Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 08.07.2019.

13:56

Gilbert za B92: Novak je u odličnoj situaciji, ako se pogleda žreb

Od Amerikanca Breda Gilberta navikli ste da čitate komentare na Tviteru tokom samih mečeva.

Izvor: Z. Kecman

Autor: Z. Kecman

Gilbert za B92: Novak je u odličnoj situaciji, ako se pogleda žreb
Photo by Julian Finney/Getty Images

Ne ispušta telefon iz ruku, stalno je „prisutan“ na terenu, reklo bi se da, koliko voli tenis, ima svaku noć i teniske snove.

Nekada četvrti igrač sveta i osvajač 20 titula, pažljivo prati i komentariše za američke medije i dešavanja na ovogodišnjem Vimbldonu.

U razgovoru za B92 rekao nam je kako smatra da Novak Đoković ima dobar žreb i da bi to trebalo da iskoristi da stigne do finala, ali je upozorio da ne sme biti opuštanja i da ne valja gledati mnogo unapred.

Novak izgleda veoma dobro, u odličnoj je situaciji ako se pogleda kakav je žreb u toj polovini trenutno. Ima interesantnog protivnika u osmini finala, levorukog Iga Ambera. Ipak, jako mi se dopada kako Novak igra u ovom trenutku i posebno mislim da mu odgovara to što je u ovakvoj poziciji“, kaže Gilbert za naš portal.

Naravno, Novak je uvek bio takav da ga nije zanimalo „šta je posle“, isključivo je fokusiran na prvi naredni meč. Gilbert kaže da je to ispravan pristup.

Najbitnija stvar u vezi žreba je to što tu možete da igrate samo protiv onog ko je sledeći protivnik. To je u njegovom slučaju sada Amber. Nema potrebe da brine o nekom drugom. Ponekad se dešava da je žreb teži i onda vam je automatski i psihološki teže. Nekad nije. Bitno je koncentrisati se na datog protivnika, jer vi niste ti koji pravite žreb, već neko ko igra mečeve. Čak i da ima najteži mogući žreb, na ovoj podlozi je i dalje igrač kojeg treba pobediti“, ubeđen je Amerikanac.

Kaže da je Novakova igra u prvoj nedelji bila na visokom nivou, ali dve stvari je posebno izdvojio.

Najviše me je do sada impresionirala njegova sposobnost da odlično servira i jednako dobro uzvraća na servis protivnika. Stalno servere drži pod pritiskom. Mislim da je mladi Hurkač igrao zaista dobro u tom meču sa Novakom, ali tu dolazi do izražaja ta sposobnost da iz gema u gem uzvraćate dobro na servis, što je Novak činio. Takođe, ono što sam još primetio je da Novak, barem po mom mišljenju, servira bolje nego što je to radio prošle godine kada je ovde osvojio titulu. To može da mu znači mnogo“, dodao je Gilbert.

Za razliku od mladih koji dolaze, vodeća trojka svetskog tenisa i dalje drži nivo. Veruje da ni Nadal ni Federer neće imati pretežak zadatak da stignu do četvrtfinala. Rafa igra protiv Portugalca Souze, a Rodžer sa Italijanom Mateom Beretinijem.

Mislim da i Rodžer i Rafa imaju dobre šanse u svojim mečevima, tako da verujem da će biti u četvrtfinalu. Ne volim da gledam mnogo unapred. Ipak, ako mogu da prognoziram mečeve takozvane 'velike trojke' danas, bio bih iznenađen da sva trojica izgube zajedno više od jednog seta“.

Kori Gof je devojčica koja je obeležila prvu nedelju turnira. Naravno i Gilbert je o njoj mogao da priča samo u superlativima.

Sjajno je šta ta devojčica radi na ovom turniru. Njen stav za nekog ko ima samo 15 godina, njena sposobnost da sa svega 15 godina može da pravi promene u igri tokom samog meča, to je najimpresivnije. Mislim da su njene atletske sposobnosti i kretnja za nekog ko je tako mlad nešto zaista otkačeno, neverovatno! Ipak, mene najviše impresionira njena sposobnost menjanja same igre. Obično je za mladog igrača da kada u meču postane gusto, pokušava da se izvuče vinerima, velikim udarcima. Ona ima tu sposobnost da se malo povuče, nešto sličnom onom što radi Novak. Koristi svoje noge i brzinu da sve stigne, kao da želi da natera protivnicu da odigra udarac više. Kaže im, ’čik nadmudri me, pobedi me’. Veoma je impresivno ovo što sada čini“, zaključio je Gilbert.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve