Nova vest
Tenis

Utorak, 12.07.2022.

14:15

"Đoković je primer društvene zatupljenosti – prosto ne razumeju šta se događa"

Šahovski velemajstor Gari Kasparov ponovo je imao oštre komentare na račun Novaka Đokovića.

Izvor: MT

Autor: MT

Foto: Profimedia

Kasparov je poznat i kao veliki kritičar Vladimira Putina, a u intervjuu za hrvatski "Večernji list" dotakao se teme rata u kontekstu zabrane nastupa ruskim i beloruskim igračima na Vimbldonu.

Taj turnir osvojio je Novak Đoković, koji je još u aprilu kazao da bi Danilu Medvedevu i njegovim zemljacima trebalo da se dozvoli nastup, po rangu, a ne po nacionalnosti.

Tada mu je Kasparov i odgovorio.

"Rusija možda može da se takmiči po rangu, ali oni ubijaju po nacionalnosti. Ruski sportisti koji ne osuđuju Putinov rat istrebljenja u Ukrajini ga podržavaju ćutanjem. A Srbin koji to ne učini posebno je neprikladan s obzirom na istoriju", napisao je Kasparov.

Novinar "Večernjeg lista" upitao ga je i za to komentarisanje Novakovih stavova.

"Gledajte, to je bilo indirekto jer sam ja odgovorio na neke njegove komentare na Tviteru. Moja pozicija je da ja nisam protiv potpune zabrane (misleći na neigranje ruskih sportista). Ja mislim da je pravi pristup tom problemu tražiti od njih da potpišu deklaraciju koju sam pomenuo. Da na taj način utvrde da je rat kriminal, da je režim ilegalan, da je Putinov režim diktatura. Ako potpišu taj papir, mogu da nastupaju. Ako ne, ne bi trebalo. Mislim da svako zaslužuje priliku da dobije mogućnost izbora", rekao je Kasparov i dodao:

"Đokovićevi komentari su bili deplasirani, jer je pričao o pozivnici baziranoj na rejtingu. Ono što vidimo u ovom slučaju, kao i na primeru nekih NHL igrača poput Ovečkina, primer je društvene zatupljenosti. Oni prosto ne razumeju šta se događa. A događa se zločin kakav nije viđen od Drugog svetskog rata. Ne želim da umanjim zločineu balkanskim ratovima, ali veličina toga je bila takva da nije uporediva sa onim što se događa u Ukrajini. Da, bilo je i to vrlo tragično. Srpska agresija zaslužila je da bude osuđena na najoštriji način."

ATP na Vimbldonu nije delio bodove, zbog čega je Novak, uprkos odbrani titule, pao sa četvrte na sedmu poziciju.

Kako bi izgledala ATP lista da je Vimbldon delio bodove, čitajte OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d