Nova vest
Tenis

Subota, 06.07.2019.

16:44

"Little 15"

Bijonse, pobednički ples, osmeh od uva do uva. Kori Gof je na sve moguće načine osvojila pažnju publike na ovogodišnjem Vimbldonu.

Izvor: Z.K.

Autor: Z.K.

Photo by Shaun Botterill/Getty Images

Kada neko ima 15 godina i ceo život ispred sebe, a život namesti da se iznenada nađe na mestu teniske slave, na najvećoj mogućoj, vimbldonskoj pozornici i pri tom pobeđuje – šta može da bude bolje?

Pepeljuga? Nije. Alisa u zemlji čuda? To možda! Sve je pomalo ovih dana ta sjajna američka devojčica iz Atlante, koja je sada stanovnik Delrej Biča na Floridi.

Tri pobede u kvalifikacijama – ispisana istorija. Niko mlađi od nje nije uspeo da se domogne glavnog žreba jako dugo. Ali tu nije bio kraj.

Stigle su tri pobede u prvoj nedelji turnira, a žrtve sve same iskusne igračice, Venus Vilijams, Magdalena Ribarikova, konačno i Polona Hercog.

Nova Venus? Likom, stasom, igrom, mnogo podseća na Veneru u njenim najblistavijim teniskim danima. Ali ima i nešto posebno, nešto svoje, deluje izuzetno koncentrisano, ne podleže pritisku. Za nekog u tim godinama, ko tek stupa na pozornicu, fenomenalan kvalitet.

Koliko je samo taj meč sa Slovenkom Hercog bio dramatičan, šašav pomalo! Imala je Slovenka meč u rukama, pervo na servisu protivnice, pa nije uspela. Nije još to pošlo ni za rukom kada je odservirala as, trebalo je samo da dobije naredni poen, Kori je izdržala! Kakvi nervi.

Jeste, igrala je tada na sigurno, da drži loptu u igri, da ne pogreši.

Mats Vilander, koji je nakratko meč pratio ovde u medija centru, dao je pogrešnu ocenu.

Nećeš devojko bez rizika dobiti takav meč, izgubićeš..“

Mats je pogrešio. Kori, koju zovu i Koko, izdržala je, a napala je kada je osetila da nema šta da izgubi, kada je krenula po pobedu protiv iskusne rivalke.

Kako je samo proslavila tu pobedu! Vrisak oduševljenja, valjda kako samo jedno dete može da se obraduje, silno, do neba, publika u delirijumu.

I onda zum kamere na ložu gde su bili njeni roditelji, otac Korej, bivši košarkaš Džordžija univerziteta i mama Kendi, nekadašnja gimnastičarka. Eto otkuda sportski geni kod male Koko.

Mama je postala hit, tačnije njen ples oduševljenja, preplavio je društvene mreže.

Oh, ne. Recite mi da se šalite! Šaljivi gif! Uzbuđena sam što će biti na Instagramu! Nisam joj rekla, ali biće to na svim mrežama. Moraću da retvitujem i sve što ide uz to“, nasmejala se Kori.

Mlada teniserka ima veliklu podršku porodice.

Mama mi je promenila način gledanja na svet, a otac je razlog što stremim velikim ciljevima. To je dobra kombinacija. Mama ne voli da igra ulogu mog trenera, jer to radi moj tata“, otkriva Gofova.

Tokom popodneva stigla joj je informacija da je na radaru muzičke zvezde Bijonse.

Tina Nouls, mama pevačice Bijonse, pustovala me je na svom Instagram profilu i ja sam vrisnula od sreće! Nadam se da je Bijonse to videla, nadam se da joj je pričala o meni jer bih volela da odem na njen koncert“, priznala je mlada teniska zvezda.

Zaradila je več 176.000 funti i kaže da zna na šta će ih trošiti.

Ne mogu da kupim auto, jer ne mogu da vozim. Mrzim da trošim novac. Volim da nosim dukserice sa kapuljačom, ali mi je mama zabranila da ih kupujem dva meseca pošto ih imam mnogo i stalno mi ih isporučuju na adresu“.

Ali šta reći za njen tenis, za njen stav na terenu?

Nestvarno je da neko sam 15 godina ima takvu mentalnu snagu. Mlada je, nekada je znala da plače na terenu kada gubi, imala je mnogo uspona i padova, ali sada se vidi jedna kompletno drugačija igračica. Ostaje mirna, ne pokazuje emocije, igra svoju igru jednakim intenzitetom, šta god da se dešava na terenu. Pre dve nedelje mi je rekla, ’razgovarala sam sa sobom, obećala sam sebi da ću se promeniti’. I uspela je, došla je ovde sa drugačijim stavom. Rezultat je neverovatan“, smatra poznati teniski stručnjak Patrik Muratoglu.

Kakav je postala „hit“ najbolje svedoči podatak BBC-a da je njen meč trećeg kola sa Polonom Hercog imao najveći gledanost od svih mečeva do sada na turniru! Čak 5,2 miliona ljudi ga je videlo preko malih ekrana, daleko više od duela Nadala i Kirijosa (3,7 miliona).

Britanski bend „Depeche mode“ imao je nekad hit „Little 15“. Naslov sasvim odgovara ovom što sad vidimo, jednom tinejdžerskom 15-godišnjem čudu. Ko sme da se usudi da prognozira šta će uraditi tokom druge nedelje i u meču sa Simonom Halep?

Nikad se ne zna. Mladalačko srce ne zna za favorite, ne zna za granice, upravlja se po snovima, po željama, prema strasti.

Istoriju je već ispisala, može li još jednu, veliku stranicu? Sa 15 godina i 115 dana koliko ima sada, ima šansu da postane najmlađa šampionka u istoriji turnira, i obori rekord Loti Dod koja je davne 1887. imala svega 15 godina i 285 dana kada je osvojila prvu od pet titula.

To je za sada samo san. Ali snovi su tu i da se ostvaruju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve