Nova vest
Tenis

Petak, 14.07.2017.

22:08

Marin Čilić – heroj dana i autsajder finala?

Nikada nije prošao dalje od četvrtfinala, a sada je u prilicu da se bori za titulu sa igračem koji ima sedam vimbldonskih trofeja u vitrini – Marin Čilić.

Izvor: MLJ

Autor: MLJ

Marin Čilić – heroj dana i autsajder finala?
Foto: Getty images

Momak rođen pre 28 godina u bosanskom Međugorju ima veliku priliku da postigne ono što je pod hrvatskom zastavom uspeo da uradi još samo jedan čovek, Goran Ivanišević.

Ako se neko sada smeje sa dozom likovanja onda je to svakako teniser koji je 2001. godine pobedio u finalu Vimbldona Patrika Raftera. Ivanišević je pre početka turnira u Ol Ingland klabu rekao da Čilić ima veće šanse da osvoji turnir od Novaka Đokovića.

Nažalost, Novaka na turniru nije rezultatski porazio protivnik nego povreda, ali je na drugoj strani Marin Čilić zaslužio svaku svoju pobedu.

"Novak ne igra kao ranije, videćemo kako će se spremiti, ali moje mišljenje je da su ispred njega četvorica. Pre svih Rafael Nadal, koji igra sjajno i biće veoma opasan, potom Rodžer Federer, kao i Marin Čilić i Endi Mari. Verujem da Čilić ove godine ima velike šanse, samo je pitanje kako će se nositi sa pritiskom", rekao je Ivanišević krajem juna.

Iako je grdno pogrešio u slučaju Rafaela Nadala, ispostavilo se da je bio u pravu kada su u pitanju Rodžer Federer i Marin Čilić. Endi Mari je ispao od Sema Kverija, Novak je morao da zbog povrede lakta preda Tomašu Berdihu, a Rodžer Federer nije u polufinalu dobio najjačeg mogućeg protivnika iz tog dela žreba.

Finalistu iz 2010. godine je pobedio u tri seta sa 7:6, 7:6, 6:4 i Čeh ide kući, a Švajcarac u finale. Njegov protivnik? Momak koji je prvi put još februara 2010. godine zavirio u Top 10 tenisera na svetu, gde se ustalio novembra prošle godine.

Čilić je tenis počeo da igra sa sedam godina sa svojom rođakom Tanjom. Bio je prvi junior sveta 2006. godine, a godinu dana ranije je osvojio juniorski Rolan Garos. Možda bi za njegovu visinu od 198 centimetara bilo očekivano da je jedan od „razbijača“ na sevisu, Čilić ne igra samo na tu kartu.

Jedanaest godina od prvog mesta među juniorima, Hrvat je vlasnik 17 titula, bio je šampion US Opena, iza sebe ima polufinale Australije, četvrtfinala Vimbldona... i sada finale najprestižnijeg turnira.

Omiljene podloge su mu trava i beton. Zanimljivo je da je prvo osvojio Grend slem titulu pa tek onda prvi masters. Pre tri godine u finale US Opena je ušao neočekivano, ali je uspeo da trijumfuje. Slično je uradio i prošle godine na jedinom mastersu koji nedostaje Novaku Đokoviću – u Sinsinatiju, kada je poobedio Endija Marija koji je „pobrisao“ sve trofeje u drugoj polovini 2016.

Kada je o Vimbldonu reč, do sada je igrao tri uzastopna četvrtfinala, do polufinala nikada nije stizao do meča sa luksemburškom senzacijom u liku Žila Milera. Hrvat je posle troipočasovnog maratona savladao Žila Milera u pet setova (6:3, 6:7, 5:7, 7:5, 6:1) u sredu.

"Mnogo mi znači plasman u polufinale Vimbldona, ovo je sjajno dostignuće. Ovo mi znači najviše na svetu. Do sada sam tri puta ’zapeo’ u četvrtfinalu, konačno sam prošao dalje", rekao je tada Čilić.

Dva dana kasnije hrvatski igrač je bio bolji i od Sema Kverija. Kada bismo gledali metodom „šta bi bilo kad bi bilo“ Čilić možda ne bi došao do finala. Da Rafael Nadal nije izgubio od Žila Milera, ili da Endi Mari nije poražen od Sema Kverija. Možda su Luksemburžanin i Amerikanac Hrvatu učinili uslugu, ali im on nije poklonio ništa.

"Kveri ima odličan servis, ove godine igra odlično i sigurno me čeka težak meč. Iskreno, ne očekujem ovako dug meč kao protiv Milera, ali će biti izuzetno težak. Moramo da zadržim svoj ritam", rekao je Čilić pošto je pregrmeo Milera.

Bio je u pravu. Protiv Amerikanca je odigrao set manje, ali je posle izgubljenog taj brejka u prvom setu morao da ide preokretom do pobede 6:7, 6:4, 7:6, 7:5.

Plasman u finale Vimbldona je ostvario iz svog 11. pokušaja. Neverovatno zvuči činjenica da njegov naredni protivnik Rodžer Federeru nedelju od 15 časova samo u finalima igra 11. put, od čega ima sedam titula.

"Sem je igrao na visokom nivou i dobro servirao, ali ja sam igrao sjajan tenis. Imam vrlo pozitivan stav na terenu što mi pomaže, kao i podrška mojeg tima. Naravno da je lakše imati pozitivne emocije kada vam ide dobro i kada dobro igrate", rekao je Čilić posle pobede nad Kverijem koji ga je 2009. i 2012. mučio na Vimbldonu u pet setova.

Ove i prošle godine je to nešto bolji Čilić nego pre pet, odnosno osam godina. U 2017. je došao do 400. pobede u karijeri što su pre njega uspela da ostvare još samo dva hrvatska igrača, Ivan Ljubičić i Goran Ivanišević. Stigao je do četvrtfinala Rolan Garosa i time kompletirao učešće u četvrtfinalu kao rezultat koji je ostvario na svakom od Grend slemova.

Četvrtfinale Roterdama, polufinale Akapulka, titula u Istanbulu pobedom nad Raonićem, to su još neki od njegovih rezultata ove sezone. Federer igra za svoju 19. titulu u ne-zna-se-kom-finalu. Čilić u finalima igra drugi put, ali je u jedinom dosadašnjem finalu bio uspešan.

Goran Ivanišević je na Vimbldon 2001. došao sa vajld kartom i osvojio je turnir. Od 1985. godine i tinejdž Borisa Bekera, Vimbldon do tog trenutka nije video neočekivanijeg šampiona. Ako je 16 godina pre 2001. to bio Beker, tačno 16 godina posle 2001. to može da postane Čilić.

Od Lejtona Hjuita, velika četvorka je osvajala turnir nemilice svake godine do sada. Federer prednjači sa sedam trofeja, sledi Novak sa tri, Mari i Nadal sa po dva. Marin Čilić ima šansu da prekine tu dominaciju...

"U finalu ću nastojati da igram svoju igru i koncentrišem se na svoj tenis", a hoće li to uraditi zavisi samo od udaraca i reketa šestog igrača na svetu i današnjeg heroja dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d