Toyota Hilux

Japanski proizvođač automobila Toyota objavio je fotografije i detalje vezane za restilizovanu verziju svog modela Hilux za 2009. godinu, a promene su više nego primetne u svakom segmentu novog pik-apa.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 05.09.2008.

09:00

Default images

2007. godine, tri godine posle lansiranja u Evropi, udeo Toyote Hilux u segmentu popeo se na 22% sa 38.957 prodatih vozila, i tako gotovo utrostručio obim prodaje u Evropi iz 2005. godine.

Šesta generacija Hilux-a postigla je ukupnu svetsku prodaju od 1.269.799 vozila na kraju 2007. godine, sa godišnjom prodajom od 508.107 iste godine.

Hilux asortiman kreće od osnovne Single Cab (jednokabinske) “radne mašine” do Double Cab (dvokabinskog) pik-apa SUV stila. Sada su nove karakteristike i poboljšanja na modelu 2009 spremne da Hilux učine još interesantnijim evropskim kupcima koji traže pik-ap. Sa ciljem prodaje od 47.000 vozila u 2009. godini, očekuje se da Hilux još više doprinese Toyota SUV imidžu.

Sa prednje strane, nova trapezoidna rešetka sa metalik sivom galvanizovanom šipkom odražava robusnu lepotu modela Hilux. Branik je takođe redizajniran sa većim, širim otvorom, i nagoveštava niže težište. Snažne, mišićave linije se dalje prostiru prema zadnjem delu – a naglašene su novodizajniranim aluminijumskim točkovima od 15’’ na Double Cab modelima SR klase i potpuno novim aluminijumskim točkovima od 17’’ na Double Cab SR-X klase.

Tri oblika karoserije pružaju veliki izbor kupcima. Double Cab je veoma popularan među kupcima automobila potrebnim za slobodno vreme i pustolovine, a bio je izbor kupaca broj 1 u Evropi 2007. godine sa 63% ukupne prodaje Hiluxa. Extra Cab sledio je sa 26%, a zatim Single Cab “radna mašina” sa 11%.
Dve nove spoljašnje boje su na raspolaganju od 2008: plava metalik i sivkasto braon – dok je na vozilu Double Cab SR i SR-X klase, zatamnjeno staklo za privatnost sada standardno za drugi red sedišta i zadnje staklo.

Hilux iznutra poseduje osećaj udobnosti “putničkog vozila”, počev od redizajniranog volana sa četiri prečke, sa novim audio kontrolama na pritisak dugmeta i prekidačima za displej sa više informacija. Volan i ručica menjača na modelu 3.0 D-4D Double Cab presvučeni su kožom.

Instrument tabla usavršena je jasnijim indikatorima, dok je pažnja posvećena detaljima dala rezultate u lakšem očitavanju kontrole svetla i brisača, i redizajniranoj ergonomičnijoj konzoli menjača za ručni prenos.

Novi automatski sistem klima uređaja ima intuitivnu kontrolu toplote pritiskom sa digitalnim displejem. Odabrana temperatura, ventil i modus ulaza vazduha prikazani us jasno na LCD ekranu, dok se prašina i polen odstranjuju visokoefikasnim filterom prečistača vazduha.

Svi 3.0 D-4D Double Cab modeli sada imaju nova sportska sedišta. Ona su dizajnirana za veću udobnost putnika kao i lepši izgled, sa širim, dubljim naslonima sa strane i na leđima.
Hilux poseduje dva usavršena Toyota dizel motora, 2.5 D-4D i 3.0 D-4D. Ovi dizel motori sa rednim sistemom druge generacije su tiši i pružaju bolje performanse bez teškoća kroz ceo raspon broja obrtaja. Visokoefikasni turbopunjači obezbeđuju nisku potrošnju goriva i manje emisije.

Motor 2.5 D-4D, sa 120 Hp i 325 Nm obrtnog momenta, na raspolaganju je u verzijama pogona na dva i sva četiri točka, a oba sa manuelnim menjačem sa 5 brzina. Čak i pri niskom broju obrtaja (od 1600 rpm), ova radna mašina razvija minimum 300 Nm obrtnog momenta. U kombinovanom ciklusu, Hilux 2009 2.5 D-4D pravi potrošnju goriva od 7,4 l/100 km do 8,3l/100km, u zavisnosti od izabrane verzije.

Motor 3.0L D-4D, na raspolaganju je samo u Double Cab verziji. Obrtni moment motora pojačan je u automatik verziji za 17Nm na 360Nm, između 1400 i 3400rpm.

Model 3.0 D-4D ima samo pogonski sklop na sva četiri točka, a nudi izbor manuelnog menjača sa 5 brzina ili potpuno novog automatskog menjača sa 5 brzina koji koristi veštačku inteligenciju - Artificial Intelligence (AI) koja obrazac promene brzine može usvojiti tako da odgovara uslovima vožnje, bilo da zavisi od postavke vozača ili uslova na putu. Ovaj sistem koji je razvila Toyota može proceniti stepen nagiba uzbrdo i nizbrdo, a i predvideti i podržati namere vozača.
Vučna snaga je dalje poboljšana složenim sistemom kontrole vrtloženja - Swirl Control System na motoru 3.0 D-4D. Ovo optimizuje mešavinu vazduha i goriva pri malim brzinama motora, što povećava raspoloživost obrtnog momenta bez potrebe da se dodaje ubrzanje. Zajedno sa niskim emisijama, sistem poboljšava efikasnost upotrebe goriva, i kreće se od 8,3 na modelu sa ručnim menjačem sa 5 brzina do usavršenih 8,9 litrara/100 km (9,4 za prethodni automatik sa 4 brzine) za novi automatik sa 5 brzina. Hilux 2009 3.0 D-4D postiže najveću brzinu od 170 km/h na modelu sa ručnim menjačem i 175 km/h na modelu sa automatskim menjačem.

Sa dodatkom posebnog sklopa hladne zone sa dve jedinice akumulatora, starterom velike snage i dodatnim dovodom zadnjeg grejača, motor 3.0 D-4D sada može biti predstavljen u svim zemljama Evrope.

Oba motora usklađena su sa propisima Euro IV o emisiji i kupcima Hiluxa pružaju odličnu ravnotežu uživanja u vožnji, malu potrošnju goriva i nizak nivo emisije. Poboljšanja na vešanju za obezbeđivanje stabilnog upravljanja i optimalne pouzdanosti uključuju nove ležajeve zadnje osovine poput cilindara u duplom redu i mnogo osetljiviju strukturu ventila na prednjim amortizerima. Vibracije površine puta – već niske zbog velike torzione krutosti dizajna vešanja – još više su smanjene novim ležajima vešanja. U kombinaciji sa tišim motorima i Toyotinom tehnologijom smanjenja zvuka, to pomaže da se dobije fina tišina, čak i u brzini, koja više odgovara putničkom automobilu nego robusnom vozilu za rad.
Odgovarajući sve većoj potražnji od strane kupaca koji traže auto za slobodno vreme, Hilux 2009 ima mnoštvo novih osobina u celom asortimanu oblika karoserije, a sve su dizajnirane za veću udobnost kako vozača tako i putnika.

2.5 D-4D Single Cab Hilux zamišljen kao “radna mašina” poseduje jednostavnije specifikacije koje uključuju ručno otvaranje prozora, prednji obojeni branik, audio sistem, ABS i manuelni klima uređaj su opcija na osnovnoj liniji DLX klase.

Prostranija verzija 2.5 D-4D Extra Cab još uvek ima izdašnu dužinu table, a nudi dodatni izbor u klasi sa verzijom pogona na sva četiri točka u poboljšanoj SR klasi. Poseduje volan i ručicu menjača presvučene kožom, nove aluminijumske felne od 15”, nove brisače prednjih farova, elektro-podizače prozora i manuelno upravljanje klima uređajem.

3.0 Double Cab model nudi širok dijapazon izbora da bi se prilagodio posebnim željama kupaca. SR klasa sada poseduje novi volan presvučen kožom sa audio kontrolama, potpuno novi automatski klima uređaj i novodizajnirane aluminijumske točkove od 15’’.
SR-X klasa ima nove aluminijumske točkove od 17’’, kontrolu stabilnosti vozila - Vehicle Stability Control (VSC) i sportska kožna sedišta. Ovako će vozači Hiluxa uživati u mnogo doteranijem vozilu.

Kontrola krstarenja (Cruise Control) sada je standard na 3.0 D-4D Double Cab kako sa ručnim menjačem tako i sa automatskim. Nove karakteristike uključuju unapređeni sistem navigacije sa kompletnom mapom i poboljšanom grafikom. Ugrađen je i audio sistem sa 4 zvučnika, potpuno kompatibilan sa formatima MP3 i WMA CD, kao i MP3 plejerima i DAB.

Hilux 2009 sada je na raspolaganju sa zadnjim vratima na podizanje koja se zaključavaju, a koristi se kada se vozilu ugrađuje ojačana krovna konstrukcija. Takođe postoji širok dijapazon nove originalne dodatne opreme za modifikacije na Hiluxu 2009, od prednjih zaštitnika branika do hromirane cevi auspuha.
Kontrola stabilnosti vozila - Vehicle Stability Control (VSC) sada je standard na Hilux-u sa motorom 3.0L D-4D da bi se obezbedila aktivna bezbednost i veća dinamika vožnje. Hilux takođe poseduje ograničeni proklizavajući diferencijal - Limited Slip Differential (LSD) na zadnjoj osovini tako dizajniran da na terenu van puta obezbedi vučenje i čak svede na minimum okretanje točkova u vožnji na putu. LSD, standardna oprema u zavisnosti od tržišta, prenosi obrtni moment od proklizavajućeg zadnjeg točka i pruža najbolju moguću vuču. Automatski raspoređuje neophodnu ravnotežu obrtnog momenta između levog i desnog točka i daje obrtni moment onom točku sa jačom vučom.

Double Cab model dobija potpuno unapređeni sistem pasivne bezbednosti. Osim SRS airbag-a za vozača i putnika, sada su bočni airbag za vozača i putnika i airbag zavese koje štite putnike na prednjem i zadnjem redu nova opcija na raspolaganju.

Ventilirani diskovi prednjih kočnica od 281 mm ugrađeni su na verzije sa pogonom na dva točka, dok je verzija sa pogonom na sva četiri točka opremljena novim disk kočnicama od 297 mm (319 mm sa VSC). Sa zadnje strane, doboš kočnice od 254 mm na raspolaganju su kod verzije sa pogonom na dva točka i 295 mm kod verzije sa pogonom na sva četiri točka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: