"Dozvolite vozačima da nose Google naočare"

Google lobira kod zakonodavnih vlasti pojedinih američkih saveznih država kako bi sprečio usvajanje najavljenih propisa kojima se zabranjuje nošenje Google naočara tokom vožnje.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 27.02.2014.

08:29

Default images

Kako prenosi Rojters, američka kompanija će pokušati da utiče na zakonodavce u najmanje tri države, u Ilinoisu, Delaveru i Misuriju, da povuku predložene zakone o zabrani vožnje sa Google naočarima.

Google nije demantovao ove vesti navodeći da je veoma važno da učestvuje u javnoj diskusiji o tom pitanju. Kompanija namerava da oslabi sve jači blok koji se u američkoj javnosti zalaže protiv nošenja naočara u vožnji. Među suparnicima su i pojedini političari, poput člana parlamenta države Njujork, Feliksa Ortiza, koji Google naočare smatra "izuzetno opasnom tehnologijom za vožnju".

Ovaj kontroverzni uređaj nedavno je privukao pažnju javnosti kada je policajac kaznio jednu ženu u Kaliforniji zbog toga što je vozila sa Google naočarima. Ipak, kazna je kasnije odbačena na sudu, a žena oslobođena odgovornosti, jer nije bilo dokaza da ih je ona koristila tokom vožnje.

Politički uticaj kompanije Google svakako nije za potcenjivanje, naročito u Kaliforniji gde je svojevremeno uspela da izdejstvuje dozvolu za testiranje tehnologije samoupravljajućih vozila na javnim putevima.

Među stručnjacima vladaju oprečna mišljenja o tome da li je vozač u stanju da koristi naočare dok upravlja automobilom, odnosno da li može bezbedno da vozi dok su one u funkciji, čak i ako mu je pogled kroz naočare usmeren na put.

Jer, za razliku od Bluetooth uređaja, koji se koriste prilikom telefoniranja u vožnji, kod Google naočara vozač mora da menja fokus sa puta na sadržaj koji se očitava na ekranu naočara i obratno.

Upotreba Google naočara u vožnji možda je bezbednija od, recimo, kucanja sms poruka na mobilnom, a možda i nije. U oba slučaja, pažnja vozača nije fokusirana samo na vožnju - i u oba slučaja to može da predstavlja razliku između života i smrti.

Međutim, postoji primer da Google naočare mogu da se iskoriste i za povećanje bezbednosti u vožnji. Reč je o aplikaciji DriveSafe koja prepoznaje umor kod vozača i upozorava ga kako ne bi zaspao za volanom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: