Automobili

Ponedeljak, 07.02.2011.

08:20

Skupi kompleti nove prve pomoći

Svaki vlasnik vozila moraće od septembra 2011. godine da ima novi komplet prve pomoći i to po standardu koji je stupio na snagu u januaru 2010. godine, a na osnovu novog pravilnika o tehničkim uslovima vozila.

Izvor: B92

Default images

Trenutno u Srbiji postoji ukupno šest ovlašćenih proizvođača i distributera ove opreme čija se cena kreće između 2.000 i 3.000 dinara, što je više nego u zemljama regiona.

Kod nas su cene i do 3.000 dinara, dok se, recimo, u salonu Forda u Puli prva pomoć prodaje zajedno sa trouglovima, sijalicama i fluorescentnim prslukom za 179 kuna ili oko 2.500 dinara, što je znatno jeftinije nego kod nas. Kutija prve pomoći u Bugarskoj košta svega 16,5 evra ili 1.700 dinara, dok se u Sloveniji može nabaviti za 14-15 evra (oko 1.500 dinara).

Inače, nova kutija za prvu pomoć osim zavoja, makazica i ostalih standardnih proizvoda koji su se do sada u njoj nalazili, sadrži i pokrivač za održavanje temperature i masku za davanje veštačkog disanja.

Ovlašćenje da posluju sa ovim kompletom trenutno u Srbiji imaju distributeri “Karan”, “Tosama” i “Evropa lek”, odnosno proizvođači “Galenika”, “MBS Tehno” i “Mediteks”. Oni si tu potvrdu dobili nakon pregleda njihovog proizvoda u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije. Međutim, takvo odobrenje ne garantuje da je komplet prve pomoći bilo koje od ovih šest firmi u skladu sa standardom novog pravilnika o tehničkim uslovima vozila.

- Naša dužnost nije da proveravamo da li u kompletu postoji svih 17 delova ove opreme koliko propisuje novi standard, već da procenjujemo kvalitet onih proizvoda koji nam se dostave na pregled. Svaki proizvođač ili distributer ovog kompleta mora da u Zavodu za standardizaciju dostavi izjavu kojom potvrđuje da u kompletu ima svu opremu prema standardu. Nakon toga u ovoj instituciji proizvođač ili distributer otkupljuje znak novog standarda. To znači da kada obeleži komplet ovim znakom proizvođač ili distributer preuzima moralnu ili krivičnu odgovornost ukoliko sadržaj prve pomoći nije u skladu sa standardom - objašnjavaju u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije.

U Komitetu za bezbednost saobraćaja ističu da su se mnogi vlasnici vozila žalili na kvalitet novog kompleta za prvu pomoć.

- Najviše primedbi odnosi se na gazu koja, kako su nam rekli, uopšte ne upija nikakvu tečnost. Pojedinci čak navode da u novim kompletima nailaze na staru, već korišćenu opremu - kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost u saobraćaju i dodaje da prilikom kupovine nove prve pomoći vlasnici vozila moraju sačuvati fiskalni račun kako bi u ovakvim situacijama zaštitili svoja prava.
Cene kompleta
Komplet prve pomoći Cena
Galenika 2.289
Karan 2.242
Tosama 1.994
Mediteks 2.431


* Cene su u dinarima i sa PDV-om

Izvor - BlicOnline (Marko Tašković)

Savet za kupovinu: Odaberite opremu

Saznajte koliko vozače košta nova oprema

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: