Nova vest
Vaterpolo 1

18.3.2024.

13:48

"Dogodio se" Ratko Rudić

Dokumentarni film "Dogodio se", o životu i delu vaterpolo legende Ratka Rudića, prikazan je novinarima u Beogradu.

Dejana Popović
B92/DP


U više od dva sata Rudićevi prijatelji, igrači, saigrači, protivnici i saradnici, govorili su o čoveku koji je i kao igrač i kao trener ostavio neizbrisiv trag u svetskom vaterpolu.

Nekoliko desetina sagovornika pričao je o iskustvu rada sa Rudićem, njegovom sistemu koji je donosio rezultate, ambiciji, autoritetu, makijavelističkom pristupu, treniranju glave i želji da pobedi gde god i protiv koga god da se takmiči.

Krem svetskog vaterpola ispričao je istinitu priču o najtrofejnijem treneru na planeti, a sve u ovom dokumentarnom filmu okupio ih je Dejan Aćimović.

Ratko Rudić rođen je 7. juna 1948. u Beogradu.

Igrao je osam godina u Jadranu i deset u Partizanu, a igračku karijeru završio je 1981. godine.

B92/DP



Potom se posvetio trenerskom radu i prvo je sa juniorskim reprezentacija osvajao medalje na najvećim takmičenjima 1983. godine.

Selektor seniorske reprezentacije postao je krajem februara 1984. godine, nekoliko meseci pre Olimpijskih igara u Los Anđelesu.

Velikom disciplinom, napornim pripremama, po kojima je bio poznat tokom čitave karijere, uz ubacivanje mlađih talentovanih igrača poput Milanovića i Bukića u sastav, uspeo je da već na prvom takmičenju osvoji zlatnu medalju.

U Sofiji i Strazburu na prvenstvima Evrope Jugoslavija je bila druga, a između dva šampionata, na Svetskom prvenstvu u Madridu 1986. osvojio je zlatnu medalju, posle nezaboravnog finala sa Italijom i pobede posle osam produžetaka.

Na FINA kupu 1987. u Solunu sa njim je Jugoslavija bila prva.

Bila je to prava uvertira za Olimpijske igre u Seulu naredne godine.

Posle dugih priprema, Jugoslavija je startovala porazom od SAD, ali je u finalu pobedila istog rivala i odbranila zlato iz Los Anđelesa.

B92/DP



Bilo je to poslednje takmičenje Jugoslavije sa Rudićem na klupi.

Vratio se u Partizan, onda je 1990. prihvatio ponudu Italije.

Punih devet godina ih je uspešno vodio, sa kojima je osvojio olimpijsko, svetsko i dva evropska zlata.

Od 2001. do 2005. godine sedeo je na klupi SAD, a od 2012. preuzeo je reprezentaciju Hrvatske sa kojom je takođe bio olimpijski, svetski i evropski šampion.

Poslednju reprezentativnu epizodu imao je sa Brazilom, koju je vodio na OI u Rio de Žaneiru.

Po broju medalja, posebno zlatnih, Rudić je najtrofejniji trener sveta.

Podeli:

Komentari 1

Pogledaj komentare Pošalji komentar

Komentari 1

Podeli:

U fokusu

Vidi sve