnih goriva.

Plan o prelasku na električna vozila ima smisla, s obzirom da bi se na taj način smanjila zavisnost od uvoza naftnih derivata, ali i izbeglo zagađenje životne sredine u ovoj zemlji čijih se 80 odsto površine nalazi na preko 2.000 metara nadmorske visine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: