Dozvoljeno kretanje auta bez vozača

Automobili koji se sami voze mogli bi da budu na svetskim drumovima za nekoliko godina, a Nevada je, uz svesrdno lobiranje američkog interenet portala Google, postala prva oblast u kojoj je dozvoljeno da kola bez vozača krstare putevima.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.07.2011.

08:54

Default images

Google je prošle jeseni saopštio da je sa automobilima robotima prešao preko 225.000 kilometara na kalifornijskim drumovima, podseća "Dojče vele".

Istraživanja u toj unosnoj oblasti počela su pre sedam godina i to u vojne svrhe. Tada je za potrebe ministarstva odbrane SAD napravljen test sa 15 vozila - ali nijedno nije stiglo do željenog cilja.

Od tada su se stvari mnogo promenile. Danas ovakvi automobili bez posade idu i kroz najveće gradske gužve, opremljeni brdom kamera i senzora.

Džesi Levinson, istraživač sa univerziteta Stanford smatra da su već sada autonomni automobili bolji od ljudi vozača u određenim stvarima. "Bolje drže pravac na putu i brže od čoveka registruju kada auto ispred prikoči. Takođe, imaju znatno bolji pregled šta se dešava iza vozila", rekao je Levinson za DW.

Naravno, ima i mnogo nedostataka. Prilikom jakih pljuskova ili kada je put prašnjav automobil ne može dovoljno precizno da prepozna objekte jer kamere ne šalju perfektnu sliku. U tom slučaju se mora osloniti na radare i senzore koji opet imaju svojih mana, objašnjava Alberto Brođi, naučnik sa univerziteta u Parmi.

Dok su potpuno samostalni automobili još uvek budućnost, sadašnjost nudi neke elemente autopilota.

Na tom polju prednjače nemački proizvođači Daimler, BMW, Audi i Volkswagen.

Mercedes, na primer, ima sistem koji vraća vozača u traku, ako nenamerno postepeno počne da gubi pravac. Ili, smanjuje brzinu, ukoliko vozilo ispred ide sporije od vašeg vozila, navodi DW.

Volvo: "Auto-voz" realnost od 2020.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: