Nova vest
Tenis

Utorak, 30.08.2022.

16:00

Sunovrat

Deluje da je pad Dominika Tima, šampiona US opena iz 2020, slobodan i nezaustavljiv.

Izvor: Milan Tomić

Autor: Milan Tomić

Sunovrat
EPA-EFE/ANTHONY ANEX

Poslednji u nizu poraza dogodio se u prvom kolu Otvorenog prvenstva Amerike, gde ga je posle četiri seta savladao Pablo Karenjo Busta.

Svakako da u trenutnoj konstelaciji snaga ovo ne predstavlja nikakvo iznenađenje. Španac je šampion Montreala i dvostruki polufinalista njujorškog Grend slema.

"Mislim da meč uopšte nije bio loš. U smislu intenziteta i udaraca verovatno najbolji od Pariza. Mnogo dobrih stvari je bilo. Daleko je od realnosti bilo da ja budem favorit u ovom meču. Pablo ima sjajnu sezonu. Osvojio je Montreal. Dva puta je igrao polufinale ovde. Ja sam još uvek u procesu povratka", rekao je Tim na konferenciji za medije.

Pravo je pitanje šta je glavni problem Austrijanca – fizički, više, izgleda, nije. Čini se da je, ipak, u pitanju glava.

Povreda i operacija ručnog zgloba trebalo bi da su iza njega. Gotovo pola godine je sasvim dovoljno vremena da se fizički vratite na pređašnji nivo.

A taj nivo bio je zavidan, naročito 2020, kada je uz titulu na US openu, igrao i finala Australijan opena i Završnog mastersa, te četvrtfinale Rolan Garosa, turnira gde je 2018. i 2019. gubio od Rafaela Nadala u meču za trofej.

U to vreme zaista je delovao ozbiljno i spremno, činilo se kao da je probio nekakvu mentalnu barijeru, svoju, ali i čitave mlađe generacije.

Mada i to "Next Gen" kada je u pitanju Dominik, diskutabilno je. On je više bio između stare garde i "klinaca" poput Medvedeva, Zvereva, Cicipasa.

Teniska javnost je dosta očekivala od njega, ne baš da sruši i ruši Novaka i Rafu gde stigne, ali nada u nekakav kontinuitet je svakako postojala.

Ona je raspršena veoma brzo, već na startu nove sezone (2021). Poraz u četvrtom kolu Melburna od Grigora Dimitrova bio je neočekivano ubedljiv i prvi pokazatelj da nešto nije u redu.

Okej, pomislili smo, dešava se. Ali onda, redom neuspesi u Dohi, Rimu, Lionu, mali "polufinalni bljesak" u Madridu, pa ispadanje u prvom kolu Rolan Garosa!?

Domi je u Parizu igrao dva polufinala, pa dva finala, četvrtfinale i onda – ispadanje od Pabla Anduhara.

Prošle godine, nakon French opena, odigrao je samo još Majorku, gde je predao duel Adrijanu Manarinu, a onda otišao na dugu pauzu, koja je trajala do ovog proleća.

Vratio se u Beogradu, izgubio na startu. Isto mu se desilo u Estorilu, Madridu, Rimu, Ženevi, Parizu, u Baštadu, Gštadu i Kicbilu je konačno nekog i uspeo da pobedi, da bi kao pripremu za US open odabrao Vinston Salem, gde je eliminisao Vulfa i Dimitrova, pre nego što ga je izbacio Drejper.

Iako je proteklih meseci, pa i sada na momente, delovao kao da je zaboravio da igra tenis, da ga udarci ne slušaju, jasno je da sve potiče iz glave.

A probleme sa njom, tačnije motivacijom, imao je na startu prošle sezone, nakon svih onih velikih uspeha, a pre te povrede zgloba."

"Imao sam 15 godina veliki cilj, nisam gledao levo i desno. Postigao sam ga pod čudnim okolnostima, ali to mi nije toliko važno. Neke stvari su mi ostale po strani – privatni život, bavljenje drugim stvarima, širenje vidika. Moraš da uradiš nešto za glavu, za mozak. Bio je samo tenis", kazao je Tim u jednom od intervjua 2021. godine.

Izgleda da je u međuvremenu "rotirao" prioritete, što je u kombinaciji sa problemima fizičke prirode, rezultiralo ovo – mučenje i tek 211. mesto na ATP listi.

Šteta.

Prvog dana takmičenja na US openu dogodio se još jedan sunovrat, Stefanos Cicipas se nada da je samo kratkotrajni.

Grk je šokantan poraz pretrpeo od Danijela Galana Riverosa, koji je slavio posle četiri seta.

Da se Cicipas neće dobro provesti bilo je jasno posle prvih 11 gemova, koji su, svi do jednog, pripali Kolumbijcu.

"Uradio je odličan posao, potpuno je dominirao. Jednostavno, nikako nisam mogao da uđem u meč, kao da sam bio polumrtav. On je igrao kao teniser svetske klase, a ja kao amater. Nije baš lepo reći, ali to se desilo", rekao je Cicipas.

Stefanos je kazao da je veliki uticaj imala i pripremljenost Riverosa, koji je navikao na veliku vlažnost vazduha.

"Definitivno najbolji meč u karijeri, ne samo zbog okolnosti, već i protivnika. Veoma sam srećan", rekao je Riveros.

Za razliku od Grka, Danil Medvedev i Nik Kirjos nisu dopustili nikakva iznenađenja, a takmičenje u Njujorku, ovog utorka, započinju Karlos Alkaras (Sebastijan Baes, 18.00) i Rafael Nadal (Hidžikata, 01.00).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve