Šta će nam doneti umreženi automobili u budućnosti?

Predviđanja za 2025. godinu otkrivaju brojne prednosti umreženih automobila u drumskom saobraćaju, kao što su sprečavanje saobraćajnih nesreća, smanjenje emisija CO2 i značajnu uštedu vremena.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 07.02.2017.

15:04

Šta će nam doneti umreženi automobili u budućnosti?
Foto: Bosch

Nakon duže vožnje autoputem, iznenada nailazite na zastoj iza sledeće krivine i potencijalnu opasnost od lančanog sudara. Kada na kraju nekako dođete do svog odredišta, nema parkinga nigde na vidiku.

U današnje vreme to je svakodnevni život za volanom. Međutim, za manje od deset godina, postojaće neke nove mogućnosti - potpuno autonomna vožnja obezbediće opušteno putovanje autoputem. Automobili ispred vas slaće kompjuteru blagovremena upozorenja o usporavanju saobraćaja, i vaše vozilo će automatski smanjiti brzinu pre nego što dođete u opasnu situaciju.

Na kraju putovanja, navigacioni uređaji vodiće vozača direktno do slobodnog prostora za parking ili će automobil potpuno samostalno pronaći parking mesto u garaži. Uz Internet integraciju automobila, ova vizija iz naučne fantastike polako prelazi u realnost.

Efekat umreženog automobila u 2025.

Foto: Bosch
Istraživanje koje su sproveli Bosch i konsalting firma Prognos, detaljno prikazuje šta će ovaj trend konkretno značiti za SAD, Nemačku i veće gradove u Kini.

Predviđa se da već 2025. godine bezbednosni sistemi i funkcije zasnovane na "cloud" platformi mogu sprečiti oko 260.000 saobraćajnih nezgoda i smanjiti emisiju CO2 za 390.000 tona. Pored toga, nove tehnologoije će omogućiti vozačima više slobodnih sati za druge aktivnosti.

Izraženo brojkama, godišnje će se samo u SAD, Nemačkoj i Kini izbeći više od 260.000 nezgoda koje uključuju telesne povrede – što je, na preimer, jednako broju nezgoda koje se dogode tokom dve godine u glavnom gradu Nemačke, Berlinu.

To podrazumeva i da će 350.000 osoba manje biti povređeno u saobraćajnim nesrećama, a životi oko 11.000 ljudi bi mogli bi da budu sačuvani uz pomoć umreženih sistema asistencije.

Umrežavanje automobila u vožnji uštedeće i do 4,3 milijarde evra u materijalnim troškovima i štetama, što je skoro dvostruko veći iznos od sume koju je kineska vlada 2016. godine potrošila na poboljšanje kvaliteta vazduha u Pekingu.
Foto: Bosch
Takođe, emisija CO2 biće smanjena za skoro 400.000 tona zahvaljujući funkcijama povezanih vozila – što je količina koju zelenilo u Nacionalnom parku Švarcvald u Nemačko preradi za tri godine.

Osim toga, koncepti kao što su parkiranje zasnovano na globalnim podacima i aktivno upravljanje parkingom smanjiće ukupno kruženje u potrazi za slobodnim mestom za čak 380 miliona kilometara. Približno 70 miliona sati provedenih u vožnji uštedeće se u SAD-u, Kini i Nemačkoj zahvaljujući funkcijama pomoći pri parkiranju.

Autonomna vožnja i istovremena povezanost sa Internetom oslobodiće oko 80 odsto vremena za volanom za druge aktivnosti, kao što su čitanje, provera elektronske pošte, video konferencije, gledanje filmova i druge vidove zabave. Osobe koje često voze i pređu 40.000 kilometara godišnje mogle bi da dobiju 95 dodatnih produktivnih sati tokom svojih putovanja svake godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: