Nova vest
Tenis

Subota, 09.07.2022.

14:20

Moskovljanka osvojila Vimbldon

Jelena Ribakina je nova šampionka Vimbldona.

Izvor: Z.K.

Autor: Z.K.

Moskovljanka osvojila Vimbldon
Ilustracija: B92

Teniserka rođena u Moskvi, koja nastupa pod zastavom Kazahstna od 2018. godine, je u velikom finalu nadigrala drugu igračicu sveta, Ons Žaber nakon preokreta rezultatom 2:1. Po setovima je bilo 3:6, 6:2, 6:2.

Ribakina je slavila posle sat i 48 minuta igre i tako ispisala stranice istorije - ona je postala prva igračica iz Kazahstana koja je osvojila prestižnu krunu.

Obe su bile nervozne na startu meča, ali čini se da je Ons imala mirniju ruku, manje je grešila i vrlo brzo uspostavila kontrolu.

Posle 1:1 na startu, teniserka iz Tunisa je pritisla protivnicu, koja je još bila u tom početnom grču i već u trećem gemu iskoristila prvu brejk loptu u meču.

Ubrzo je Žaber potvrrdila brejk i povela sa 3:1. Imala je i u narednom gemu dve prilike da dođe do duplog brejka, ali nije uspela da ih iskoristi.

Ribakina je servirala slabije nego inače, mnogo je grešila i Žaber je lagano došla do 5:3.

U narednom gemu, katastrofalna igra Ribakine - nastavila je sa greškama, Žaber je došla do 0:40 i onda posle novog kiksa protivnice, posle 31 minut igre povela u meču, 6:3.

Bio je to znak alarma za Ribakinu, koja je odmah na startu drugog seta došla do brejka. Ubrzo ga je potvrdila i povela sa 2:0.

Koliko samo jedan gem može da bude važan u ovakvom meču pokazao je ostatak susreta. Svedočili smo potpunom preokretu, od očekivanog slavlja Žaber do toga da bude razbijena. Imala je Tunišanka u jednom servis gemu tri brejk prilike, ali ih nije iskoristila.

Najpre je Ribakina stigla i do drugog brejka, a potom i poravnanja u setovima. Odlučujući je počela u istom maniru – brejkom. Igračice su nakon toga nanizale nekoliko sigurnih servis gemova, samo da bi Žaber potom ponovo imali tri brejk lopte i to u nizu. Scenario je bio isti za šta je stigla kazna već u narednom gemu, a potom i poraz.

Pre ove titule Ribakina je osvajala turnire u Bukureštu i Hobartu. Prošle godine je poražena na Olimpijskim igrama u Tokiju u meču za bronzanu medalju protiv Elene Svitoline.

Ovom pobedom je pružena i svojevrsna pouka organizatorima Vimbldona. Odlučili su da bez razloga pomešaju politiku i sport, zabrane učešće ruskim i beloruskim teniserkama (i teniserima), samo da bi naposletku rođena Moskovljanka slavila usred Londona.

Meč ste mogli da pratite putem našeg bloga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

182 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve