Automobili

Ponedeljak, 03.12.2012.

11:04

NCAP: Ko je kako prošao na testu?

Poslednja serija automobila koji su prošli torturu NCAP sigurnosih testova obuhvatila je 15 novih modela. Uprkos kriterijumima koji su pooštreni u 2012. godini, osim jednog automobila, svi ostali osvojili su najvišu ocenu, maksmalnih 5 zvezdica, a među njima i FIAT 500L.

Izvor: B92

Default images

Na testovima su se pojavili modeli koji su imali svetske premijera na dva velika auto-salona, onom u Ženevi u martu 2012, i nedavno održanom salonu u Parizu, a u prodajnim salonima su se našli u poslednjih nekoliko meseci.

Tako su kroz testiranja, uz Daciju Lodgy, prošli i "kragujevački" FIAT 500L, Fordovi modeli Fiesta i Kuga, Hyundai Santa Fe, Mercedes A klase, Mitsubishi Outlander, Opel Mokka, SEAT Leon i SEAT Toledo, kao i Škoda Rapid. Testirane su i nove generacije Subaru Forestera, Range Rovera, zatim Volvo V60 Plug-in Hybrid i VW Golf 7.

FIAT 500L, kao i ostali modeli koji su osvojili 5 zvezdica na NCAP testu, ostvario je odlične rezultate u svim kategorijama.

U oblasti bezbednosti pešaka zabeležio je 94 odsto bodova (minimum za najvišu ocenu je 80%), u kategoriji zaštite dece 78 odsto (najviša ocena dobija se sa minimum 75%), u oblasti zaštite pešaka 65 odsto (za 5 zvezdica neophodno je bar 60%) i 71 odsto za asistenciju sigurnosnih sistema u automobilu (minimum je 60%).
Ford Kuga
Opšti utisak je da su svi modeli (ne raćunajući Lodgy) dostigli zavidan nivo bezbednosti gledajući sva četiri glavna kriterijuma: bezbednost odraslih putnika, bezbednost dece, bezbednost pešaka i asistenciju sigurnosnih sistema.

Što se tiče kategorije bezbednosti odraslih putnika, svi proizvođači automobila daleko su nadmašili minimalni rezultat koji je potreban za dobijanje 5 zvezdica, a to je 80%. Nijedan od 14 navedenih automobila nije imao manju ocenu od 90 odsto.

Najbolje ocene u ovoj kategoriji (96 %) postigla dva SUV modela - Hyundai Santa Fe i Opel Mokka.
SEAT Leon
Generalno, odlični rezultati postignuti su i na planu zaštite dece, gde je neophodno osvojiti najmanje 75% bodova, dok su se ocene kod testiranih modela kretale u rasponu od 78% (za FIAT 500L), pa do 92% (kod SEAT-a Leon).

Nešto slabiji rezultati dobijeni su prilikom testiranja u oblasti zaštite pešaka, ali tu je kriterijum za ocenu 5 takođe nešto niži (60 %). Ipak, 14 testiranih modela nadmašilo je minimalan potreban procenat, a najbolje se pokazao Subaru Forester sa skorom od 73 odsto.
Range Rover
Proizvođači automobila u poslednje vreme pridaju sve više značaja kategoriji asistencije sigurnosnih sistema. To više nije samo slučaj kod premijum modela, pa su tako tokom ovog testiranja, pored Volvoa V60 Plug-in Hybrid, maksimalan rezultat koji iznosi 100% postigli i Ford Kuga, Opel Mokka i Mitsubishi Outlander.

Neki proizvođači i pored najviših ocena na testu, žele da dodatno unaprede bezbednost svojih automobila. Tako je Land Rover informisao EuroNCAP da će ubuduće poboljšati naslone za glave putnika kod modela Range Rover, kako bi se smanjila mogućnosti povrede vratnih pršljenova prilikom sudara.
VW Golf
EuroNCAP pohvalio je Volkswagen za Multi Collision Brake tehnologiju koju je ugradio u novi Golf. Reč je o sistemu koji automatski koči vozilo nakon sudara, sa ciljem da se spreči sekundarni sudar.

Takođe, istaknut je i Golfov Front Assist sistem sa City Emergency Braking sistemom (intervencija kočenja u gradskim uslovima pri malim brzinama), kao i sistem proaktivne zaštite. Svi ovi sistemi su deo standardne opreme.

EuroNCAP imao je primedbu na to što na Golfu 7 ne postoji upozorenje za nevezivanje zadnjih pojaseva.
Mercedes A klase
Pohvaljen je i Mercedes A klase, takođe za neke standardne elektronske sigurnosne sisteme, poput asistencije za prevenciju sudara (Collision Prevention Assist) i sistema za prepoznavanje zamora vozača (Attention Assist).

EuroNCAP istako je i MyKey sistem koji je Ford ugradio u redizajniranu Fiestu. Reč je o tehnologiji koja omogućava roditeljima da postave određena ograničenja mladim vozačima, kojima se promoviše bezbednija vožnja, poput ograničavanja maksimalne brzine vozila i maksimalne jačine zvuka audio sistema.

Pročitajte više o rezultatima Dacije Lodgy na NCAP testu.

Pročitajte kako na testovima prošao Ford sa svoja dva modela - Fiesta i Kuga.

Pročitajte kako je na NCAP testu ocenjen Golf 7.

Pogledajte kakve rezultate je ostvarila Opel Mokka na testu sigurnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Masovni udar: Oglasilo se rusko ministarstvo

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na ukrajinske energetske objekte koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

13:08

1.6.2024.

1 d

Svet

Prevara veka: Optužen vodeći evropski proizvođač

Evropski proizvođač meda, Famille Michaud Apiculteurs, najstarije udruženje potrošača u Zapadnoj Evropi, optuženo je da svoj med prodaje kao potpuno francuski i tako obmanjuje jer njihov med zapravo dolazi iz drugih zemalja, uključujući i one van Evrope.

7:31

1.6.2024.

1 d

Podeli: