Stiže novi Teslin rival - Faraday Future FF 91 / FOTO

Kompanija Faraday Future predstavila je na Međunarodnom sajmu elektronike (CES 2017) u Las Vegasu prototip prvog produkcijskog električnog automobila sa oznakom FF 91.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 04.01.2017.

10:22

Stiže novi Teslin rival - Faraday Future FF 91 / FOTO

Proizvođač je saopštio da FF 91 koristi baterije kapaciteta 130 kWh i četiri elektromotora ukupne snage 1.050 ks i maksimalnog obrtnog momenta od čak 1.800 Nm. U ovoj američkoj kompaniji tvrde da je FF 91 u stanju da ubrza iz stanja mirovanja do 96 km/h (0-60 milja na sat) za samo 2,39 sekundi.
Kada je reč o autonomiji u vožnji, automobil prema EPA standardu sa punim baterijama može da pređe i preko 600 km. Baterije su razvijene u saradnji sa kompanijom LG Chem, a proizvođač tvrdi da je potrebno 4,5 sati da se dopune do kapaciteta od 50% na utičnici od 240 V.
Faraday Future navodi da FF 91 nudi sistem auto-pilota, ali detalji o nivou ugrađene samovozeće tehnologije za sada nisu saopšteni. Kako kažu, automobil koristi 13 radara kratkog i dugog dometa, 10 kamera visoke rezolucije, 12 ultrazvučnih senzora i 3D lidar koji se izvlači/uvlači ispod haube.

FF 91 ima i sistem za automatsko parkiranje, kao odgovor na sličnu tehnologiju koju koriste modeli Tesle.
Faraday Future objašnjava da su prilikom dizajniranja automobila dosta pažnje posvetili aerodinamičkim karakteristikama i da je koeficijent otpora vazduha vozila samo 0.25.

S obzirom da je reč o luksuznom električnom automobilu, konstruktori su imali zadatak da oblikuju prostranu kabinu sa maksimalnim korisnim prostorom za putnike. U vozilo udobno mogu da se smeste 4 osobe, svaka u zasebnom sedištu poput fotelje, a pristup zadnjim sedištma olakšan je zahvaljujući vratima koja se otvaraju u suprotnom smeru.

Proizvođač ističe da se nasloni zadnjih sedišta mogu nagnuti do 60 stepeni, što je kako kažu više nego kod superluksuznih Mercedes-Maybach modela.
Iako je automobil koji je predstavljen u Las Vegasu još uvek u fazi prototipa, Faraday Future već je počeo da prima porudžbine za produkcijski model. Zainteresovani kupci treba da polože povratni depozit od 5.000 dolara kako bi rezervisali svoj primerak. Prva serija biće ograničena na 300 vozila.

Na sva pitanja o ceni, kompanija je ostala tajnovita uz napomenu da je "u pitanju izuzetno luksuzan automobil". Ipak, spekuliše se da će FF 91 koštati između 150.000 i 200.000 dolara.
Foto: Carscoops.com
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: