Nova vest
Tenis

Nedelja, 27.06.2021.

16:45

Zbogom za "Middle Sunday"

Središnja nedelja je oduvek na Vimbldonu bila jedno od glavnih obeležja turnira, ali od 2022. biće ukinuta.

Izvor: Z.K.

Autor: Z.K.

Zbogom za
Foto: Profimedia

Tako je to i kod Engleza i oni, ponekad, umeju da raskrste sa tradicijom, a ova je baš bila nešto posebno.

Pre svega, jer je Vimbldon bio jedini od četiri grend slem turninira na kojem se tenis nije igrao na tu, središnju nedelju u turniru.

Počelo je tako što se, posle istorije igranja muških finala u subotu, neko od organizatora dosetio da bi to bilo dobro da bude ipak u nedelju.

Međutim, morao je da padne dogovor i sa lokalnim rezudentima, članovima „Ol Ingland kluba“ koji su pristali na promenu termina, ali su insistirali na tome da ostane dan odmora na turniru. I tada je rešeno da taj dan odmora bude ta središnja nedelja.

Po tradiciji, bio je to dan odmora kako za takmičare, tako i za navijače, ali on je imao svoju svrhu pre svega u smislu obnavljanja terena.

Posle prve tri runde takmičenja, čuveni travnati tereni bi se prilično pohabali i organizatori su koristili taj dan kako bi preuredili terene i spremili ih za finalnu nedelju takmičenja.

Travnato tereni na vimbldonu spremaju se za takmičenja ne 12, nego 15 meseci. To je dug, specifičan i mukotrpan proces, koji se odvija po fazama, kada se specifična vrsta trave uzgaja po posebnim metodama i šiša na određenu visinu, u zavisnosti od perioda godine, sve do one takmičarske visine podloge od savršenih osam milimetara.

Nauka je primenjena u svakom pogledu i tiče se od same prehrane podloge do tačne količine vode koja mora biti naneta na terene u zavisnosti od perioda sezone i vremena.

Međutim, kako je napredovala tehnologija, tako su i radnici na terenima došli do te optimalne pozicije da je pre nekoliko meseci odlučeno da više nema potrebe za tom središnjom nedeljom, jer tehnologija omogućava da se sada sve radi preciznije, efikasnije, brže.

Vimbldon se vremenom menjao i evoluirao u skladu sa zahtevima navijača. Želimo da ovaj događaj bude dostupniji većem broju ljudi širom sveta, koji žele da uživaju u mečevima na našem turniru. Takmičenje i na Srednju nedelju će omogućiti da imamo mečeve i na taj dan i postaće nova tradicija na koju ćemo, nadam se, biti jednako ponosni“, poručila je Sali Bolton, izvršni direktor „Ol Inglands kluba“.

Ipak, tokom bogate vimbldonske istorije bilo je i presedana, kada se igralo u tu središnju nedelju na turniru.

Hirovito ostrvsko vreme, često praćeno kišom u toj prvoj nedelji takmičenja, primoravalo je organizatore da ipak četiri puta prekrše pravilo i igraju na „Middle Sunday“.

Desilo se to 1991. 1997, 2004. i 2016. godine.

Mnogi se sada pitaju kako će izgledati Vimbldon bez tog tradicionalnog dana za odmor?

Pre svega, tome će se obradovati igrači, ali i navijači.

Jer posle središnje nedelje, dolazilo je ono što se ustalilo među ljubiteljima tenisa kao „manični ponedeljak“.

Dan kada su se morali završavati mečevi osmine finala u obe konkurencije u singlu, kada je u jednom danu bilo 16 veoma jakih mečeva.

Sada će to biti drugačije, biće sve rasterećeno na nedelju i ponedeljak i omogućiće teniserima i teniserkama bolju pripremu i kvalitetniju igru u drugoj nedelji.

Dakle, neće više biti tog zatišja pred buru u finalnoj nedelji turnira.

Vimbldon će od 2022. od početka, do kraja, ići u onom žestokom, takmičarskom ritmu, kao što je slučaj i na drugim grend slemovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

0 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d