Nova vest
Tenis

Četvrtak, 25.08.2022.

17:56

E, živote, lutalico...

Da ste Novaku Đokoviću pred početak 2022. godine rekli tačno kako će se ista odviti ako se ne vakciniše, ne bi se puno toga promenilo.

Izvor: Luka Nikolić

Autor: Luka Nikolić

E, živote, lutalico...
EPA-EFE/JUSTIN LANE

Iako ne možemo da znamo šta je Novaku tačno u glavi, sa dovoljnom dozom sigurnosti možemo da zaključimo da se ne bi vakcinisao sve i da je mogao da predvidi budućnost.

Jer, to je Novak Đoković. Veruje u svoje odluke i vrednosti sviđalo se to nekome ili ne, koštalo ga to titula ili ne.

A koštaće ga.

Neigranjem Australijan opena izgubio je 2.000 bodova i ostao bez mogućnosti da pokuša da ih odbrani.

Na Rolan Garosu je časno ispao od Rafaela Nadala, ali će i njegovi kritičari priznati da je taj turnir i dalje nosio mentalne boljke dešavanja u Melburnu.

Vimbldon je zatim, prema očekivanjima, osvojio – ali tu iz drugih razloga nije dobio nijedan poen.

Došao je US open, ali ne i Novak u Ameriku. I tu je ostao bez 1.200 bodova i šanse da ih odbrani, a možda i da na svoj konto doda još 800.

"Da, to je cena koju sam spreman da platim", rekao je posle Australijan opena Đoković na pitanje da li je spreman da žrtvuje trofeje ukoliko ostane nevakcinisan.

Zbog odluke američkih vlasti da ostave zabranu ulaska u zemlju nevakcinisanim strancima, Đoković će možda ispasti iz Top 10 na ATP rang listi.

Na teren će izaći 14. septembra u bojama reprezentacije Srbije, gde će u Valensiji krenuti u pohod na osvajanje Dejvis kupa, što mu je, uz grend slemove i Olimpijske igre u Parizu, glavni cilj do kraja karijere.

Dakle, da sumiramo – neigranje Australijani US opena, pa i mastersa kao što su Indijan Vels, Majami, Montreal i Sinsinati, te odluka da na Vimbldonu nema bodova, onemogućile su srpskog tenisera da teoretski ove godine osvoji 10.000 poena.

Poruka za sve one normalnog razmišljanja je da se naoružaju strpljenjem za ljude koji budu nastavili da govore da je Novak "samo trebalo da poštuje pravila".

Pravila koja nas navode na sledeće zaključke...

Na US openu će ove godine učestvovati nevakcinisane osobe. Biće ih na terenu, u organizaciji, publici... Ali neće biti nevakcinisanih stranaca. Oni su, kako stvari stoje, opasniji od nevakcinisanih Amerikanaca.

I da dobije koronu, Đoković neće nikoga ugroziti više od toga koliko bi ga ugrozio neko ko je vakcinisan. Tako kaže nauka.

Američki centar za kontrolu zaraznih bolesti (CDC) je nedavno izjednačio nevakcinisane i vakcinisane unutar zemlje po pravima, ali nije mrdnuo prstom po pitanju ulaska u zemlju.

Da su nevakcinisani ostali u podređenom položaju unutar zemlje, nekako bi moglo da se opravda i to što ostala pravila nisu promenjena. Ovako se postavlja pitanje – zašto? Odgovor je verovatno – zato.

Teniska asocijacija SAD (USTA) je u nekoliko navrata navela da na US openu nema nikakvih restrikcija, ali da ni oni neće prstom mrdnuti da bi pomogli nekome nevakcinisanom da dođe u Ameriku.

I to rezonovanje imalo bi kakvog-takvog smisla, da tokom 2020. i 2021. godine nisu konstantno tražili izuzeća za tenisere i teniserke koji su jedino uz njihovu pomoć i zalaganje igrali turnire po Americi.

Cela ova godina jednostavno nema logike. Od 1. januara ništa u teniskom svetu nema logike.

Besramno ponašanje australijskih političara postavilo je standarde koje nisu uspeli da nadmaše ni ATP, ni Vimbldon, ni CDC. Iako su dali sve od sebe.

I opet, ponavljamo, da je sve ovo znao, Đoković se i dalje ne bi vakcinisao. Štaviše, možda bi ga to samo dodatno uverilo u to da ne treba da se vakciniše.

(Ovo nije tekst protiv vakcina niti autor podržava takve stavove)

Luka Nikolić
(@luksie1)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve
Novo Sport Video Menu