Vesti - US Open 2021 -

"I velike šampione ponekad izdaju nervi"

Toni Nadal, trener Feliksa Ožea-Alijasima i dugogodišnji mentor i trener Rafaela Nadala, smatra da je Novak Đoković u Njujorku pao pod teretom emocija.

Z.K.
Podeli
Foto: Profimedia/Antoine Couvercelle/Panoramic/Bestimage
Foto: Profimedia/Antoine Couvercelle/Panoramic/Bestimage

U kolumni za "El Pais", španski stručnjak je analizirao situaciju posle finala Njujorka i kako će se to odraziti na nastavak trke za titulu GOAT.

"Čak i velike šampione, ponekad, izdaju nervi i spreče ih da izdrže pritisak u detom trenutku. To se u nedeljnom finalu desilo Novaku Đokoviću. Bio je svestan da se suočava sa najvažnijim mečom života, susretom koji je trebalo da završi debatu koja je u teniskom svetu bila mnogo prisutna, ko je najbolji igrač u istoriji sporta. Srbin, Rodžer Federer ili Rafael Nadal", piše Nadal.

Toni tvrdi kako mnogi teniski stručnjaci i analitičari imaju kratko pamćenje i da u razmatranje za titulu GOAT uzimaju samo članove "velike trojke".

"Istina je da navijači i eksperti uzimaju u obzir samo trenutne igrače. Dešava se to i u drugim sportovima. Mislim da bi ozbiljna greška bila izostaviti Roda Lejvera u tim istorijskim raspravama u tenisu. Od njega niko nije uspeo u jednoj godini da osvoji sva četiri slema. On je to uradio dva puta, 1962. i 1969. Između kojih su prošle godine u kojima nije mogao da se kao profesionalac takmiči na slemovima", smatra Nadal.

On je dodao da je teško porediti različite ere, a kada je reč o poslednjem finalu u Njujorku kaže da ga je pomalo iznadilo to što je Novaka video emotivno slomljenog na kraju meča.

"Možemo da raspravljamo o tome da li je taj prvi brejk u meču oduzeo veru srpskom igraču, koji je ubrzo video da taktika koju je želeo, u dugim razmenama sa osnovne linije neće raditi za njega, jer je Rus bio spreman da pati. Ili da je novi šampion uspeo da se dobro nosi kroz igru i koji je vredan titule i jasan primer koji drugi mogu da slede. Ipak, ne možemo da ignorišemo tu izdaju svega u Novakovoj igri o kojoj je pričao, a koja je bila evidentna u tim poslednjim gemovima trećeg seta. Veliki pritisak koji je značio da je sve na talonu, sprečio da ga je da se odupre nemilordnoj danilovoj igri. I moram da priznam da sam i sam bio iznenađen što ga vidim tako uznemirenog. U poslednje vreme bio je možda manje otporan, ali je ipak poznat po svom ogromnom kapacitetu da izdrži momente maksimalne tenzije snagom i koncentracijom".

Španski stručnjak kaže da igrače nije lako pripremiti za tu emotivnu stranu.

"Koliko god da mi treneri pripremamo igrače da pokriju sve aspekte igre, za različiite strategije, poboljšanje tehnike, radn na udarcima i fizičkom otporu, ima nešto što ne može uvek da se kontroliše, carstvo emocija u određenim momentima igre, ili kao u ovom slučaju, sz odlučujući momenti ostatka sportske karijere", kaže Nadal.

Rekao je da će ova situacija biti i podstrek više za Novakove večite rivale.

"Verujem da će i Rodžer i Rafa odahnuti (verujem i Lejver isto) i da sada mora da se osećaju malo jačim za trku koja sledi. Đoković će se suočiti sa bolnim porazom, ali će podići glavu i krenuti u novu sezonu. Federer i Rafael će obnoviti svoj borbeni duh da se pre svega bore za svoj oporavak. I trojka će nastaviti da dati razlog milionima njihovih navijača da ih prate i podržavaju još neko vreme", zaključio je Toni Nadal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.