Micubiši Karizma

Pitanje: Poštovani, obzirom da nemam iskustvo u kupovini kola, bio bih veoma zahvalan da mi pomognete savetom. Vozim micubiši kolt od 1991. godine i veoma smo (supruga i ja) zadovoljni tim modelom, koji je sada već dosta star (i mi smo u solidnim četrdesetim!). Sada bih ipak kupili noviji automobil, najverovatnije polovni, 5-6 godina star, za 6.000 – 8.000 evra (lizing,kredit), ako je to moguće. Prelazimo godišnje najviše do 15000 km, uglavnom gradska vožnja. Porodica je tročlana koja se u sadašnjim kolima jedino malo mučila zbog malog gepeka. Razmišljamo o nekom micubišijevom modelu (dobro lično iskustvo) ili hondi (negde sam našao da je to solidan izbor za polovna kola). Skoro smo videli sliku karizme 1.9 DID i jako nam se svidela. Šta mislite o tom modelu, eventualno lanseru (2001), ili imate neki drugi predlog. Šta bi od novih kola došlo u obzir? Unapred zahvalan, puno pozdrava. (Neven Vavić)

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 04.08.2005.

09:53

Default images

Verovatno znate da je karizma prvi mitcubišijev model proizveden u Evropi. Dizajn ovog modela je urađen u Nemačkoj, u razvojnom centru u Treburu, kako bi ukus evropskog kupca bio zadovoljen.

Posle gotovo jedne decenije proizvodnje u Holandiji, otišao je u zasluženu penziju, a na tržištu polovnjaka se kotira solidno.

Karizma sa oko 5 godina iza sebe košta između 6.500 evra ukoliko se odlučite za benzinsku verziju (1.6 i 1.8) ili 7.500 evra ukoliko je vaš izbor turbo dizelaš (TD). Motor sa direktnim ubrizgavanjem goriva u cilindre DID je novije konstrukcije, i ugrađivao se pred kraj proizvodnje karizme.

Karizma pripada srednjoj klasi, jeftinija je od direktnih konkurenata, odlikuje se dobrim kvalitetom izrade i pouzdanom mehanikom, kao gotovo svi micubišijevi modeli.

Ono što karizmu izdvaja od mora sličnih automobila, je svakako GDI (Gasoline Direct Injection) motor od 1.8 litara (1.834 ccm).

GDI agregat je bio korak ispred svog vremena, sa ubrizgavanjem benzina direktno u cilindre. Na taj način je potrošnja smanjena (za oko 10%) a povećana snaga motora.

Dizel verzija TD, zapremine od 1.9 litara i 90 KS, je stare koncepcije. Troši malo, u proseku jedva nešto preko 6 litara dizela, i nudi solidne performanse. Do stotke ubrzava za 13,2 sekundi, pa ukoliko vas ovo zadovoljava, možete razmisliti i o ovoj verziji.

Benzinski agregati su jeftiniji za održavanje, a pored toga kod TD verzije turbo punjač brzo strada, a remont istog košta mnogo!

Karoserija karizme nije naročito originalna, i možete birati između klasične limuzinske verzije sa četvoro vrata, ili one praktičnije sa petim vratima pozadi.

Na prednjim sedištima ima dovoljno prostora, iako pozicija za volanom nije idealna, dok pozadi nudi manje mesta od konkurencije. Smeta prilično tvrdo oslanjanje, koje loše puteve ne podnosi baš dobro.Zauzvrat nudi dobru stabilnost u krivinama, prilično je upravljiva, a upravljač je dovoljno precizan i neposredan.

Menjač je prosečno precizan i u principu je dobro usklađen sa motorom.

Zvučna izolacija je temeljna, a sedišta dovoljno udobna tako da je karizma ugodna i za duža putivanja.

Bićete zadovoljni veličinom prtljažnika od 430 litara (verzija sa 5-oro vrata) ili 480 litara ukoliko odaberete verziju sa klasičnim prtljažnikom.

Najveći minus ovog automobila su kočnice, pogotovo razočaravaju kada su zagrejane, jer im umesto 41 metar do zaustavljanja (kada su hladne) treba više od 59 metara, pri brzini od 100 km/h.

Karizma je pravi porodični automobil, ali definitivno nije dobra kupovina za sportski nastrojene vozače.

Imajte u vidu da se karizma retko kvari, te uz prosečno skupo održavanje predstavlja dobar izbor.

U Evropi karizma odavno nije u modi, pa su cene ovog modela izuzetno povoljne. Lanser je manji automobil, sa slabijom zvučnom izolacijom i slabašnim 1.3 litarskim motorom, iako je izuzetnog kvaliteta.

Kupovina novog automobila za oko 7.000-8.000 evra dolazi u obzir ukoliko ste spremni da živite sa sitnim nedostacima koja dačia logan sa sobom nosi, ili da eventualno sačekete punto iz Kragujevca, iako vam je lično ne savetujem da budete pokusni kunić.

Na vašem mestu ja bih se opredelio za karizmu, pa makar bila i 6 godina stara!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: