Nova vest
Tenis

Petak, 08.07.2022.

14:00

Đoković poklonio set, pa protutnjao do finala Vimbldona!

Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u finale Vimbldona, nakon pobede nad Britancem Kameronom Norijem rezultatom 3-1 u setovima.

Izvor: MT

Autor: MT

Đoković poklonio set, pa protutnjao do finala Vimbldona!
Foto: Profimedia/Ilustracija Petar Tadiæ/B92.net

Šestostruki šampion ovog turnira je domaćeg igrača savladao posle preokreta i nešto više od dva i po časa igre – 2:6, 6:3, 6:2, 6:4.

Đoković je tako obezbedio 32. finale nekog Grend slema, osmo na Vimbldonu, a tamo će ga, u nedelju od 15 časova, čekati Nik Kirjos.

Novaku je u susretu sa Norijem trebalo vremena da pronađe ritam, a dok ga je našao, na semaforu je već pisalo 1-0 za Norija.

Malo po malo, Đoković je stabilizovao igru i otprilike od sredine drugog seta, ubacio u veću brzinu, a gas nije ispuštao do samog kraja susreta.

Sada protiv 12. igrača sveta vodi 2-0 u pobedama, baš kao što i Kirjos, protivnik u meču za trofej, ima protiv našeg predstavnika.

Đoković je u karijeri izgubio samo jedno od sedam finala na Centralnom terenu Ol-Ingland kluba, 2013, kada je od njega bolji bio Endi Mari.

Gubitak servisa odmah na startu meča nije nešto na šta nismo navikli kada je Novak u pitanju.

To mu se dogodilo i u ovom duelu, drugom međusobnom protiv Norija. Povratak je bio ekspresan, a ribrejk ubrzo napravljen.

Delovalo je da će uočena nervoza iz hodnika, u kojem je pre susreta Nori šetkao tamo-amo, doći do izražaja, međutim – daleko od toga.

Kameron je do novog brejka stigao u petom gemu, u kojem je Đoković već bio blizu dvocifrenom broju grešaka.

Lako je Britanac potvrdio prednost, a onda je duplirao, ponovo oduzevši servis neprepoznatljivom Đokoviću, koji je nastavio sa neiznuđenim greškama.

Vidno raspoloženi Nori, nošen podrškom sa tribina Centralnog terena, za samo 31 minut igre stigao je do vođstva u setovima.

Drugi set doneo je već drugačiji razvoj događaja, a evidentno je bilo da se Novak konsolidovao i stabilizovao.

Naročito servis, čiji procenti u prvom periodu su bili ispod svakog nivoa. Svoje gemove dobijao je rutinski, maltene ne gubeći ni poen.

Ipak, za brejk je morao da čeka, pošto šanse nije uspevao da iskoristi u četvrtom i šestom gemu. Do nove dve je stigao u osmom – tada je bio znatno uspešniji.

Gem u kojem je servirao za izjednačenje u setovima nije dobro krenuo, prvo dupla greška, a onda i loš drop-šot.

Ipak, nije se dao srpski as – vezao je četiri poena i posle 39 minuta vratio rezultat na početak.

Nije imao nameru Novak da se zaustavlja i već na početku trećeg seta, usput napravivši brejk, stigao do pet gemova u nizu.

Nakratko je Nori prekinuo seriju prvog nosioca, da bi Đoković, ubrzo opet pojačao ritam i ekspresno došao do duplog brejka.

Sve što je Nori mogao da uradi jeste bilo da produži ovaj period. Nije ugrozio Đokovića, koji je posle 38 minuta igre u trećem setu, stigao do preokreta.

Đoković je četvrti set započeo kao i prethodni, brejkom, posle još jedne u nizu grešaka Norija iz forhenda.

U četvrtom gemu je imao isto toliko brejk lopti da u potpunosti slomi rivala, ali se Nori provukao i nekako preživeo.

Ponadala se publika, pravila buku i pokušala da podigne Norija sa kolena, ali nije uspela.

Đoković je rutinski sačuvao servis, prošao u osmo finale Vimbldona, gde će igrati protiv Australijanca Nika Kirjosa – za svoju 21. Grend slem titulu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

579 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

19 h

U fokusu

Vidi sve