Zimske gume: Kupovina na internetu

Kupovina guma mnogima je veoma komplikovan proces jer u obzir treba uzeti cenu, karakteristike i uslove u kojima ćemo voziti. Povodom početka zimske sezone i stupanja na snagu izmenjene uredbe o upotrebi zimskih guma razgovarali smo sa Miljanom Nimčević, direktorkom sajta Internet prodaja guma.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 30.10.2012.

18:30

Default images

Opišite nam način na koji funkcioniše sajt Internet prodaja guma? Način plaćanja i dostave? Koliki su troškovi dostave?

Internet Prodaja Guma je nastala 2009. godine, kao prva internet prodavnica guma u Srbiji. U ponudi se nalazi preko četrdeset proizvođača guma za putnička, terenska i kombi vozila. Gume se mogu poručiti preko sajta ili putem telefona. Nakon registrovane uplate u roku od 1-2 radna dana gume se isporučuju na kućnu adresu ili adresu vulkanizera, a trošak isporuke iznosi 120 dinara po gumi. IPG je servis namenjen i fizičkim i pravnim licima isključivo sa teritorije Srbije.

Kakvo je stanje na lageru, da li imate dovoljne količine zimskih guma svih dimenzija?

Trenutna raspoloživost zimskih guma je dobra. Ukoliko vozite neku od najzastupljenijih putničkih dimenzija (npr. 165/70 R14, 195/65 R15, 205/55 R16 i sl.), za sada možete da birate između velikog broja proizvođača i dezena. Prema našem iskustvu iz prehodnih godina, kako sezona odmiče prvo se rasprodaju jeftinije gume u zastupljenim dimenzijama, a sporije idu skuplje gume, premijum proizvođača.

Ova dinamika prodaje ne važi za putničke dimenzije koje nisu tako česte, niti za kombi i džipovske gume, kod kojih je raspoloživost i prethodnih sezona bila loša. U ovom segmentu već sada nema velikog izbora, te savetujemo da se kupovina ovih guma obavi što pre.
Koji su osnovni saveti za naše čitaoce prilikom kupovine pneumatika? Da li možete da ih posavetujete gde i kada je najbolje da obave zamenu pneumatika?

Vrstu guma određuju vremenski uslovi i godišnja doba tokom kojih se vozi. Zbog toga je korisno da vozač sebi pre odlaska u kupovinu postavi sledeća pitanja:

- Koji su najgori vremenski uslovi koji mogu da me zadese tokom vožnje?
- Koji su uobičajeni vremenski uslovi u kojima vozim?
- Koliko kilometara pređem godišnje, a koliko u svakom od godišnjih doba?

Ukoliko su odgovori na prva dva pitanja slični i još pri tom se ne prelazi neka velika kilometraža, onda su logičan izbor gume za sve sezone, koje su dobre tokom cele godine u područjima gde su sva godišnja doba slična po vremenskim prilikama i nema velikih oscilacija u prosečnim temperaturama.

Ukoliko se odgovori na prva dva pitanja prilično razlikuju, onda je bez obzira na broj pređenih kilometara bezbednije i jeftinije imati dva seta guma: zimske gume (sa oznakom pahuljice), koje su dobre zimi po hladnoći, bljuzgavici i snegu, i letnje gume, koje su dobre tokom prolećnih/jesenjih meseci i tokom letnjih vrućina.

Svaki od ova dva seta guma je napravljen tako da odgovori na vozačke zahteve sezone za koju je namenjen, a da pri tom ne ugrozi bezbednost, osećaj i zadovoljstvo u vožnji.

Iako kupovina dva seta na prvi pogled predstavlja veliki izdatak, set guma koje nisu montirane se ne troše (pod uslovom da se dobro skladište), a u kombinaciji sa drugim setom će se sporije habati i samim tim imati duži vek trajanja.

Pročitajte više o ovoj temi u tekstu Zimske gume: Pitanje karaktera.

Pročitajte više o savetima, kontroli i mogućim kaznama na temu upotrebe zimskih guma.

Pročitajte istraživanje o tome kakav je stav vozača povodom upotrebe zimskih guma.

Pročitajte o cenama usluga montaže zimskih guma.

Pročitajte o nabavci, cenama i načinu upotrebe zimskih pneumatika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: